Eric Degroote investeerde 300.000 euro in zijn bioscoop Cinéstar. Voortaan projecteert hij digitaal en voortaan wordt ook het afspelen van driedimensionele (3D-) films mogelijk. Voor de uitbaters is het de enige waarborg om op termijn een bioscoop-aanbod in Waregem te kunnen behouden. Hij wilde absoluut nu investeren in die nieuwe technologieën en dan zeker in digitale cinema. Want het ziet er naar uit dat binnen enkele jaren je nergens nog 35 mm-films zal aantreffen. Er zit niets anders op dan zwaar te investeren.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Eric Degroote opende zestien jaar geleden in 1993 op de esplanade het pand Cinéstar. Sindsdien weet hij zich als een van de weinige zelfstandige bioscoopexploitanten te handhaven tegen giganten als Kinepolis, Euroscoop en Utopolis. In West-Vlaanderen is hij nog een van de vijf ondernemers, die hun eigen cinema uitbaten. De andere vier zijn in Lichtervelde, Roeselare, Knokke en Oostende gevestigd.
Met het digitale aanbod is Cinéstar wel de eerste zelfstandige van het land. Kinepolis, Euroscoop zijn al ruim vijf jaar actief, maar dat zijn groepen. Eric Degroote doet het allemaal zelf. In de drie zalen van Cinéstar zal het allemaal digitaal zijn. Dat wil zeggen: beter geluid, mooier beeld. En zodra het kan draait men daar ook driedimensionele prenten. Dit weekend gebeurt dat voor het eerst met 'A Christmas Carol' van Disney.
Per zaal investeerde Cinéstar 100.000 euro. De prijs van de tickets moet wel worden aangepast. Digitaal kijken wordt een euro duurder: van 6 en 7 euro naar 7 en 8 euro. En voor 3D-films komt er 2 euro bij. Maar die voorstelling is dan ook sensationeel. Voor die driedimensionele prenten moet je wel een speciale bril opzetten die je meekrijgt naar de zaal. Dat kost de uitbater nog eens 50 euro per exemplaar.
Eric Degroote baat al 16 jaar de Cine Star uit samen met zijn vrouw Veerle Coucke. Ze zijn in oktober 1993 begonnen met de uitgave van de eerste Jurassic Park-film. Daarvoor stonden de gebouwen in het winkelcentrum Het Pand twee jaar leeg na het verdwijnen van de vorige uitbating Multiscoop. Toen de huidige bioscoop-uitbaters hier begonnen was er werkelijk niets meer, zelfs geen elektriciteit. Ze stapten toen met de zaklamp naar binnen op verkenning. Sinds de opening weet Cinéstar zich als een van de weinige zelfstandige bioscoopexploitanten te handhaven tegen giganten als Kinepolis, Euroscoop en Utopolis. In West-Vlaanderen is hij nog een van de vijf ondernemers, die hun eigen cinema uitbaten. De andere vier zijn in Lichtervelde, Roeselare, Knokke en Oostende gevestigd.
Ondanks de beperkte capaciteit van de bioscoop, biedt het echtpaar de bezoekers een verscheiden programma aan. In onze drie zalen trachtten we steeds zes tot zeven films te vertonen", zegt Degroote. ,,Tijdens gewone weken bieden we de maandag en de donderdag een avondvoorstelling. De woensdagen en tijdens het weekend, als de jeugd vrij heeft, draaien we in de namiddag ook. In de vakantieperiodes zijn we bijna doorlopend open. Enkel tijdens de zomervakanties kan het hier rustig zijn. Warm weer is een echte boosdoener in ons vak. Wij zien liever de regen en de wind.'' Sedert het 15-jarig jubileum vorig jaar blijft de Ladies-Night een voltreffer. Gelukkig kam Cinéstar ook verder de belangrijke premières blijven aanbieden.
Zestien jaar geleden was er amper sprake van concurrentie. Eric Degroote: ,,Onze enige mededinger was de Pentascoop in Kortrijk met vijf zalen. Tot Kinepolis de bioscoop overnam. Concurreren tegen deze hoofdrolspeler is een onbegonnen zaak. We proberen zoveel mogelijk uit hun vaarwater te blijven en ons op andere vlakken te differentiëren. Wij profileren ons als een kleine gezellige buurtbioscoop voor families en niet-mobiele studenten'', zegt Degroote. ,,Heel wat ouders zien op tegen de afstand en de drukte van de grote bioscopen en komen zo bij ons terecht.'' Op jaarbasis ontvangt de Cine Star tussen de 50.000 en de 70.000 filmliefhebbers. Wekelijks stapt een duizendtal bezoekers de bioscoop binnen. De grotere bioscopen ontvangen op weekbasis tien keer zoveel volk. ,,Gelukkig kunnen we op een tamelijk trouw klantenbestand rekenen", zegt Degroote.
Naast filmvertoningen hoopt Eric Degroote er ook op dat bedrijven of verenigingen de zalen gebruiken voor seminaries, presentaties en andere evenementen. Zij kunnen op het scherm van alles en nog wat projecteren. Voorstellingen in Powerpoint bijvoorbeeld. En met cultuurcentrum de Schakel zijn er gesprekken bezig over hoe we gaan samenwerken om de alternatieve film aan te bieden. Ik vind dat de nieuwe investeringen in Cinéstar er toch ook toe bijdragen dat er in Waregem maar één locatie kan zijn waar je naar film kunt kijken.
www.cinestar.be
|