xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />  Staaldraadproducent Bekaert uit Waregem zal de productie-eenheid in de Brabantstraat 43 te Waregem sluiten. De 109 personeelsleden die er werken zullen overgeplaatst worden naar de afdeling in Zwevegem. De directie van Bekaert heeft dat vandaag bekend gemaakt aan haar Belgische ondernemingsraden. Door een herschikking van de staalkoordactiviteiten in België zal het bedrijf ook een vestiging in Lanklaar sluiten, waar 136 jobs verloren gaan.
De verhuizing van de activiteiten van Waregem heeft geen ontslagen tot gevolg. De staalkoordactiviteiten van Bekaert in België zullen vooral worden geconcentreerd in Aalter. Die vestiging zal zich verder toespitsen op de productie en ontwikkeling van geavanceerde staalkoordproducten. De weverij-activiteiten in Waregem verhuizen naar Zwevegem. De fijnkoord-activiteiten met hoge toegevoegde waarde worden geïntegreerd in de vestiging in Aalter. "Het betrokken personeel zal tewerkgesteld worden in nabijgelegen vestigingen", luidt het.
De vestiging in Aalter zal zich door de integratie van de producten uit Waregem verder toespitsen op de productie van hoogwaardige staalkoordproducten. "Aalter blijft zich profileren als het technologisch platform voor de Europese staalkoordactiviteiten, in nauwe samenwerking met het technologiecentrum in Deerlijk", aldus nog het persbericht.
De herschikking van de staalkoordactiviteiten van Bekaert in België zal, ondanks het feit dat er in de West-Vlaamse vestigingen geen naakte ontslagen vallen, toch een negatieve impact hebben op de totale West-Vlaamse tewerkstelling. Dat zeggen vakbondsafgevaardigden Patrick Naessens (ABVV) en John Vanwetteren (ACV).
In Waregem werken volgens de vakbonden 25 arbeiders bij de weverij-activiteiten en 84 bij de fijne koordactiviteiten. Zij krijgen, net als de 29 bedienden, de kans om naar de vestigingen in Zwevegem of Aalter te verhuizen.
"Toch zal het totale personeelsbestand na de operatie in West-Vlaanderen met meer dan honderd eenheden zijn gedaald", aldus Patrick Naessens. "De Waregemse personeelsleden komen immers in de plaats van werknemers in Zwevegem die, onder meer door brugpensioen afvloeien, of in de plaats van openstaande vacatures. Die plaatsen konden anders door andere werknemers worden ingevuld."
Dat er in West-Vlaanderen geen naakte ontslagen vallen, noemen de vakbonden positief, maar ze houden er toch een dubbel gevoel aan over. Ze kijken met een bang hart naar de toekomst.
In februari dit jaar bleek al dat de arbeidsrelaties in de vestiging in Waregem tussen leidinggevenden en arbeiders heel moeilijk lagen. De arbeiders bleven de staking daar op 4 februari aanhouden, ondanks men in andere afdelingen wel terug aan het werk ging.
Geschiedenis
Leo Leander Bekaert is in 1880 in Zwevegem gestart met de productie van prikkeldraad als antwoord op de vraag van veel boeren die een omheining voor hun weiden zochten. Het productgamma werd geleidelijk aan uitgebreid. Op vandaag is Bekaert een wereldwijde onderneming met hoofdzetel in België. De onderneming produceert en commercialiseert een brede waaier van producten op basis van haar twee kerncompetenties: geavanceerde metaaltransformatie en geavanceerde materialen en deklagen.
De huidige activiteiten van het bedrijf zijn opgebouwd rond drie segmenten: geavanceerde draadproducten, geavanceerde materialen, geavanceerde deklagen. De sterke internationalisatie begon rond 1920 in West-Europa, gevolgd door Latijns-Amerika, en later vanaf de jaren '70 in Noord-Amerika en Azië. De internationalisatie van Bekaert kwam nog sneller op dreef in dejaren '90. Bekaert heeft zijn wereldwijd leiderschap bereikt door maximaal voordeel te halen uit groeikansen in specifieke snelgroeiende marktniches.
Als wereldwijd marktleider breidt Bekaert haar internationale activiteiten voortdurend uit. In de maturemarkten verdedigt Bekaert de belangrijke positie die ze al jarenlang inneemt. Verder verstevigt de onderneming haar aanwezigheid in de diverse groeimarkten. In Azië en in Centraal- en Oost-Europa werdende laatste jaren belangrijke doorbraken gerealiseerd. Ook na het stopzetten van de overnamegesprekken met ZAO Uralkord, worden in Rusland nieuwe groeiopportuniteiten bestudeerd. De onderneming blijft versneld investeren om haar markt- en technologisch leiderschap te versterken en optimaal in te spelen op de groei in de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India, China).
De locatie in de Brabantstraat werd pas in 1997 geopend.
|