xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> ![](http://blogimages.seniorennet.be/wareber2/45535-88fab77669eb1e03bbcc490ddecd8308.jpg) Vorige week kregen alle inwoners van de wijk Waterhoek een gratis Smoelenboek van het dynamisch feestcomité. Alle gezinnen van de wijk werden bezocht en gefotografeerd en staan met een uitgebreid visitekaartje in het boek. De landelijke Waterhoek ligt op de grens van Waregem en Sint-Eloois-Vijve, viert het eerste weekeind van juli 2008 voor de dertigste keer feest.
Het comité besliste om naar aanleiding daarvan de banden tussen de bewoners, een 150 gezinnen, nauwer aan te halen door het publiceren van een Smoelenboek. In de publicatie van een 120 pagina's stellen de gezinnen zich kort voor en doen ze suggesties naar de toekomst van de wijkwerking toe. Het idee sloeg aan bij de nationale actie 'Dorp met Toekomst' en de wijk werd geselecteerd met een deugddoende subsidie van 2.500 euro om het boek te realiseren. Waregem werd hierin wel bijzonder goed gequoteerd, want ook de Desselgemse dorpsraad kreeg een nominatie met hun verhalenboek.
De Vlaamse prijs 'Dorp met toekomst' is een organisatie van de Landelijke Gilden, in partnerschap met Cera, de Vlaamse overheid, Nest, De Zondag en De Streekkrant/De Weekkrant. Het dorpspleintje opknappen, een speelruimte aanleggen waar kinderen veilig kunnen ravotten, zwerfvuil opruimen langs fiets- en wandelpaden, de praalstoet nieuw leven inblazen, een dorpskrantje oprichten, een hellend vlak voor rolstoelen aanleggen, etc. Het zijn deze - kleinschalige - acties die het dorpsleven warmer en gezelliger maken. Alles wat je hiervoor nodig hebt, is een beetje energie en wat centen.
Een provinciale jury selecteerde een zestal projecten per provincie. Dat waren voor West-Vlaanderen Haringe, Oekene, Desselgem, Westrozebeke, Nieuwkapelle en Waterhoek. Deze krijgen financiële steun voor de begrote kosten, dit tot maximaal 2500 euro. De actie moet worden uitgevoerd in de periode tussen 1 april en 15 september. Bovenop is er nog een dorpsfeest te winnen van 10.000 euro. De Waterhoek heeft alvast al zijn actie achter de rug.
Via dit boek moeten wij elkaar beter leren kennen. En dat is ook gelukt. Want iedereen werkte goed mee aan dit project. Alle gezinnen van de Waterhoek staan in het boek vermeld met naam, adres, beroep en allerlei weetjes. Op die manier wordt het voor iedereen duidelijk wat men aan elkaar heeft. De wijk die aan het stadscentrum grenst is een levendige gemeenschap van Waregemnaars die houden van de rustige sfeer in hun omgeving.
"Belangrijk om weten is dat iedereen elkaar apprecieert", zegt Koen Delie. "En dat men altijd met man en macht de jaarlijkse Waterhoekfeesten wil organiseren. Daarbij wordt geen enkele medewerker vergeten. Iedereen krijgt waardering en respect voor zijn inzet." Ook bijzonder is de aandacht voor de oudere bewoners. "Onze zestigplussers krijgen van het wijkbestuur elk jaar een kilo chocoladetruffels. En als het moet, gaan wij ook op ziekenbezoek. Niemand wordt vergeten. Dat is allicht een van de belangrijkste redenen waarom het hier aangenaam wonen is.
Koen Delie uit de Tapuitstraat verwerkte de door de bestuursleden afgenomen interviews en goot deze in een mooie lay-out. Delie Ik woon hier nog maar enkele jaren en kan het geweldig appreciëren dat er een hartverwarmende wijkwerking is. Daarom besloot ik toe te treden tot het comité en een steentje bij te dragen bij de realisatie van het Smoelenboek. Dankzij deze publicatie kunnen we nu tenminste een naam plakken op de bekende gezichten van alledag. Plezant vind ik de opsomming van de hobby's. Die zijn soms heel merkwaardig. Er zijn nogal wat levensgenieters en ook nog tal van vinkeniers in deze landelijke buurt. Ik voel me er ondertussen helemaal thuis.
Benieuwd waar De Waterhoek aan zijn naam komt ? Het antwoord is even eenvoudig als verrassend. In Streuvels boek De Teleurgang van de Waterhoek zagen de bewoners van een buurt met lede ogen aan, hoe een brug gebouwd werd die hun omgeving moest ontsluiten. Op de Waregemse Waterhoek hebben de bewoners geijverd om een brug te krijgen. Weliswaar een voetgangersbrugje en niet over de Schelde, maar wel over de expressweg Waregem - St.-Eloois-Vijve. Meteen was de link met Streuvels boek gelegd.
De passerelle is er uiteindelijk gekomen en dit blijkt dan ook een prima verkeersvriendelijke en veilige oversteek. De buurtbewoners hebben een comité gesticht dat stilaan een vast begrip
werd in het Waregemse kermisgebeuren: De Waterhoek. Sindsdien wordt er naar jaarlijkse
gewoonte 3 dagen goed gefeest tijdens het eerste weekend van juli
Dit jaar is Fata Morgana de boeiende draad tussen alle festiviteiten.
Het bestuur van de Waterhoek bestaat uit voorzitter Erik Veys, secretaris Mattie Beyens, Fred Verhaeghe, Dieter Verspeelt, Guy Amez, Tom Erauw, Koen Delie, Bart Vandenbossche en Katrien, Jeanien, Hade ,Lieve, Mieke, Sybille, Anja en Isabelle.
'Smoelenboek Waterhoek', info bij Koen Delie, 056-32.37.54.
www.dorpmettoekomst.be
http://www.waterhoek.be/
![](http://blogimages.seniorennet.be/wareber2/45535-e8c9e9d6c410a22b7e027715e4cc0494.jpg)
|