xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Rond Allerheiligen begeeft de helft van de Belgen zich nog steeds naar het kerkhof om hun overledenen te herdenken. Dat blijkt uit een onderzoek van een paar jaar geleden door het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO). De traditie leeft het sterkst in Wallonië, hoewel de meeste mensen daar al vóór 1 november de graven opzoeken. De Vlamingen wachten tot de dag zelf en acht op tien van de bezoekers neemt bloemen mee. Het centrum verwacht in de toekomst een sterke daling, want jongeren tussen 18 en 29 zijn minder te motiveren voor een bezoek aan het kerkhof.

Het wordt dus weer druk rond de Waregemse kerkhoven. Informatie over de kerkhoven vinden we in de zopas verspreidde nieuwe Waregemse Stadsgids niet onder het gekende woord kerkhof, maar onder onder de rubriek Begraafplaatsen en concessies. Hier vinden we dat Waregem beschikt over zes begraafplaatsen. Met de laatste uitgave van de infokrant De Sprong erbij weten we dat deze voor alle concessies zijn gesitueerd langs de Deerlijkseweg in Nieuwenhove (aan De Barakke), langs de Schoendalestraat in Desselgem (Schoendale), in de Sint-Jansstrraat op de oude plaetse in Beveren-Leie en in de Emiel Clausstraat in Sint-Eloois-Vijve. Daar zijn voorzieningen voor het begraven, bijzetten in columbarium of urnenveld, asverstrooiingen en die begraafplaatsen beschikken ook over een afscheidsruimte. Op de oude kerkhoven van Den Olm in Waregem en in de Ooigemstraat (met ook gedeelte uniforme kruisjes) in Desselgem zijn geen nieuwe concessies meer mogelijk, enkel is nog een bijzetting in een bestaande concessie mogelijk.
De stedelijke begraafplaatsen zijn dagelijks toegankelijk van 9 tot 17 u. (in zomermaanden tot 19 u.). Voor 31 oktober, 1 en 2 november geldt een speciale regeling en zijn de begraafplaatsen al open vanaf 8 u., maar het sluitingsuur van 17 u. blijft van toepassing. Voor onderhoud van de graven maakt het reglement een onderscheid tussen de graven opgericht door de familie en de uniforme graftekens geplaatst door de stad. In het eerste geval berust het onderhoud van de graven bij de familie. De stadsdiensten onderhouden zelf de begraafplaatsen met hun uniforme graftekens.
Voor alle administratie voor aangifte van overlijden, begraving, grondvergunningen of concessies, plaatsen van graftekens, klachten of vragen in verband met begraafplaatsen kan je terecht bij de dienst Burgerlijke Stand, tel. 056 62.12.11 (toestel 231) of burgerlijkestand@waregem.be Onder een concessie of grondvergunning verstaan we een plaats op één van de stedelijke begraafplaatsen, waar een overledene wordt begraven of bijgezet. Dat kan zowel in volle grond, in een nis, in het columbarium of in een urnenkelder zijn.
Digitale begraafplaats
Naar aanleiding van deze dagen van herinnering aan onze afgestorven en bezoek aan de begraafplaatsen, verschijnen berichten van digitalisatie van de begraafplaatsen. Dit jaar komt Deerlijk naar buiten met de digitalisatie van zijn centraal kerkhof. Daarbij is het mogelijk via de website van de gemeente de locatie van het graf te vinden van iemand op de centrale begraafplaats. Waregem was destijds in 2002 een pionier op dat vlak, maar tot op heden is het nog niet mogelijk om dat opzoekingswerk te verrichten via de nochtans vernieuwde website van de stad. Wordt nog gewacht op de inventarisatie van alle kerkhoven om dit systeem ook in te voeren op het Waregemse stadsweb?
De begraafplaats op de Barakke beschikt al sedert oktober 2002 over een computersysteem met aanraakscherm dat ieder graf onmiddellijk lokaliseert. Met ruim 5000 graven is dit geen overbodige luxe. Dit computersysteem is te vinden aan de ingang van het kerkhof, aangeduid met Info begraafplaats. Het gebruik is eenvoudig. Je raakt op het scherm de verschillende letters van de achternaam van de overledene aan. Telkens je een letter meer aantoetst gaat de computer sneller selecteren. Tot je nog enkele namen overhoudt. De uiteindelijke naam moet je vervolgens aanraken. En meteen daarop krijg je een scherm waarop je de concrete gegevens kunt aflezen: naam en voornaam van de overledene, geboortedatum, sterfdatum, perk, rij en nummer. Op een kaartje naast de computer of via een plannetje in de bus onder het toestel kan de bezoeker uiteindelijk de juiste weg naar het graf vinden
Geschiedenis
Het oudste kerkhof in Waregem was wellicht dit op Den Olm. Dit kerkhof dankt zijn naam aan een olm die op een verbreding van de weg stond. Al van in de 15de eeuw was sprake van de wijk Den Olm' op die plaats. Het kerkhof zelf kwam pas op die plaats in de 19de eeuw omdat de markt toen te klein was geworden om eveneens als begraafplaats dienst te doen. Zelfde situatie deden zich ook voor in de deelgemeenten Desselgem en Sint-Eloois-Vijve, terwijl dat van Beveren-Leie eigenlijk nog altijd in de omgeving ligt van de in 1940 gedynamiteerde kerk.
Het kerkhof Den Olm' was oorspronkelijk een stuk groter. De huidige parking maakte vroeger ook deel uit van de begraafplaats. Op het kerkhof kan je vandaag nog steeds de laatste rustplaats vinden van Waregemnaars die een belangrijke rol speelden in de geschiedenis van onze stad: Isabelle Rosa Brugge of in de volksmond gekend als Belle Marie, de oorlogshelden Oscar Verschuere, René Sabbe, Joseph Duthoy, Marcel Windels en Roger Vansteenbrugghe, weldoener en bouwheer van kasteel Casier Felix De Ruyck, schrijvers Palmer en Willem Putman, Emerentia Emerenske' Baert die 107 jaar werd, ...
Over het kerkhof van Sint-Eloois-Vijve vertelt de oudste geschiedenis dat daar rond de kerk ooit ook een kapel stond ter ere van Sint-Vincentius, de tweede patroonheilige van de parochie. Deze zou verdwenen zijn in 1628. Vóór 1625 zou er ook een Onze-Lieve-Vrouwkapel gestaan hebben. Het kerkhof rond de kerk verdween enkele decennia geleden en werd verplaatst naar de Emiel Clausstraat. Ook in Desselgem verhuisde het kerkhof rond de kerk, waar toch nog enkele belangrijke graven verwaarloosd achter zijn gebleven, naar de begraafplaats in de Ooigemstraat dat eerst nog werd uitgebreid met een uniform kerkhof maar ook al te klein werd. Nu worden de doden begraven op de nieuwe uniforme begraafplaats langs de Schoendalestraat in de omgeving van het geboortebos. Voor Nieuwenhove weten we dat het kerkhof daar op het huidige Ontmoetingscentrum omstreeks 1970 verdween, toen de begraafplaats op de Barakke werd geopend.
U weet dat u altijd mag reageren met uw herinneringen en histories
|