xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Compagnie de Urn moeten we hier eigenlijk niet meer voorstellen. Wat nu als een veelzijdig cultureel project zou kunnen worden omschreven startte ruim dertien jaar geleden als een theatergezelschap voor en door jongeren. De Waregemse auteur en regisseur Joost Van de Kerkhove bracht toen een aantal enthousiastelingen samen in Jeugdhuis Aksent om te werken rond zijn stuk Zing Muis, geïnspireerd op de werken van Frans Kafka. Sedertdien heeft Compagnie de Urn reeds heel wat gepresteerd en is ook uitgegroeid op divers cultureel vlak. Een voorstelling is hier dus wel degelijk op zijn plaats. Een goede illustratie van Compagnie de Urn bieden ze de volgende weekeinden zelf op een interessant mini-theaterfestival in het leegstaande Ware Heem. U krijgt de kans om dit uniek mini-festival mee te maken op vrij- en zaterdagen 13, 14, 20 en 21 april om 20.30 u. en op zondagen 15 en 22 april om 18 u. in het Ware Heem.
Compagnie de Urn tonen op dit mini-theaterfestival hun eigen evolutie en inteelt waar ze trots op zijn. Een persoonlijke gids neemt je mee op een ontdekkingstocht langs de diverse kamertjes en vergeten hoekjes van het Ware Heem, een leegstaand rusthuis. Ondertussen dompelen de URN acteurs je onder in een warm bad van performances, die alles vertellen over dingen die eindigen. Van het laatste stukje wol op die oneindige bol tot het tikken van het mes tegen de bodem van de chocopot... Is that all there is? zingt iemand vanuit één van de kamertjes en net op dat moment knalt de zoon van een bezorgde oude vrouw met zijn Alfa tegen een alleenstaande boom. Inteelt is een lappendeken van theaterstijlen en -vormen waar je helemaal warm van wordt!
Compagnie de URN is al 13 jaar bezig met theater. Ze zijn ooit begonnen als jongerentheatergezelschap die zijn weg moest vinden in het drukke landschap van cultuurverenigingen. In dit landschap hebben ze zich nu al enkele jaren gevestigd en bevestigd. De jongeren van toen zijn intussen al wat ouder geworden zodat je niet meer kon spreken over jongerentheater. Er waren twee mogelijkheden, ofwel het woord "jongeren" schrappen ofwel zorgen voor nieuw jong bloed. Ze hebben beide gedaan.
In 2005 kwam er een nieuwe lichting met het stuk "Dossier 77 E/A, Elektra's kakografie". Eén daarvan is Tom Demuynck, die samen met Bert Willems Ladyshavebobsled uit de grond heeft gestampt. Een project dat nu onder de vleugeltjes van compagnie De Urn komt. Sinds 2002 houdt Compagnie De Urn zich ook bezig met Poëzie. De eerste winterwoordennacht werd op 21 december 2002 (de kortste winternacht van het jaar) boven de doopfont gehouden. Drijvende kracht achter dit evenement is Tine Moniek. Verschillende edities volgden elkaar op en vorig jaar kende WWN een (voorlopig) hoogtepunt met de West-Vlaamse gedichtenslag, Winter Woorden in t Zicht en Winterwoordennacht Deluxe. Vanaf vandaag spreidt de URN ook zijn vleugeltjes over Parlando, Tines poëziesite.
Ladyshavebobsled
Al meer dan twee jaar verkent ladyshavebobsled, of lsbs, de ietwat duistere krochten der cultuur. 'Alternatief maar niet snobistisch' zou de lijfspreuk kunnen zijn van bloggers Tom Demuynck en Bert Willems, de twee Waregemse jongeren die aan de wieg van de site stonden. Een humoristische schrijfstijl wordt steevast gekoppeld aan hun eigenzinnige, kritische blik op al wat beweegt op televisie, in het theater, op de radio, in het museum, ...
Maar het bleef niet bij bloggen alleen. Lsbs was al actief op de Kunstbende, werkte mee aan de beruchte Dgenghis Khan Retro Revival en ontwikkelde een paar formats, waaronder het jammerlijk genoeg afgelaste Bobshave, een muziekfestival voor jong talent. Daarnaast bleek het bloggen soms wat te veel voor het tweekoppige team. Het werd meer en meer duidelijk dat lsbs een stap vooruit moest zetten, dat het moest groeien. Er was altijd al een sterke kruisbestuiving met Cie De Urn, en de wederzijdse affectie werd nooit onder stoelen of banken gestoken. Als deel van een nieuwe Urn kan lsbs dan ook samen met de Urnies en Parlando nieuwe horizonten verkennen, en wie kan er daar nu zijn of haar oogjes bij drooghouden?
Parlando
In juli 2005 kwam Tine Moniek op het idee om alle Vlaamse literaire nieuwtjes te centraliseren op één website. Daar is ze nog steeds niet helemaal in geslaagd, want dagelijks wordt de site aangevuld met nieuwe namen en verse links. Toch mag PARLANDO zich met trots de meest complete en objectiefste poëziesite van het land noemen met dagelijks heel wat bezoekers. Naast het bijhouden van nieuws en een literaire agenda, zijn ook de volgende rubrieken zeker de moeite waard:
In de rubriek PARLAN.DOC is een maandlang een Vlaamse dichter te gast. Lezers kunnen dan rechtstreeks reageren op het geplaatste werk. Met de SPOT-rubriek vallen er heel wat poëtische prijsjes uit de lucht.
Op http://www.poezieinvlaanderen.be is het elke dag Gedichtendag! "Parlando verzamelt informatie over poëzie in Vlaanderen en schenkt de Vlaamse poëzie op die manier een eigen stek binnen de overvloed aan Nederlandse literaire sites en weblogs. ... Parlando is een initiatief dat volledig drijft op één hoofd, twee handen en een tomeloze passie voor poëzie." (Eva Cox in Poëziekrant 5 - september/oktober 2005)
de URN
De URN blijft doen waar het goed in is, theater maken. Op 13 april gaat INTEELT, een mini-theaterfestival in première. Daarop wil het theatergezelschap tonen dat ze n ruim dertien jaar werking nog altijd jong en enthousiast zijn gebleven. Op 15 januari 1994 speelden ze Zing Muis in Jeugdhuis Aksent. Daar werd een jaar nadien ook I think, I heard a shot van dezelfde Joost Van de Kerkhove opgevoerd in het kader van de drugpreventieweek. In 1996 zorgde het theaterproject De Koe van Oedipus van Joost Van de Kerkhove en Frederik Van Wonterghem, dat tweemaal werd vertoond in de oranjezaal van De Schakel, voor de doorbraak.
"Een nieuwe lente en een nieuw (jong) toneelgeluid in Waregem", kopt een krant. Voor het eerste wordt op verplaatsing gespeeld in Deinze. Speler Jeroen Keygnaert komt op het idee de groep Compagnie de Urn te noemen. Het kind kreeg daarbij zijn naam. In 1997 brengt Compagnie de Urn drie avonden Nuit à la santé in het Gemeentelijk Ontmoetingscentrum op het Gaverke (GOG) en daarna ook in het JOC in Izegem. 1998 was het jaar van Zwirt Lacht Zwart Licht, dat drie keer werd opgevoerd in het GOG. "Niet alledaags theater", was nu de titel en zo hebben ze het graag. 1999 en de theaterproductie Aarde Heet Vuur (Tierra Calor Fuego) brengt de Urn naar het Gemeentelijk Ontmoetingscentrum Biest en het keldertheater Vossenhol in Tielt. Het theatergezelschap bouwt hiervoor telkens een arena na om de beroemde en alom bejubelde stierenvechter Rafael Lopez te eren.
Pas in 2001 komen ze met het beklijvende stuk Schreeuwen terug in de Oranje zaal van Cultuurcentrum De Schakel. Rond Waregem Koerse organiseert Compagnie de Urn een improvisatieweek met jongeren uit het middelbaar. Het resultaat is tijdens verschillende toonmomenten te zien in de KSA-lokalen. 2002 is het jaar van Crash in De Schakel. In augustus is er JU2, met een pak nieuw, jong talent. Tijdens Waregem Koerse zijn er opnieuw toonmomenten in de KSA-lokalen met heus strand. In december is er voor het eerst Winter Woorden Nacht, een programma vol poëzie, proza en muziek in samenwerking met Pilch'Art. De locatie is jeugdhuis 't Zwemb@ in Beveren-Leie.
2003: Op 28 en 29 maart en 4 april ziet hun publiek hoe we met Groenzones de kille, lege zaal van het Ontmoetingscentrum Eikenhove op het Torenhof hebben omgetoverd tot een sfeervolle set voor ons stuk, een intimistische avondvullende productie over communicatie en het soms pijnlijke gebrek eraan. In het kader van de 11 juli-viering komt er een zomerse versie van Winter Woorden Nacht: Poëzie(n) op het terras van eethuis Bandini. Op het einde van de zomervakantie is er opnieuw een improvisatieproject, deze keer met de naam JU3. Tijdens vier toonmomenten kan het publiek de jonge creatievelingen aan het werk zien in de hal van CC De Schakel.
2004: Met de productie Victor (de klucht van een maf(fioos) gezelschap), die in
februari in de Schakel in première gaat, verlegt Compagnie de Urn opnieuw zijn grenzen. Niet alleen Waregem, Izegem en Tielt zien hen aan het werk, zelfs in Watou kennen ze vanaf nu Compagnie de Urn. Op 12 juli spelen ze op het Tejaterfestival Spots op West: "Absurde Humor (met een hoofdletter!), gangsters en femmes fatales die Quentin Tarantino liever zelf had bedacht en een plot (met een staartje). Op 19 december is er Winter Woorden Nacht 04 met kleppers als Eva Cox, Stijn Vranken en Luuk Gruwez. Voor het eerst organiseren ze ook een Poetry Slam, met als winnaar Thomas Logge.
2005: Op 21, 22 en 23 januari is Compagnie De Urn te gast in CC De Schakel met de nieuwe theatervoorstelling "Dossier 77 E/A, Elektra's kakografie". Het oorspronkelijke treurspel van de grote Griekse tragedieschrijver Euripides (485 v.c.) wordt in handen van auteur/regisseur Joost Van de Kerkhove een zonderlinge versie van het Griekse origineel vol bizarre personages doorspekt met komische fijnkost. Met dit stuk verwelkomt de Urn twee sterke nieuwkomers; Nele Dewaele en Tom Demuynck. Ook deze productie krijgt een plaatsje op het Spots op West festival in Watou.
2006: Op vrijdag de 13e januari gaat "God kost Geld" in première. Een tragikomedie over vreemde vogels en dit bij leven en dood. In juni (23/24/25) staan ze er al terug met "TWEE" Het verhaal gaat over liefde of iets wat er moet op lijken. Dit stuk wordt ook in juli gespeeld op het tejaterfestival Spots op West. In het najaar is er de West-Vlaamse gedichtenslag. Aan de hand van voorrondes in Menen, Kortrijk, Waregem, Lauwe, Koksijde en Aatler gaan ze op zoek naar de beste poëzie performer/schrijver. Tijdens de halve finale en finale op 23 december 2006 kunnen we rekenen op de deskundigheid van tal van leuke juryleden en natuurlijk van de peter van deze Freddy De Vadder! Deze was tevens van de partij op Winterwoordennacht Deluxe, een avondprogramme ism. CC de Schakel en Stad Waregem met optredens van oa. Andy Fierens, Stijn Vranken, Christophe Vekeman, Els Moors, Vitalski,
De kersen op hun 2006 taart kwamen er dankzij Winter Woorden in t Zicht, een poëzietentoonstelling in de straten van Waregem, de Groene Kersman en zijn lied en de Sinterklaasshows in Kortrijk en Desselgem.
Inteelt spel: Koen De Deygere, Fien Demuynck, Tom Demuynck, Xander Desmet, Riet Gailliaerd, Soetkin Lootens, Geertrui Mayeur, Anne-Sophie Moerman, Tamara Polet, Joost Van de Kerkhove, Jelle Van Eeckhout, Dacha Van Eeckhoutte, Bert Willems, ea. tekst & regie: Joost Van de Kerkhove productieleiding: Jozefien Eggermont & Stijn Minne techniek: Tom Bruneel & Jürgen Bruyneel drukwerk: Saskia Demunster promo: Xander Desmet voorstellingen: 13/14/15 april 2007 + 20/21/22 april 2007 vrij- en zaterdagen 20u30, zondagen 18u locatie: de leegstaande gebouwen van "Het Ware Heem" Holstraat 50 8790 Waregem kaarten: 7 info & reservatie: http://www.compagniedeurn.be tel. 0494/81 93 75
|