xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Zij legden basis voor onze welvaart
Want zolang men zich iemand herinnert, leeft hij (zij) nog
Midden december verschijnt het lang verbeide boek Honderd Ware Waregemnaars. Daarin wordt de levensschets opgenomen van een 130-tal memorabele groot-Waregemnaars, die een belangrijke bijdrage hebben geleverd tot de uitbouw van onze stad op sociaal, cultureel of economisch vlak. Het bewaarboek verschijnt in luxe-uitvoering met harde kaft en diverse reproducties in veelkleurendruk.
Met het eresaluut in het boek wil een werkgroep van UNIZO, waarbij naast de auteurs ook administratieve en adviserende medewerkers, hulde brengen aan honderddertig groot-Waregemnaars die de jongste decennia overleden nadat ze in hun bedrijf, school of vereniging het beste van zichzelf gaven. Belangrijk is allicht de boodschap, die blijkt uit hun getuigenis dat het niet allemaal vanzelf ging, zoals sommigen nu denken. Er werd hard gewerkt en niet alleen door deze 130 flandriens, om tot het luilekkerland van vandaag te komen. Soms hebben we de indruk dat nogal wat jongeren zich daar niet goed bewust van zijn, stellen de auteurs.
Teamwork
Een boek maken, is teamwork. Het smeulde al enkele jaren binnenskamers bij UNIZO om een vervolg te breien aan het succesvolle werk Honderdvijftig memorabele Waregemnaars (2001). Tal van dynamische personen gingen de jongste decennia heen, naar het land waarvan geen één wederkeert, vertellen medeauteurs Luc Cappon, Rik Ghistelinck, Bernard Delange en Marc Crabeels. Telkens lokte het bij ons de reactie uit: die vrouw of die man was een voorbeeld en verdient een eerbetoon. Want zolang men zich iemand herinnert, leeft hij (zij) nog. Het team kreeg ook heel wat impulsen van stadsarchivaris Sandrin Coorevits.
Herkomst
In het boek komen grote figuren aan bod: Briek Schotte, Mgr. Jan Schotte, baron Jean Casier, André Vannecke, Chris Vandenbroeke,
Maar evenzeer verdienen minder bekende figuren een eresaluut, meent Marc Crabeels. Een stad wordt gebouwd, steen voor steen, luidt de inleiding. Wie zal zeggen welke steen de belangrijkste was? De auteurs van dit boek allerminst. Zij maakten gewoon een selectie uit een ruim aanbod. Alle deelgemeenten komen aan bod. Een tachtigtal figuren leefden in de centrumgemeente. De Leiegemeenten leverden elk circa vijftien figuren en een tiental mensen waren uit Nieuwenhove afkomstig.
Historiek
Ook wordt in het 160 bladzijden tellend boek grote aandacht besteed aan minder gekende historische gebeurtenissen. De zinloze moordpartij op het Leeuwke op het einde van de Tweede Wereldoorlog, de belevenissen van Rudi Menen, een Joodse jongen die in Nieuwenhove opgevangen werd, zijn daar een voorbeeld van. Het boek is rijk geïllustreerd met tal van fotos van Dirk Van Overwalle en andere fotografen.
Armste regio
We hopen dat er na het lezen van dit boek één zaak duidelijk is, besluiten de auteurs. We komen van heel ver. Het rurale Waregem hoorde tot voor anderhalve eeuw tot de armste streken van België. Dankzij de inzet van onder meer deze flandriens kwamen we tijdens de vorige eeuw van ver terug. Ze gingen hier nooit in een hoekje zitten wenen en verwachtten nooit het manna uit Brusselse of Europese potten. Ze gingen ervoor, de Waregemnaars, voluit, dag en nacht. Yes we can is in dit hoekje van West-Vlaanderen al ruim anderhalve eeuw een statement.
Info: vzw De Middenstand, Pand 343A, 8790 Waregem, 056/61.24.73, rik.ghistelinck@scarlet.be
kostprijs in de winkel: 25, peterschap: 60 (2 boeken met naamvermelding).
Boek vanaf 10 december 2009 te koop bij Standaard Boekhandel, Press Shop, Boetse, Joclarama, Papyrus, 't Ninovietje, Drukkerij Meyhui, Martine Goeminne, Drukkerij Vanderhaegen...
(Deze bijdrage is oorspronkelijk verschenen op 9 november 09)
|