xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> De Waregemse Bierfanaten zien het groots en organiseren volgende zaterdag 7 april een heus bierproeffestival in Waregem Expo. Voor zijn eerste Waregemse Bierhappening kregen de Bierfanaten de medewerking van drankcentrale Yves (Vanden Bussche) uit de Lindenstraat en Unizo Waregem. Op de bierhappening kunt u dank zij 17 deelnemende kleine brouwerijtjes proeven van méér dan 70 (bijna) onbekende kwaliteitsbieren. Bij deze gelegenheid lanceert de vereniging zelf ook een nieuw bier, dat de streekeigen naam meekreeg van ne Gèsloetie.
De Waregemse Bierfanaten of Bierproevers van Waregem gaan onder het label WBF als culturele vereniging van start. Het behouden en stimuleren van de Belgische Biercultuur in al zijn aspecten staat bovenaan de doelstellingen van de jonge vereniging. De Waregemse Bierfanaten is ook één van de 24 lokale clubs van de nationale confederatie vzw Zythos. De vereniging staat open voor iedereen :
* Die gewoon geniet van bier
* Die graag verschillende smaken proeft en ontdekt
* Die graag de uitgebreide keuze van bieren en smaken behouden ziet
* Die de trend naar uniforme smaken een halt wil toeroepen
* Die vindt dat onvoldoende of verkeerde informatie op een flesje, bedrog is t.o.v. de consument
* Die er zich van bewust is dat bier onze nationale drank is en dat geen enkel ander land zo'n unieke bieren heeft als België
* Die graag zijn smakenpalet wil verruimen
* Die zijn kennis over bier en de Belgische biercultuur wil verrijken
De organisatie heeft tot doel de mensen bewust te maken van onze boeiende biercultuur. Eigenlijk effende in het verleden hier al een analoge vereniging het bierpad met name Waregem Leeft, die ondermeer in 1986 al een kroegenzoektocht organiseerde en waarvan de initiatiefnemers ook jaren hun inbreng hadden bij bierproef-activiteiten op de Waregemse Unizo-beurzen. Waregem Leeft was trouwens ook aangesloten bij de Organisatie van Bierproevers. De meeste Belgen kennen hun eigen biercultuur niet meer en beperken hun bierconsumptie tot de bekende merken, terwijl de kracht van onze biercultuur juist schuilt
in de brede waaier van variatie die we bij onze meer dan honderd brouwerijen vinden. Waregem leeft en nu de WBF willen u daarvan bewust maken.
De organisatoren van de Waregemse Bierhappening spaarden kosten nog moeite om de meest kwalitatieve en verrassende biertjes naar Waregem te halen. De supercommerciële merken vinden we hier niet terug. Naar aanleiding van deze eerste bierhappening van de Waregemse Bierfanaten wordt ne Gèsloetie gelanceerd. Het werd speciaal naar de wensen van de bierfanaten gebrouwen door brouwerij De Graal. Het is een heerlijk nieuw donderblauw of amberkleurig volmoutbier met drie hopsoorten. De naam werd bedacht door journalist Jan Decock. Voor de volledige uitleg moeten we hier verwijzen naar de brochure, die elke bezoeker ontvangt bij het binnenkomen...
We kunnen echter wel al ietwat aan uw nieuwsgierigheid tegemoetkomen wat de naamgeving betreft. Gesloetie was/is in de volksmond (regio Waregem) de naam van een vogel Groenling (Chloris chloris ). Het is de grootste vogel uit de vinken familie groengeel en zijn ietwat onsamenhangend gezang onderscheidt hem ook van de zangvink uit de vinkenzettingen. Het is meer een hees geschreeuw of gekrijs is dan wel een gezang. De Gèsloetie wordt ook wel vlasvink genoemd. De geelgroene kleur kan een verwijzing zijn naar gras, in het Waregems dus "Gès". Gèsloetie werd/wordt als scheldnaam, of spotnaam, gebruikt voor een persoon die ook praat uitkraamt die onsamenhangend is, cafépraat of toogpraat... Met dergelijke praat komt taalkundige Jan Decock als vanzelf bij het genoeg of teveel consumeren van deze nieuwe biertjes, de gèsloeties.
Maar op de zeventien standen van kleine brouwerijen vindt u nog heel wat andre blikvangers. We denken hier ondermeer aan het op paaszaterdag heel actuele Ninoofse Paasbier (Stout-type) van Sint-Canarus, dat door de VLAM ook erkend werd als streekproduct. Een andere topprimeur is de aanwezigheid van de Hoevebrouwers. Ooit al gehoord van sprankelende biernamen als Toria Blond, Struise Aardmonnik, of Greut Lawauitj? De 'Struise Aardmonnik', de 'Totentrekker' of 'Piet Agoras' lijken wel titels of personages uit Jommeke of Nero, maar het gaat wel degelijk om biertjes, gebrouwen door ambachtelijke brouwerijen in Vlaanderen.
Dat er zoiets bestaat als een 'wijncultuur' zal niemand in twijfel trekken. Maar we staan er vaak minder bij stil dat bier bij uitstek deel uitmaakt van onze Vlaamse 'cultuur'. Dit is duidelijk volledig ten onrechte want België mag trots zijn op de vele verschillende bieren die er worden gebrouwen. De 'Struise Aardmonnik', de 'Totentrekker', Pannepot, Serafijn of 'Piet Agoras' lijken wel titels of personages uit Jommeke of Nero, maar het gaat wel degelijk om biertjes gebrouwen door ambachtelijke brouwerijen in Vlaanderen. En wie kent Alvinne, Podge Stout, Maurootje, Pilaarbijter, Buitenlust, De Leuvense Tripel, Triverius, De Graal, De Ryck, Arend, Kriek Fantastiek, Jules de Bananes, Struislensis, Struise Aardnon en Rosse, Vicaris, Leireken, Hik, Oud Beersel kriek, Bergalis Tripel, Halleschelle, Bosprotter, Hofdraak, Hofbleus en Hofrol, Bockbier, Sint-Canarus, Potteloerke,
Maar het bij ons beter gekende assortiment van Bavik komt ook aan bod met Wittekerke Rosé, en de Petrus-Aged Pale en andere varianten. Ook de brouwerij Sint-Bernardus is in Waregem al goed bekend, al weten we nog niet wat hun Robijnpaars 8 % is.
Een enthousiaste woordvoerder Geroen Vansteenbrugge is al jaren gebeten door de echte biermicrobe. Met Yves Vanden Bussche ging hij maandenlang op zoek naar authentieke en veelal onbekende biertjes. Ze willen er de bezoekers van overtuigen dat België hét bierland bij uitstek is. Nergens vind je zo'n verscheidenheid aan bieren, nergens is er zo'n biertraditie. Het brouwproces, de ingrediënten, zijn geschiedenis, het schenken en bewaren van bier en welke invloed deze godendrank op onze gezondheid heeft. Lambik & geuze, trappistenbier, saisons en oud bruin ... de wereld benijdt ons om zoveel rijkdom. De Waregemse Bierfanaten willen graag aantonen dat dé volksdrank bier meer is dan alleen maar Leffe en Jupiler. Ontdek op de happening de échte schatten van ons bierlandje ... Bier is niet alleen lekker maar ook gezond. Vorig jaar werden allerlei wetenschappelijke onderzoeken verricht en deze werden gebundeld op www.bierengezondheid.be. Dat bier zo gezond is komt vooral door de gist en de hop.
Iedereen kan zich dus live vergewissen van de positieve effecten van bier op de eerste Waregemse Bierhappening het proeffestival van de échte ambachtelijke bieren. De meeste Belgen beperken zich tot de bekende en supercommerciële merken, terwijl de kracht van onze biercultuur net schuilt in de brede variatie die we bij onze meer dan honderd brouwerijen vinden. Sommige biertjes zijn in Azië of Denemarken populairder dan in het land van herkomst. De Pannepot uit Lo wordt op de site www.ratebeer.com gelauwerd als het vierde beste Belgische bier, en toch is het hier zo goed als onbekend. Samen met Yves Vanden Bussche van de gelijknamige drankencentrale en Unizo Waregem willen de Waregemse Bierfanaten daar verandering in brengen.
Blond, bruin, tripel, witbier,... iedereen vindt er zeker zijn gading in het rijkelijke aanbod van meer dan 70 specialiteiten. Het belooft in de eerste plaats gezellig te worden. Bij het binnenkomen wordt iedereen een proefglaasje aangeboden. Voor de prijs van 1,20 euro per consumptie kan je naar hartelust kennismaken met de pareltjes van onze biercultuur. Veel brouwers zijn zelf aanwezig, zij zullen met veel liefde meer vertellen over het productieproces of de herkomst van hun producten.
De 1ste Waregemse Bierhappening heeft plaats op zaterdag 7 april van 14 tot 22 u. in Waregem Expo aan de ruime parking rechtover het Regenboogstadion. De toegang bedraagt 2,5 euro, maar er zijn ondermeer gratis kaarten in Fools Garden (Waregem), Sportcafé De Treffer (Waregem), de Klauwaert (Waregem), Casa El Vid (Desselgem), 't Neerhof (Beveren-Leie), 't Straetje zoder Ende (Desselgem), 't Kruiske (Deerlijk), De Gans (Huise), De Maraille (Outrijve), Den Boulevard (Kortrijk), De Zandvlooi (Lozer), Pado (Tielt), 't Eenvoudig Bestaan (Kerkhove), 't Rusteel (Gullegem), 't Vossenhol (Tiegem), Trukendoos (Stasegem), Het Duivels Paterke (Kortrijk). Kaarten ook te bekomen bij Record Bank Verplaetse-Maes, Dagbladhandel Martine (Vijve), Drankcenter YVES Vanden Bussche, Del Sport, Lode Vermeersch, Fotografie Koen Snauwaert, Myos, Oxygen Fitness Health Club, Bakkerij Delecta, Video 99, Huis Bossuyt.
Info : http://www.bloggen.be/wbf/
http://blog.seniorennet.be/geroen1/
|