xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Elk jaar organiseert het Ministerie van Defensie voor een honderdtal laatstejaars van het middelbaar onderwijs een herinneringsreis naar de concentratiekampen van Auschwitz (Oswiecim) in Polen. Dit jaar behoort onze school bij de geselecteerden om een delegatie mee te sturen op deze pelgrimage. Het bijzondere is dat het initiatief daarvoor uitging van de leerlingen zelf.
Begeleidend leraar Johan Durnez : Vorig schooljaar -meer bepaald op 29 mei 2009- vormde de huidige klas 6EOt samen met klas 4Mtb de Belgische delegatie op een internationale oorlogsherdenking voor de jeugd in Noord-Frankrijk. Dit had de leerlingen toen zo aangesproken dat ze die dag aan de verantwoordelijke van het Nationaal Instituut voor Veteranen en Oorlogsslachtoffers vroegen of er nog dergelijke initiatieven bestonden waarbij jongeren bijeenkwamen om stil te staan bij het oorlogsverleden.
Die verantwoordelijke suggereerde toen dat de leerlingen zich kandidaat moesten stellen voor de jaarlijkse pelgrimage van Defensie naar Auschwitz. Ze lieten er geen gras over groeien en schreven meteen een goed gemotiveerde brief naar het ministerie. De verantwoordelijke van het Nationaal Instituut gaf hen ook een heel goede referentie mee over hun deelname aan de herdenking van 29 mei en
begin december kregen ze het bericht dat zij bij de tien geselecteerde scholen waren die leerlingen mochten afvaardigen voor de reis naar Polen !
Op dinsdag 26 januari worden de leerlingen heel vroeg in de ochtend met een legerbus opgehaald bij de school. De rit gaat naar de militaire luchthaven in Melsbroek waar ze om 5.30 uur verwacht worden voor een licht ontbijt en om in te checken. Om 7.30 uur vliegt de groep naar de militaire luchthaven van Krakow waar ze omstreeks 9 uur landen. Een busrit van een uurtje brengt de groep eerst naar Auschwitz I waar er een korte plechtigheid plaats heeft, gevolgd door een rondleiding van ongeveer twee uur. Na een broodjeslunch verplaatst de groep zich naar Auschwitz II Birkenau waar er weer eerst een korte herdenking gebeurt, gevolgd door een rondleiding doorheen dit kamp.
Om 16 uur keert de groep terug naar het vliegveld in Krakow om tegen 17.30 uur terug te vliegen naar Melsbroek waar er rond 20 uur geland wordt. Aan boord van het vliegtuig wordt een maaltijd aangeboden. Met een legerbus keert de groep terug naar Waregem.Het wordt niet alleen fysiek een behoorlijk zware dag, maar heel zeker ook emotioneel. Het wordt in elk geval een unieke belevenis. Een dag waarop levenslessen aan de orde zullen zijn !
Op donderdag 29 januari 2009 brengen in totaal 135 Belgische jongeren een bezoek aan Auschwitz ter gelegenheid van de 64ste verjaardag van de bevrijding van het kamp. Dit gebeurt in het gezelschap van de Minister van Defensie Pieter De Crem. Het project wordt mogelijk gemaakt door Defensie en het Instituut voor Veteranen (NIOOO). De deelnemende jongeren zijn afkomstig uit het hele land en worden tijdens hun bezoek vergezeld door Dhr. Paul Sobol, een overlevende van de concentratiekampen.
Het biedt deze jonge mensen de kans om met eigen ogen één van de donkerste paginas van onze geschiedenis te aanschouwen. Auschwitz is het grootste complex dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Derde Rijk gebouwd werd. Het deed dienst als werkkamp, concentratiekamp en vernietigingskamp. De eerste gevangenen kwamen in het kamp toe op 14 juni 1940. Toen het op 27 januari 1945 bevrijd werd door de geallieerde troepen was het de laatste rustplaats voor ongeveer 1 miljoen mensen. Vandaag is Auschwitz wereldwijd het symbool voor de holocaust.
Het Instituut voor Veteranen - NIOOO heeft als opdracht de mannen en vrouwen die streden en strijden voor onze vrijheden sociaal en moreel te ondersteunen. Dat concretiseert zich in de terugbetaling van geneeskundige verzorging, sociale bijstand en het organiseren van herinneringseducatieve projecten voor jongeren.
Meer info op http://www.inig.be/herinneringseducatie-scholen/135-belgische-jongeren-in-auschwitz/id-menu-226
|