xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
In het jongste nummer van het informatieblad Parlando van het O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem belicht Jan Schaubroeck 30 jaar dienst Radiologie en Medische Beeldvorming. In december 1979 30 jaar geleden dus startte de dienst radiologie als eerste dienst in de nieuwe vleugel van het O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem. Er waren vier zalen, één radioloog en drie medewerkers. De dagdagelijkse activiteit bestond uit klassieke radiologie. Echografie en CT-scan waren toen immers nog experimenteel.
In het begin werden enkel patiënten behandeld die in het ziekenhuis opgenomen waren. Na een korte inwerkperiode konden ook ambulante patiënten op onze dienst radiologie terecht, zowel vanuit de consultaties binnen het ziekenhuis als via verwijzingen van buiten het ziekenhuis. De beelden werden gemaakt met het klassieke cassettefilmsysteem en een traditionele natte ontwikkeling.
De tijd is natuurlijk niet blijven stil staan. Er veranderde heel wat de afgelopen dertig jaar. De echografie en de CT-scan zorgden voor een absolute omwenteling. Deze maakten een snellere diagnose en dus behandeling mogelijk, waardoor patiënten minder lang in het ziekenhuis moesten blijven. Het aantal echografische en CT-onderzoeken steeg dan ook gestaag door de jaren heen, maar ook de klassieke radiologie heeft nog steeds zijn belang. Het ziekenhuis besteedde aandacht aan de aankoop van kwalitatieve en hoogstaande apparatuur. Daardoor kon de dienst Medische Beeldvorming blijven wedijveren met die van andere ziekenhuizen.
In 2002 deed spraaktechnologie zijn intrede in het ziekenhuis. Hierdoor ziet de radioloog immers de ingesproken tekst meteen op een monitor verschijnen. Het verslag dat zo gemaakt wordt, kan na controle afgeprint en/of doorgestuurd worden naar de aanvragende arts. Dit betekende een aanzienlijke tijdswinst voor de radiologen bij het protocolleren van de verschillende onderzoeken.
Een volgende stap naar een betere service voor patiënt en arts was de start van het PACS-systeem eind 2007. Bij dit datasysteem worden alle gegevens en onderzoeken per patiënt opgeslagen op een centrale computer, consulteerbaar door de behandelende artsen in het ziekenhuis. Sinds eind 2007 is de dienst overgeschakeld op digitale beelden. De röntgenopnamen gebeuren wel nog steeds op de klassieke manier, maar de beelden worden daarna via een reader of leesstation gedigitaliseerd. En dat digitale beeld wordt dan automatisch opgeslagen in het PACS-systeem, waar het ten allen tijde beschikbaar blijft. Het is wel nog steeds mogelijk om ook prints op conventionele film te printen. Dit gebeurt voor patiënten van artsen buiten het ziekenhuis.
Door het PACS-datasysteem krijgen aanvragende artsen binnen het ziekenhuis de opnamen en het protocol van hun patiënt meteen op hun computer. Bovendien hebben ze alle voorafgaande onderzoeken van de patiënt beschikbaar met een simpele muisklik, zodat vergelijking en follow-up eenvoudiger wordt. Het PACS-datasysteem betekende niet alleen voordelen voor de artsen. Voor de patiënt betekent PACS-systeem dat hij/zij na het maken
van de RX-opnamen onmiddellijk naar de behandelende arts terug kan. Hij/zij hoeft
immers niet meer te wachten op de filmbeelden en het protocol, en dat betekent minder
wachttijd in het ziekenhuis.
U kan voor de volgende radiologische onderzoeken terecht in de Waregemse kliniek:
Klassieke radiologie : Deze dienst heeft momenteel 3 röntgenzalen ter beschikking. Daar worden klassiek-radiologische onderzoeken uitgevoerd, bv. maagdarmonderzoek, bloedvatonderzoek, onderzoek naar hernias, onderzoek van de gewrichten. Vaak wordt hierbij ook contrastvloeistof gebruikt.
Echografie
Een echografie ook wel echoscopie of ultrasoundonderzoek genoemd is een beeldvormend onderzoek dat gebruik maakt van geluidsgolven met een hoge frequentie, om de structuren en weefsels binnen het lichaam te onderzoeken. Onze dienst beschikt over drie
toestellen en drie echoruimtes.
Ct-scan
Computertomografie (meestal afgekort tot CT-scan) is een methode van onderzoek van het menselijk lichaam via röntgenstraling. De doorlaatbaarheid van het onderzochte lichaamsdeel voor de gebruikte straling wordt vanuit een groot aantal hoeken rondom in dunne plakjes gemeten, waarna een computer uit de resultaten een driedimensionale weergave van het onderzochte lichaamsdeel opbouwt. Ook hier kan het gebruik van contraststof noodzakelijk zijn.
Mammografie
Een mammografie is een röntgenonderzoek van de borsten met een speciaal daarvoor ontworpen toestel. Op een mammografie zijn letsels in de borst te zien, lang voordat deze voelbaar zijn. Mammografie is het beste onderzoek om borstkanker vroegtijdig op te sporen. Deze dienst is sinds 2004 officieel erkend door de Vlaamse overheid als screeningcentrum voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker, en biedt dat dan ook gratis aan aan vrouwen van 50 tot 69 jaar, in samenwerking met het regionale centrum van het UZ in Gent.
Osteoporose: botdensitometrie
Dit is een radiologisch onderzoek waarbij door middel van een bundel röntgenstralen van
zeer lage intensiteit afbeeldingen worden gemaakt van bepaalde botten (de heup, de lendenwervelzuil, de pols) in het lichaam, om de dichtheid van het bot te meten en de mate van eventuele botontkalking te bepalen. Dit onderzoek is heel belangrijk voor vrouwen in de menopauze. De veranderingen in de hormonenhuishouding kunnen immers zorgen voor botontkalking, wat dan weer aanleiding kan geven tot rugpijn, wervelinzakkingen en zelfs botbreuken. Hoe vroeger osteoporose vastgesteld wordt, hoe sneller de aangepaste behandeling gestart kan worden.
De recentste aanwinst van de dienst is een cone-beam CT. Dit toestel wordt gebruikt voor stomatologische en neus-keel-oor-diagnostiek. Het toestel kan overzichtsopnamen van tandbogen (OPG) maken, maar ook tomografische beelden van sinussen, middenoor en opnieuw tandbogen. Dit kan bijvoorbeeld van belang zijn bij de voorbereiding van tandimplantaten. De gebruikte stralendosis is slechts een fractie van wat een conventionele
CT-scan gebruikt. Dit opent de weg naar pediatrische en repetitieve beeldvorming, bijvoorbeeld ter evaluatie van de behandeling.
Nog een nieuwigheid in het ziekenhuis is de centrale inschrijving voor medische beeldvorming, nucleaire geneeskunde en labo, in het secretariaat in de verbindingsgang op het gelijkvloers. Na de inschrijving mag de patiënt plaats nemen in de wachtzaal. Intussen wordt de aanvraag behandeld door de secretaressen, die de aanvraag aan de röntgenlaborant bezorgen. Die laborant roept de patiënt dan uit de wachtzaal en vergezelt hem mee naar de onderzoekszaal.
Na het onderzoek kan de patiënt, naargelang de afspraak met de verwijzende arts, naar hem/haar teruggaan of meteen naar huis. Intussen heeft de verwijzende arts de radiologische beelden en verslagen al ontvangen via de netwerkkabel. Als u als patiënt wordt gestuurd
door uw huisarts, zal men u vragen opnieuw even te wachten in de wachtzaal, tot de opnamen met het protocol klaar zijn. Deze opnamen krijgt u dan mee, samen met het verslag, en dit op een CD-rom en/of filmcliché.
De dienst medische beeldvorming staat in de eerste plaats ten dienste van de patiënten. De dienst streeft naar grote toegankelijkheid, kwaliteitsvolle onderzoeken en een gedegen service, in hun bijdrage tot de diagnostiek. Daarvoor kan u rekenen op een gemotiveerde ploeg van 4 radiologen, een verpleegkundig team, secretaressen en administratief personeel.
info@ziekenhuiswaregem.be
www.ziekenhuiswaregem.be
|