xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> We schreven het al
we willen in dit levend archief een herinnering bewaren aan de afscheidnemende gemeentemandatarissen. De informatie komt maar traag binnen, maar we kunnen u hier wel al het raadslid met de langste dienststaat belichten. RAF DEBLAERE was inderdaad tot eind vorig jaar 36 jaar actief als gemeenteraadslid en ik kan getuigen dat actief hier gerust letterlijk mag geïnterpreteerd worden. Hij is gemeenteraadslid geworden op 1 januari 1971, toen nog van het zelfstandige St.-Eloois-Vijve en was op 8 oktober 2006 geen kandidaat meer om op 2 januari 2007 dit mandaat verder te zetten.
Raf Deblaere is eerst gemeenteraadslid geworden zonder een stemmenaantal achter zijn naam. In oktober 1970 waren er geen verkiezingen in Sint-Eloois-Vijve omdat burgemeester André Dejaeghere een consensus had gevonden voor een Vijfse Eenheidslijst en er geen tweede lijst werd ingediend. Raf Deblaere kwam op die lijst als vertegenwoordiger van NCMV en opvolger van Meester Gilberd Deblock. Hij werd als jongste bestuurslid voorgedragen door het toenmalige bestuur van NCMV in Sint-Eloois-Vijve.
Zes jaar later kwam de fusie van de gemeenten met veel verzet uit vele gemeenten en ook uit St.-Eloois-Vijve. Het mocht echter niet baten met als gevolg de oprichting van de Eendracht in groot Waregem. Bij de samenstelling van de lijst (vroeger en nu nog altijd een groot probleem) wilde men het kopmanschap niet toekennen aan Andre Dejaeghere, die uiteindelijk koos om als lijstduwer te fungeren met op de voorlaatste plaatsen twee Vijvenaars nl. Albert De Lepierre en Raf Deblaere. De Eendracht behaalde in oktober 1976 zes zetels (op totaal van 29) en tot ieders grote verwondering, niet in het minst Raf Deblaere zelf, waren de drie Vijvenaars alle drie verkozen en dit van op de laatste drie plaatsen op de lijst!
Dit was voor Raf Deblaere het begin van een dertigjarige oppositiekuur als gemeenteraadslid in Waregem. In 1982 won de Eendracht 5 zetels bij en was de meerderheid met één zetel verschil bijna gebroken. De Eendracht klom op naar elf zetels en de SP behaalde vier zetels (op totaal van 31 zetels). Voor Eendracht was dit het resultaat van zes jaar harde oppositie, vooral over een te grote gemeenteschuld. Raf Deblaere speelde daar als financieel expert van de lijst een aanzienlijke rol in. Die schuld was grotendeels te wijten aan het bouwen van winkelcentrum Het Pand, dat bovendien jaren verlieslatend was. Raf Deblaere wees ook op het feit dat bij de fusie het oude Waregem zijn rekening afsloot met een tekort dat werd bijgepast door Beveren-Leie, Desselgem en St.Eloois-Vijve. De schuldenlast bedroeg op dat ogenblik meer dan 40 % van alle uitgaven.
Gelukkig is daar met de toenmalige schepen Dhondt na 1982 een kentering in gekomen.
Raf Deblaere : Ere wie ere toekomt, in de loop der jaren werd door de toenmalige schepen van financiën mvr. Yolande Dhondt, die stevig op de rem ging staan, de droomfabriek van het schepencollege aan banden gelegd. Door ook iedere legislatuur de belastingen drastisch te verhogen werd deze schuldenlast op heden herleid tot ongeveer 20 %. De verkoop van onze aandelen van Telenet en Electrabel zorgde ervoor dat de stad op heden over financiële middelen beschikt als nooit te voren.
Als Vijvenaar was Raf uiteraard ten zeerste bekommerd over de problemen van de kleinste deelgemeente St.-Eloois-Vijve. Zo kon hij van uit de oppositie met zijn collegas toch bekomen dat ons Vijfse zwembad bij de gemeentelijke basisschool behouden en gemoderniseerd werd. Ook het behoud van de plaatselijke bibliotheek, vooral dan bestemd voor de schoolgaande jeugd en de senioren, lag hem nauw aan het hart en werd gerealiseerd.
Bij bij de verkiezingen van het jaar 2000 op de lijst Open Stad onder kopman Eric Derijcke, kreeg Raf Deblaere 881 voorkeurstemmen en behaalde daarmee het meeste voorkeurstemmen van alle VLD-kandidaten. Dit heeft hem een zekere voldoening gegeven voor de waardering van zijn jarenlange inzet. Oorspronkelijk was hij bij Eendracht nog opgekomen als onafhankelijke kandidaat, maar met de reorganisatie van de PVV naar VLD en onder invloed van de ideeën van VLD-voorzitter Verhofstadt heeft hij zich uiteindelijk geëngageerd binnen VLD-Waregem. In 1994 stond hij al als VLD-er op de Eendracht-lijst.
En dat men als oppositieraadslid veel geduld moet hebben bewijst volgende anekdote: In het jaar 1995 stelde Raf Deblaere voor om een hondenpatrouille op te richten bij de Waregemse plaatselijke politie. Dit werd toen met algemeenheid van stemmen goedgekeurd door de voltallige gemeenteraad. De toenmalige commissaris (Steelandt) was echter tegen. We kunnen nu echter vasgtstellen dat door de huidige politie van de Zone Mira op heden anno 2006 een hondenbrigade in oprichting is.
Raf Deblaere besluit zijn door Wareber gevraagde getuigenis over zijn loopbaan als gemeenteraadslid als volgt: het was een zeer boeiende tijd om van uit onze kleine deelgemeente Vijve met 2400 inwoners en 11 raadsleden, mee te evolueren naar een stad van 35.000 inwoners en 33 raadsleden.
Bedankt Raf voor uw jarenlange inzet voor een beter Vijve en beter Waregem. Dank ook voor uw getuigenis.
|