xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
In de rand van de Bouw- en Verbouwbeurs volgend weekeind in Waregem Expo past het even stil te staan bij de bouwactiviteit in onze stad. Uit het jaarverslag 2008 blijkt dat er vorig jaar 509 dossiers werden ingediend waarvan 489 stedenbouwkundig, 14 verkavelingsaanvragen en 6 voor attesten van Stedenbouw. De dienst Stedenbouw behandelde 9 verkavelingen, samen goed voor 97 nieuwe percelen bouwgrond en er waren nog eens 18 aanvragen om bestaande verkavelingen te wijzigen.

Bouwkranen blijven opvallend aanwezig in het Waregemse straatbeeld. De crisis blijft hier nog op een afstand. Wel zijn er de jongste jaren enkele dalende trends waar te nemen. De statistieken tonen wel aan dat over een periode van vijf jaar er minder projecten voor nieuwbouwwoningen worden gerealiseerd. Maar anderzijds kon vastgesteld worden dat vanaf 2005 tot eind 2007 de meergezinswoning goed scoorde. Vorig jaar hield die stijging plots op.
Wat ook opvalt is dat je sinds 2008 toch meer te maken krijgt met het uitbreiden van bestaande panden, met verbouwingen en/of met renovaties. Nog in de loop van vorig jaar zag je het aantal nieuw aangeboden appartementen of flats op het grondgebied dalen. Terwijl de vraag naar en de realisatie van bedrijfsgebouwen dan weer in stijgende lijn was.
Als stadsbestuur steken wij samen met verschillende partners graag een handje toe, aldus schepen van Ruimtelijke Ordening Kristof Chanterie. Denk maar aan de realisatie van bedrijventerrein Transvaal langs de Vijfseweg. Wij hebben straks ook de ontwikkeling van de site van de Spinning Mills achteraan de kerk en langs de Leie in Sint-Eloois-Vijve.
Volgens Schepen van Woonbeleid Rik Soens is het belangrijk om weten dat de bouwactiviteiten op Waregems grondgebied bleven doorgaan. Het jaarverslag 2008 maakt in dat opzicht melding van enkele belangrijke verkavelingen.
Bostoen Villabouw realiseerde in 2008 in Sint-Eloois-Vijve de grootste verkaveling met maar liefst 33 loten. Een stuk grond van 4 kadastrale percelen langs de Roterijstraat werd opgedeeld in kavels waarlangs een nieuwe verbindingsweg komt: de Lijnzaadstraat. Het terrein heeft een totale oppervlakte van 11ha en is opgedeeld in 20 loten voor halfopen en 13 loten voor gesloten bebouwing. De oppervlaktes van de af-zonderlijke percelen variëren van 171m² tot 242m² voor gesloten woningen en van 180m² tot 430m² voor halfopen woningen.
Daarnaast is nog een omvangrijke verkaveling van Matexi bestaande uit 24 loten goedgekeurd. Het terrein van 81a situeert zich in Desselgem, op de hoek van de Meierie en Desselgem-Dries. Hier worden 8 loten voor halfopen en 16 loten voor gesloten bebouwing voorzien. Ook hier komt er een nieuwe weg: de Halewijnstraat.. De grootte van de loten varieert van 199m² tot 429m².
In Waregem werd in het Konijneveld een nieuwe verkaveling van 17 loten voorzien door Veys P. en Bouwwerken Taelman, die ruimte schept voor 14 halfopen en 3 alleenstaande woningen. In deelgemeente Beveren-Leie verkavelden Ria & Rita t Kint een perceel grond in de Kleine Heerweg in 10 kavels: 8 voor open en 2 voor halfopen bebouwing.
De toekomst inzake woningbouw blijft rooskleurig. Je mag op basis van de officiële gegevens en dossiers, die wij binnen kregen gerust stellen dat er vanaf nu tot binnen drie jaar zon vijfhonderd woningen bijkomen, aldus nog een glunderende Schepen van Woonbeleid. Rik Soens verwijst in dat verband ook naar de site Interlin in Beveren-Leie, waar Bouwgroep Huyzentruyt op zes hectaren bezig is met de voorbereidingen om er 150 woningen op te trekken.
In hetzelfde rijtje horen ook de Sofinalgronden tussen de Zuiderlaan en de Molenstraat, goed voor zestig nieuwe woningen, en de Roe- en Schoolstraat in Beveren-Leie met nog eens dertig woningen. We kunnen daar ook nog een dertigtal panden bijtellen op de gronden van de vroegere Textielfabriek Bulcaen in Nieuwenhove. Op het terrein van het huidig containerpark aan de Transvaalstraat zijn plannen voor twintig woningen, eens het nieuwe containerpark aan de Lindestraat in gebruik komt. Schepen Soens stelt daarbij tot zijn voldoening vast dat de stad voldoende nieuwe woningbouwinitiatieven kan bieden zonder veel nieuwe woonuitbreidingsgebieden te moeten aansnijden. Daarbij kan men rekenen op voldoende binnengebieden van braakliggende gronden om deze om te vormen tot nieuwe, aangename woonzones.
Andere opgemerkte speler op de komende Bouw- en Verbouwbeurs is de Waregemse Sociale Bouwmaatschappij Helpt Elkander. Directeur Christ Bossuyt kondigt hier een nieuwbouwproject aan in de Castorwegel in Waregem. Daar voorziet Helpt Elkander 24 woongelegenheden in vier clusters van telkens 6 woningen. Binnenkort organiseert de Sociale Bouwmaatschappij ook een openbare verkoop van twee woningen. Deze zijn gelegen aan de Toekomststraat 2 en aan de Jozef Duthoystraat 29. Op de beurs stelt Helpt Elkander nog andere sociale bouwprojecten aan voor de toekomst. Terzelfdertijd voert de maatschappij in zijn werkgebied ook diverse renoveringswerken uit aan zijn woningbestand
|