xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Zondagnamiddag 4 oktober 2009 krijgt Waregem tijdens de dan georganiseerde boerenmarkt zijn officiële oorkonde van FAIRTRADEGEMEENTE overhandigd als erkenning voor zijn promotie voor eerlijke wereldlijke handel. De organisatie van de boerenmarkt was het tot nu toe ontbrekende zesde criterium voor Waregem om zich de door de organisatie Max Havelaar uitgeschreven titel te kunnen aanmeten. De campagne in Waregem startte op 5 juli 2005 met een beslissing in de gemeenteraad en een trekkersploeg slaagde er sedertdien in om Waregem met succes door de zes criteria te loodsen.

Tijdens een lange campagne heeft de stad Waregem de eerlijke FairTrade producten uit het zuiden gepromoot bij particulieren, bedrijven, winkels, horeca en diverse organisaties. Al meer dan 30 handelszaken en organisaties zijn gewonnen voor het idee van eerlijke handel met het Zuiden. Ze verkopen producten die een eerlijke prijs garanderen voor de producent, geproduceerd worden in correcte werkomstandigheden en met respect voor het milieu. Een trekkersploeg, met als huidige contactpersoon Rita Kestier, schaarde zich achter de actie in Waregem.

Maar ook lokale productie en consumptie is FairTrade Sinds begin 2009 is de FairTrade trekkersploeg van Waregem druk in de weer om ook de lokale productie en consumptie van lokale landbouwproducten te promoten. Lokale landbouwalternatieven in het Noorden zijn ook voorbeelden van eerlijke handel. Boeren in België kunnen een eerlijker prijs krijgen voor hun product als de diverse schakels in de keten zo kort mogelijk maken vb. door thuisverkoop. Ook biologische landbouw is een eerlijk alternatief. Waregem heeft heel wat boeren die aan thuisverkoop doen.
Het hoogtepunt voor dit criterium is de Boerenmarkt van volgende zondag met verkoop lokale producten met leerrijke en speelse animatie voor jong en oud. Een tiental geïnteresseerde Waregemse boeren met thuisverkoop zullen samen hun producten te koop stellen op een waarachtige boerenmarkt op zondag 4 oktober in de namiddag van 14.00 tot 18.00 u. wordt een gevarieerd gamma met een aanbod aan verse seizoensgroenten en fruit, bessen en confituur, honing, melk en yoghurt. Ook biologische producten van de Leiestreek worden er verkocht. Je appels en peren kan je ter plaatse laten persen tot een lekker sapje bij de mobiele fruitpers.
Een echte boerenmarkt vraagt om de nodige animatie. De Dienst Internationale Samenwerking, de Milieudienst van stad , de Wereldwinkel en de Kringloopwinkel hebben in samenwerking met de KV.LV, de KLJ, de Landelijke Gilde een uitgebreid aanbod aan randanimatie uitgewerkt. Dit is voorzien onder de vorm van diverse leerrijke spelen voor jong en oud rond het thema landbouw: wedstrijd om het snelst koeien melken, de Flair-test om je stads- of plattelandsgehalte te bepalen, geurtest rond diverse landbouwproducten, landbouwquiz, spel rond gezonde voeding ....
Ook infostands ontbreken er niet. FairTrade met het Zuiden wordt er op een leuke en speelse manier voorgesteld. Welke producten importeren wij van waar op de wereld? Hoeveel verdient een boer of boerin eraan? Wat heeft dit te maken met eerlijke wereldhandel?
Alle lokale landbouwalternatieven worden er voorgesteld. Zo weet je perfect waar je bij onze Waregemse boeren aardbeien, appels, prei, bloemkool, eieren, boter of karnemelk kan kopen aan eerlijke prijzen.
Niemand zal op de boerenmarkt rondlopen met een hongerige maag. De KVLV verkoopt er lekkere appel en rabarbertaarten met een koffie eerlijke Max Havelaar koffie. Je kan er ook proeven van eerlijke bieren uit diverse landen in het Zuiden of een lokaal Koerseklakse' uit Desselgem.
Kers op de taart tijdens de boerenmarkt: officiële uitreiking FairTradeGemeente oorkonde
De boerenmarkt is het orgelpunt van de FairTrade campagne van stad Waregem. Drie jaar hard werken aan de promotie van FairTrade wordt uiteindelijk beloond met de titel FairTradeGemeente. Om 14.00 u wordt de boerenmarkt officieel geopend met de overhandiging van de FairTradeGemeente oorkonde door Max Havelaar.

Wat na de titel?
Het behalen van de titel is geen eindpunt, geen moment van bevestiging, maar een moment van aanmoediging. En na een aanmoediging komt er een vervolg ... De titel kan bekeken worden als een nieuw begin, als een punt om de gemeente enkele nieuwe doelstellingen op te leggen: via allerlei acties laat je de draagkracht voor eerlijke handel en lokale, duurzame landbouw nog groter worden. Voor 15 november van elk jaar vult de trekkersgroep een bevestigingsformulier in met een nieuwe planning en nieuwe doelstellingen.
Wat staat er in het bevestigingsformulier?
Een controle van de 6 criteria
Een oplijsting van de initiatieven die je dat jaar hebt genomen
Een oplijsting van de geplande initiatieven voor het komende jaar
De invulling van het zesde criterium voor dat jaar
Indien twee jaar na elkaar geen bevestiging is aangevraagd, dan zal de stuurgroep eerst trachten om samen met de trekkersgroep op zoek te gaan naar een oplossing. Indien die niet wordt gevonden en de trekkersgroep duidelijk aangeeft dat FairTradeGemeente niet meer leeft in de gemeente, dan wordt de titel van FairTradeGemeente officieel geschrapt. Dit wil zeggen dat jouw gemeente dan niet meer voorkomt op de lijst van FairTradeGemeenten.
http://www.waregem.be/ontwikkelingssamenwerking
http://blog.seniorennet.be/wareber2/archief.php?ID=347595
|