xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Het OCMW van Waregem krijgt 31.878,00 financiële steun van de federale overheid om een doorgangswoning op te richten in de Kortrijkseweg 283 te Beveren-Leie. Het geld komt van de Nationale Loterij en kadert in de projectoproep van de POD Maatschappelijke Integratie. Een doorgangswoning is een huis dat het OCMW voor een korte tijd verhuurt aan personen die in een noodsituatie verkeren. Het huurcontract wordt afgesloten voor maximaal 3 maanden en kan 1 maal verlengd worden.
Het verblijf in de doorgangswoning biedt een tijdelijke periode van woonzekerheid om een duurzame oplossing voor de huisvestingssituatie te vinden. Hierdoor wordt vermeden dat mensen in een neerwaartse spiraal van bestaansonzekerheid terecht komen. Een doorgangswoning biedt een antwoord op de huisvestingssituatie van mensen die niet over een woning beschikken :
* omdat ze onbewoonbaar of ongeschikt is verklaard
* omwille van een gerechtelijk bevel tot uitdrijving
* omwille van familiale conflicten
* omwille van een ramp zoals een brand of overstroming
* omdat ze dakloos zijn
We ontvingen de informatie van OCMW-raadslid Lieven De Borggraeve (SPa). Hij laat ons toe even de voorgeschiedenis van de doorgangswoning in onze stad te schetsen
Een woning in de Schoendalestraat 122 te Sint-Eloois-Vijve kon enige tijd doorgaan als doorgangswoning, maar toen deze in 2002 instortte kwam de CD&V bestuursmeerderheid in Stad en OCMW reeds voor het voldongen feit te staan dat er geen adequate doorgangswoning beschikbaar was in Waregem. De SP.a-gemeenteraadsleden Verhellen, François en Deconinck kwamen in 2002 tussen om dit aan de kaak te stellen.
Toen echter bleek dat de hogere overheid (Vlaams gewest) niet tussenkwam in de kosten voor dergelijke woning, weigerde de lokale bestuursmeerderheid (CD&V) haar de verantwoordelijkheid op te nemen. In een repliek stelde de toenmalige burgemeester Yolande Dhondt dat oud-burgemeester Coucke ooit de volledige opbrengst van het bal van de burgemeester geschonken had aan het OCMW met de bedoeling een doorgangswoning te voorzien
Deze woning is er nooit gekomen, van goed bestuur gesproken
Gelukkig nam de federale overheid in juni 2006 een initiatief. Bij de winstverdeling van Nationale Loterij wordt er jaarlijks een bijkomend budget van 2.500.000 gereserveerd om het aantal doorgangswoningen in België te verhogen. In het kader van de projectoproep Verhoging van het aantal doorgangswoningen diende de administratie van het OCMW een dossier in. Dit dossier is goedgekeurd. Op 5 maart maakte Minister Dupont (PS) de lijst bekend van alle OCMWs die een beroep kunnen doen op financiële ondersteuning voor de uitbreiding van het aantal doorgangswoningen. 32 Waalse, 6 Brusselse OCMWs en 28 Vlaamse OCMWs krijgen ieder een bedrag tot max. 52.000 euro voor renovatie en uitrusting van bijkomende doorgangswoningen. Waregem kan rekenen op 25.628 euro renovatiepremie en 6.250 euro voor uitrusting of in totaal 31.878 euro. De meeste gesubsidieerde OCMWs bekomen het maximum van 33.750 euro renovatiepremie en een uitrustingspremie tot 18.750 Euro.
|