Vanmiddag had in de Briek Schottezaal op het stadhuis in Waregem de voorstelling plaats van het ontwerp voor het nieuwe ontmoetingscentrum en de nieuwe sporthal in Desselgem. Deze komen op in de buurt van de huidige sporthal in de Georges Coornaertdreef, waar de stad al in vorige legislatuur haar patrimonium heeft uitgebreid. Volgens de huidige vooruitzichten zullen de werken volgend jaar kunnen van start gaan en wordt de ingebruikname voorzien in 2011 of 2012. De kostprijs wordt geraamd op 4,8 miljoen euro, meteen het belangrijkste investering van de stad sedert de laatste tien jaren.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> ![](http://blogimages.seniorennet.be/wareber2/495848-4628a8e877e634aae91e9f4c44235fce.jpg) Overzichtplan : links het ontmoetingscentrum, in het midden (op plaats huidige sporthal) het plein met een groene structuur van Leilindes. Rechts de nieuwe sporthal. Achteraan bijkomende grindparking. Rechtsonder de bestaande serviceflat De Coorenblomme
Het Architectenbureau Belaen & Vandenloock uit de Stationsstraat ontwierp het nieuwe ontmoetingscentrum en de nieuwe sporthal van Desselgem in opdracht van het stadsbestuur. Benevens de tien medewerkers van het architectenbureau Belaen & Van de Loock werkten ook het ingenieursbureau Cobe uit Jabbeke (stabiliteit), ingenieursbureau Henk Pijpaert uit Oudenaarde (technieken) en landschapsarchitecten Bureau Groen uit Roeselare mee aan dit project.
Beide zalen komen aanpalend aan de huidige sporthal, die tijdens de werken verder kan gebruikt worden. De afbraak gebeurt pas na de afwerking van het nieuwe complex. Op de plaats van de huidige sporthal komt dan een multifunctioneel plein tussen de nieuwe sporthal en het Ontmoetingscentrum.
Voor de opmaak van de plannen deed het stadsbestuur niet alleen een beroep op het architectenbureau, er was ook een daarvoor opgerichte werkgroep actief. Wij houden rekening met de wensen en noden van de gebruikers, maar ook specialisten hebben uiteraard inspraak, zegt sportschepen Coussement. Zo is het duidelijk dat we met de realisatie van dit project willen bereiken dat geen enkele van de Desselgemse verenigingen nog moet uitwijken naar een andere locatie. Dat was het vertrekpunt. Ook belangrijk om weten is dat we rond de nieuwbouw voldoende parkeermogelijkheden plannen en dat de vrijgekomen ruimte waar nu nog de oude sporthal staat, ingezaaid wordt als grasplein tussen beide nieuwe gebouwen.
De princiepsbeslissing voor de bouw van een ontmoetingscentrum en nieuwe sporthal op de site in de Coornaertdreef dateert al van vorige legislatuur. Aanvankelijk kwam ook nog de site van De Gilde/zaal De Drie Sleutels in aanmerking voor de inplanting. Met de aankoop van de gronden, gelegen achter de sporthal, gebeurde al met de uitbreiding van de sporthal en de bouw van een nieuw ontmoetingscentrum in het achterhoofd. Het stadsbestuur liet eerst nog onderzoeken of de sporthal, die dateert uit de jaren zeventig, niet gerenoveerd en eventueel uitgebreid kon worden. Dat bleek vrijwel onmogelijk en de factuur dreigde heel duur uit te vallen voor de beperkte mogelijkheden. Daarna was de keuze voor nieuwbouw vlug gemaakt.
Opdracht
Benevens de tien medewerkers van het architectenbureau Belaen & Van de Loock werkten ook het ingenieursbureau Cobe uit Jabbeke (stabiliteit), ingenieursbureau Henk Pijpaert uit Oudenaarde (technieken) en landschapsarchitecten Bureau Groen uit Roeselare mee aan dit project.
Het terrein waarop de nieuwe sporthal en het ontmoetingscentrum komt is ongeveer 1 ha groot, met de bestaande sporthal omgeven door achtertuinen van woningen, de serviceflats De Coorenblomme en andere bestaande sportaccommodaties (voetbal, tennis, petanque,
). Het terrein ligt aan de Georges Coornaertdreef die men kan bereiken via de Pompoenstraat, een zijstraat van de Leibaardstraat, enerzijds of via de Kleine Nieuwstraat, een zijstraat van de Nieuwstraat. Momenteel is er een beperkte bestaande parkeergelegenheid en het verkeerszachte karakter van de omgeving is belangrijk voor de dichtbijgelegen stedelijke basisschool en het OCMW-bejaardenflat De Coorenblomme.
De opdracht bestond erin een sporthal te bouwen van ongeveer 2.000 m² en een ontmoetingscentrum van ongeveer 900 m². De bestaande sporthal blijft operationeel tijdens de werken. De nieuwbouw is sober en funtioneel en de architectuur biedt een ruimtelijke meerwaarde voor de bestaande bebouwing. Het verkeerszachte karakter van de omgeving wordt behouden omwille van de schoolgaande jeugd.
![](http://blogimages.seniorennet.be/wareber2/495848-c92f69d18bf89278f0409cafc17a7540.jpg)
Inkom ontmoetingscentrum met zicht op zaal
De volgende uitgangspunten zorgen voor een kwaliteitsvolle integratie van de nieuwe gebouwen met de omgeving :
Het ontmoetingscentrum (OC) is het kleinste en laagste gebouw (20,5 m bij 37,50 m) van de twee en komt links van de bestaande sporthal, dichtst bij de bestaande woningen. Het heeft één bouwlaag met in een hoog deel, de zaal (vrije hoogte 5,5 m) en in het lage deel de andere functies.
Aan de rechterkant wordt de nieuwe sporthal (SH) ingeplant met 3 bouwlagen. De sportzaal heeft een vrije hoogte van 8,5 m. Het sportcomplex heeft een totale lengte van 55 meter en breedte van 37.5 meter (= lengte van OC). Dit gebouw wordt half-ondergronds gebouwd om de impact op de Coorenblomme te beperken. De sportvloer bevindt zich ongeveer 3 meter onder de buitenpas. Hierdoor worden de zichtbare hoogte van beide gebouwen beperkt tot ongeveer 8 meter en kan dichter bij de perceelgrens gebouwd worden en daardoor wordt ook de afstand tot de Coorenblomme groter.
Beide gebouwen worden na het slopen van de bestaande sporthal verbonden door een verhard multifunctioneel plein met een groenscherm van leilindes die een beeldbepalende en zonnewerende functie hebben. De kleurnuances, die zowel voorkomen in het plein als in de gevelpanelen van de gebouwen dienen om de schaal van de gebouwen te verkleinen. Het plein functioneert als inkom voor beide gebouwen, als drager van buitenactiviteiten (terras bij cafetaria Sporthal, Barbecue feesten, circus, rommelmarktjes,
) en eventueel als extra parking bij speciale gelegenheden. Het is het verbindingselement tussen beide gebouwen. Het plein is toegankelijk aan voor- en achterzijde voor zowel voetgangers, fietsers, mindervaliden en uitzonderlijk voor autos.
Een verkeersdeskundige onderzocht de parkeerbehoeften in de buurt. Daarom wordt de bestaande parking uitgebreid achter het plein. Onder een grid van bomen komt een nieuwe parkeerzone, samen met een buurtweg die het OC en de bestaande woningen langs achter bereikbaar maakt. Bij speciale activiteiten kan op het plein worden geparkeerd. De totale capaciteit in de buurt bedraagt ongeveer 250 voertuigen, wat de parkeerbehoeften ruimschoots dekt (180 op weekdagen, 200 in het weekeind).
De sporthal bestaat uit : een inkom met de verticale circulatie zoals trappen en lift, een cafetaria (170 m²) en de bijhorende bergingen. De vaste tribune van zowat 250 plaatsen is gemakkelijk toegankelijk. Op het gelijkvloers zijn zowel het plein als de sportvloer duidelijk zichtbaar.
De sportvloer (32 bij 44 meter) is geschikt voor verschillende sporten. Er zijn 6 kleedruimtes met douches, scheidsrechterslokalen, sanitair en een ruime sportberging.
Op de verdieping bevindt zich een polyvalente ruimte (zowat 150 m²) bruikbaar als schutterslokaal met 6 schietstanden, met bijhorend sanitair, bergingen en het technisch lokaal. Toeleveringen kunnen gebeuren op gelijkvloers of op sportvloerniveau via een helling aan de achtergevel.
Het ontmoetingscentrum bestaat uit :
Een grote zaal (19.50 bij 27.5 meter) geschikt voor 400 tot 500 personen zittend aan tafel of kijken naar podium en tot 1000 personen staand. De grote zaal kan verkleind worden met gordijnen tot een zaal met drie verschillende afmetingen.
Vanuit een ruime inkomhal zijn alle publieke functies bereikbaar. De zaal en de inkomhal zijn dubbel hoog. Naast de inkom liggen twee polyvalente ruimtes (9,5 bij 4,5 meter), waarvan één met kitchenette, die flexibel opdeelbaar zijn en bruikbaar als vergaderruimte.
Er zijn uiteraard ruime sanitaire voorzieningen voor dames, heren en andersvaliden. De zaal heeft een lange bar, een afzonderlijke drankenberging en een ruime berging voor stoelen, tafels en podium elementen die eveneens bruikbaar is als backstage.
![](http://blogimages.seniorennet.be/wareber2/495848-b1b25680128c7f8b8d0f6d7b0c6b5d43.jpg) Inkom sporthal met daarnaast cafetaria
|