xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Er komt een nieuwe verkaveling ter hoogte van de Moerbosstraat in Sint-Eloois-Vijve. De aanvraag is ingediend door Lambrecht Bernadette, Karreweg 24, 9870 Zulte om haar grond te verkavelen in 21 percelen (3 kavels voor open, 2 kavels voor gesloten en 16 kavels voor halfopen bebouwing). De bouwgrond is bekend op het kadaster onder sectie B 199 a3, b3, d3, h2, p2, r2, v, x2, y2, z2, 201b. Er moeten nieuwe wegen komen voor de verkaveling. De ontsluiting van de nieuwe weg is voorzien naar de Moerbosstraat. Er wordt geen verbinding voorzien naar de aanpalende Sparrentuin behalve voor voetgangers en fietsers. De gemeenteraad keurde het voorstel eenparig goed.
Er werd een openbaar onderzoek gehouden van 20.11.2006 tot 20.12.2006. Tijdens het openbaar onderzoek werd 1 bezwaar ingediend door Kendaroy, Schoendalestraat 235, 8793 Waregem. Volgens de bezwaarindiener moet het lot 13 aangesloten worden op de verkaveling van de Sparrentuin. Hiervoor moet de verkavelaar 136 m² grond aankopen van de bezwaarindiener. Uit de stukken die door de verkavelaar werden voorgelegd, blijkt dat er een overeenkomst is met Follens en Parmentier voor de ontwikkeling van de verkaveling. Op vraag van de verkavelaar aan de bezwaarindiener om de verkoopprijs te laten kennen tegen uiterlijk 10.01.2007, werd door Kendaroy niet gereageerd. Hij wenst zijn vraagprijs niet op papier te zetten. Indien er naderhand tot een overeenkomst wordt gekomen tussen de verkavelaar en bezwaarindiener, dan kan de verkaveling desnoods nog gewijzigd worden voor de betrokken percelen. Het wegentracé moet hierdoor niet gewijzigd worden.
In toepassing van artikel 105 van het decreet van 18 mei 1999 met betrekking tot de organisatie van de ruimtelijke ordening, gewijzigd bij latere decreten, kan de vergunningverlenende overheid aan de afgifte van de verkavelingsvergunning de nodige lasten verbinden die zij aan de verkavelaar menen te moeten opleggen. Het houdt in dat alle werken tot uitrusting van de aan te leggen straten en de reservering van gronden voor groene ruimten, openbare gebouwen en openbare nutsvoorzieningen de uitvoering gebeuren op zijn kosten. In Waregem is die regel van toepassing, al wordt een uitweg voorzien voor de te reserveren groene ruimten.
Het is aangewezen bij het verkavelen van percelen de gronden te reserveren voor het aanleggen van groene ruimten. Die bedragen 5 % van de bruto-oppervlakte van de te verkavelen gronden. Indien de afstand van 5 % grond niet of slechts gedeeltelijk stedenbouwkundig verantwoord is binnen de verkaveling, dan dient een bedrag overeenkomend met de waarde van de niet af te stane grond of het niet af te stane restgedeelte, aan de stad Waregem te worden betaald. De waarde van de af te stane grond wordt momenteel, op voorstel van het schepencollege, forfaitair geraamd op 100 euro/m².
De opbrengst van deze financiële verplichting wordt door de stad Waregem aangewend voor de aanleg van groene ruimten, bufferzones, openbare gebouwen of openbare nutsvoorzieningen. Hieronder vallen ook pleinen en heraanleg van wegen en kruispunten.
Binnen de stad Waregem is tot op heden geen stedelijke verkavelingsverordening van toepassing. Het is daarom aangewezen dat de gemeenteraad, per individueel verkavelingsdossier, deze verplichting, expliciet verbindt met de goedkeuring van het wegentracé. In de gemeenteraad klinkt de opmerking steeds luider om het forfaitair bedrag van 100 Euro/m² afkoopsom voor de niet aangelegde groene ruimte te verhogen.
Raadslid Willy Benoit voert al sedert 1999 een strijd om daar een afzonderlijk belastingsreglement voor in te voeren. Bij deze eenparige goedkeuring maakte raadslid Guy Adams nog de opmerking dat de verkavelaar met de te laag gestelde afkoopsom eigenlijk dubbel winst maakt met de gronden, die niet voor groene ruimten worden vrijgehouden. Het zou billijker zijn om de afkoopsom af te stemmen op de verkoopprijs van de gronden in de vergunde verkaveling.
|