xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> In Desselgem herdenkt men dat dat 150 jaar geleden kloosterzusters van de congregatie van de Heilige Familie (Ieper) naar de vlasgemeente zijn gekomen om hier onderwijs te geven aan de meisjes van het dorp. Op vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 mei staan in de vrije school achter de kerk zogenaamde Heifa-feesten geprogrammeerd om deze opmerkelijke verjaardag uitgebreid te vieren. Er verblijven daar met Paula Callewaert en Maria Vanheule nog altijd twee zusters in het klooster in de Liebaardstraat.
Het was naar verluidt directeur Joost Kerkhove van de plaatselijke vrije basisschool,die met het idee op de proppen kwam om een retrospectieve te brengen van evenveel jaren onderwijs. Een speciaal voor de gelegenheid opgezette tentoonstelling zal deze opmerkelijke en boeiende geschiedenis uitgebreid de doeken doen. De Heifa-feesten bieden een driedaags programma met een academische zitting op vrijdag, ontspanning op zaterdag en doorlopend optredens van de kinderen op zondag. Een boek gaat de 150 jaar onderwijs van de zusters van de Heilige Familie vereeuwigen.
De initiatiefnemers zijn al enige tijd druk bezig met het bijeenbrengen van historisch materiaal voor de tentoonstelling. Daarvoor kon reeds geput uit de rijke documentatie van zuster Paula Callewaert uit Beveren-Leie, die reeds een kwarteeuw geleden uitpakte met een historische tentoonstelling over het onderwijs in Desselgem. Ze gaf les in de beroepsschool en was ook een tiental jaren actief in het OLV-Hemelvaartinstituut te Waregem. Zuster Maria Vanheule kwam in 1962 als directrice samen met zuster Paula aan in Desselgem, maar werd in 1980 als algemeen overste van de orde in Ieper benoemd. Desselgem bleef ook haar boeien en ze kwam daarna terug naar Desselgem. Haar kloostergeloften dateren inmiddels van 63 jaar geleden.
De geschiedenis van het verblijf van de kloosterorde in Desselgem is er een met vallen en opstaan. Op de tentoonstelling zullen we ondermeer de verschillende outfits van de zusters uit de verschillende perioden mogen bewonderen. De geschiedenis van de dienstverlening van de kloosterorde in Desselgem komt uitgebreid aan bod van de komst in 1857 tot heden. Het was op vraag van de parochie dat E.H. Louis Struyve, stichter van de congregatie in Ieper, besliste om zijn zusters naar Desselgem te laten komen om hier de leemte op te vullen van het onderwijs voor meisjes. Zuster Monique was de eerste moeder-overste en de school telde meteen 93 leerlingen. Tijdens de eerste decennia werd de werking negatief beïnvloed door de schoolstrijd, waarbij ondermeer ook een del van de schoolgebouwen werden ingepalmd door de gemeente. In 1884 werd de school uiteindelijk toch aanvaard door de gemeente. De meisjesschool telde toen al 186 leerlingen.
Een andere mijlpaal was in 1908 het uitbreiden van de school met een afdeling op Spriete, waar een eigen schoolgebouw kwam in de Stationsstraat. Het onderwijs was er toen al gemengd. Net voor de eerste wereldoorlog verbleven er in Desselgem maar liefst veertien zusters, waarvan acht van hen dagelijks de verplaatsing heen en terug maakten naar Spriete. De school op Spriete bleef actief tot deze in juni 1988 werd opgedoekt en het vrije onderwijs in Desselgem werd gecentraliseerd naar de centrumschool.
Belangrijke perioden voor de scholen waren zeker de beide wereldoorlogen.Uit de Eerste Wereldoorlog is geweten dat het schoolgebouw werd opgeëist als een soort kazerne om er de soldaten in te huisvesten. De school moest dan uitwijken naar locaties bij particulieren in de gemeente. De Tweede Wereldoorlog zorgde ondermeer voor heel wat materiële schade, al werd die vrij snel hersteld. Eens de oorlog voorbij kon de school onder impuls van de zusters en de leken-onderwijzeressen zich weer volledig toeleggen op zijn opvoedende taak. In 1952 werd een beroepsschool Snit en Naad opgericht, die pas verdween in 1984 wegens rationalisatiewetten.
Tot midden de jaren 1920 werd het onderwijs gegeven door zusters van de congregatie. Pas in 1926 kwamen met Magdalena Vandenberge en Noella Coussement de eerste leken-leerkrachten in het meisjesonderwijs in Desselgem. Van beiden onderwijzeressen kan ook gezegd worden dat ze Desselgem leerden lezen, want het waren ook de eerste bibliothecarissen van de in 1927 door onderpastoor Jan De Cuyper gestichte parochiale bibliotheek in Desselgem. In 1941 werd het onderwijs verzorgd door vier zusters en twee juffrouwen en dit voor 295 leerlingen. In 1943 kwam kleuterleidster Nelly Clinckemalie in dienst en direct na de oorlog volgden Marie-José Lefebre en Maria Bossuyt.
Heifa-feesten
De tentoonstelling en de publicatie van het herinneringsboek staan centraal op de feesten van de vrije basisschool Heilige Familie (Heifa) in mei. Op de academische zitting brengt zuster Rosanne een historische schets. Onderwijsschepen heeft zich al geëngageerd voor de zitting voor een interview van oud-leerkrachten en ook burgemeester Kurt Vanryckeghem is al aangekondigd. De academische zitting van vrijdag 11 mei 2007 wordt muzikaal opgeluisterd door Peter Valck (klarinet), Henk Buysse (gitaar) en Isabelle Lessens (dwarsfluit) van de Ware-gemse muziekacademie. Zaterdag 12 mei om 17 uur start een krokettenkaarting en een UNO-kaarting voor de kinderen. De feesten worden afgesloten op zondag 13 mei met om 10.30 u. een eucharistieviering, gevolgd door een receptie en barbecue met voorinschrijving. Op het schoolfeest van zondag zijn er vanaf 14.30 uur doorlopend Heifa-optredens, verzorgd door de kinderen.
(Foto missiefeest anno 1980 waarop zittend v.l.n.r. de zusters de zusters Irmine, Brigitte en directrice Maria Vanheule, bovenaan de zusters Ursule, Rita en Paula Callewaert)
|