xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Vorige donderdag 22 maart 2007 werd de Desselgemse dorpsraad officieel geïnstalleerd. Er werden statuten goedgekeurd en er werden tien stuurgroepleden gekozen die de tweemaandelijkse bijeenkomsten zullen voorbereiden. Er werd inderdaad beslist dat de dorpsraad elke voorlaatste donderdag van de onpare maanden gaat bijeenkomen in het Stedelijk Ontmoetingscentrum De Mote. Alleen tijdens de zomervakantie in juli is er geen vergadering. Minstens een maal per jaar wordt een algemene vergadering georganiseerd die openstaat voor alle belangstellenden. Jef Verhamme werd verkozen tot voorzitter.
Het pleit alvast voor de geloofwaardigheid en de ernst van de Dorpsraad van Desselgem, dat het dorps- en verenigingsleven zich kan vinden in de samenstelling van de stuurgroep en geen enkel huidig gemeenteraadslid lid is van deze kerngroep. In een tijd dat het adviserend proces naar de besluitvorming in ons land steeds meer wordt gestuurd en beheerst door een select gezelschap van politieke machthebbers, verdient wat in Desselgem is op gang gekomen zeker alle respect en aanmoediging. Het biedt alvast een waarborg op het vrij en onafhankelijk opereren van de raad. Een bijkomende waarborg is het voorzitterschap van Jef Verhamme, een logische keuze na de dorpsvriendelijke initiatieven van zijn groep Wa soet(er) ulder believen?. De realisatie van het Briek Schotte-plein en de organisatie van een grootscheepse enquête tonen alvast een aanpak die vertrouwen geeft voor de toekomst van het Desselgemse dorspleven.
De installatie van de dorpsraad zelf is een voortvloeisel uit de volksraadpleging door de werkgroep Wa soet(er) ulder believen? van vorig jaar. Daaruit bleek de vraag naar een dorpsraad erg groot. De opkomst van een 30-tal geïnteresseerde aanwezigen en een vijftal verontschuldigden om deze dorpsraad vorige donderdag vorm te geven, mag als behoorlijk worden beschouwd. Deze zijn nu allemaal lid van de Desselgemse Dorpsraad. Voorzitter Jef Verhamme kan nu ook terugvallen op een ruime stuurgroep van een tiental werkende leden om de tweemaandelijkse bijeenkomsten voor te bereiden.
Voorzitter Jef Verhamme en ondervoorzitter Johan Bossuyt zullen de vergaderingen in goede banen leiden, en de contacten met het stadsbestuur onderhouden. Steef Behaeghe is secretaris
en Rudy Devos penningmeester. Hade Vanhoutte zal de contacten met de pers en met het grotere publiek onderhouden en Constant Holvoet wordt technisch verantwoordelijke. Ook Christof Anckaert, Jens Behaeghe, Bart Debels, Sandra Dervaux en Geert Titeca vervoegen de ploeg. Het is duidelijk dat deze groep in staat moet zijn om met grote representativiteit een gesprekspartner te worden van het stadsbestuur over materies die een invloed kunnen hebben op het Desselgemse dorpsleven.
De twee Desselgemse schepenen blijven zeer welkom op de bijeenkomsten van de dorpsraad en in het bijzonder tijdens het laatste kwartier van de vergadering, dat het schepenkwartiertje wordt. Naargelang de agenda zullen de Desselgemse schepenen ook hun collega-schepenen uitnodigen om aanwezig te zijn. De communicatie naar het grote publiek zal langs de éne kant verlopen via een aparte pagina op de website www.Desselgem.net, langs de andere kant via een persnota na elke bijeenkomst, affiches op enkele centrale ontmoetingspunten en via een jaarlijks blaadje in alle brievenbussen. Een eerste concrete vraag is een link vanaf de website van stad Waregem naar de pagina over de dorpsraad.
De dorpsraad wil belangrijke lokale dossiers aankaarten bij het stadsbestuur en mee begeleiden. Samen met de leden van de dorpsraad maar ook in nauwe samenwerking met het stadsbestuur, gaat de stuurgroep alle dossiers grondig voorbereiden en opvolgen. Die zullen meestal betrekking hebben op de gemeente Desselgem. Een van de grootste projecten die tijdens deze bestuursperiode op stapel staan, is de nieuwbouw van een ontmoetingscentrum en een sporthal op de site Coorenbloem. Daarnaast wordt het dossier gevolgd van de verkoop van de gebouwen waarin jeugdhuis Jakkedoe, zaal de Drie Sleutels en de Gilde zijn gevestigd. Andere zaken die onze dorpsraad heel belangrijk vindt, zijn de dorpskernvernieuwing en het zoeken naar oplossingen voor de verkeersdrukte in de centrumstraten. De stuurgroep ziet alvast met belangstelling uit naar de beleidsnota 2007-2012 van het nieuwe bestuurscollege.
Het eerste informatiemoment van schepen Jo Neirynck handelde vorige donderdag over de
plannen van het stadsbestuur met de site Coorenblomme en de bouw van een ontmoetingscentrum en een nieuwe sporthal. De enige beslissing die tot nu toe werd genomen door de vorige legislatuur (juni 2006) houdt in dat de nieuwe infrastructuur inderdaad op deze site aan de achterkant van de huidige Sporthal zou komen. Daartoe werden bijkomend drie percelen grond aangekocht van Wolfcarius, en werd een bedrag voor de ontwerper begroot. In de beslissing is opgenomen dat het zal gaan om nieuwe infrastructuur voor binnensporten, daarnaast zal ook accommodatie voorzien worden voor allerhande culturele activiteiten. Over de concrete functies die het ontmoetingscentrum zal vervullen, alsook over de inrichting is nog niets beslist. De timing zal deel uitmaken van het strategische plan en de operationele doelstellingen die het stadsbestuur moet opmaken. Momenteel is het schepencollege bezig
met de discussies hieromtrent.
Nog over de resultaten van de enquête "Dorp in Zicht" blijkt op korte termijn dat de aanpak van de doortocht van het zwaar verkeer in het centrum, de vraag naar een activiteitenkalender voor Desselgem en de ophaling van het grof vuil mag hoog scoren. Op lange termijn staan dan de dorpskernvernieuwing, "meer groen", het verkeer (de verkeersdrukte in het centrum, de herinrichting van Nieuwstraat en Liebaardstraat en het realiseren van fietspaden), en de inrichting van een polyvalente zaal, het hoogst genoteerd.
Zie ook vorige bijdrage in e-Waregem op http://blog.seniorennet.be/wareber2/archief.php?ID=415
|