xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Langs de Ringweg R35 worden in Westerlaan en Noorderlaan op termijn samen drie rotondes aangelegd. Die zijn alvast ingetekend in de meest recente plannen voor de herinrichting van de Westerlaan. Het dossier van de heraanleg van de Westerlaan sleept al jaren aan en in februari 2008 besliste de gemeenteraad om in overleg met het Vlaamse Gewest de werken uit te breiden met een aanpak voor de mobiliteit aan het station in de Noorderlaan. Het Vlaams Gewest en het stadsbestuur volgen nu het advies van een studiebureau om drie rotondes in te richten. Die komen aan het kruispunt van de Westerlaan met de Vennestraat en de Sint-Jozefsstraat, aan de verbinding van de Noorderlaan met de Olmstraat en aan het kruispunt van de Noorderlaan met de Vijfseweg en de Stationsstraat.

Meer dan twintig jaar bleef Waregem hopen dat het Vlaams Gewest als eigenaar de kleine ring rond het stadscentrum helemaal zou afwerken. Het tracé tussen de Toekomststraat en de Noorderlaan ligt er nog altijd bij zoals vijftig jaar geleden: een brede strook kasseien. Het was de bedoeling om dit gedeelte van de R35 te verbreden en opnieuw aan te leggen met een asfaltverharding. Voor de volledige herinrichting stonden eerst ook enkele onteigeningen van aangrenzende woningen op het programma.
Het is echter al enkele jaren duidelijk dat de voltooiing van ringweg zoals oorspronkelijk voorzien er nooit komt. Gelukkig werd op tijd geopteerd om niet te wachten op een smallere oostelijke afwerking van de Ring, zodat nu ook langs die kant een vlugge verbinding bestaat naar Zulte en Kruishoutem. Vier jaar geleden vernamen we via een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Carl Decaluwé dat het Gewest het onafgewerkte gedeelte van de Westerlaan voortaan niet langer catalogeerde als secundaire maar als lokale weg. Op termijn zou het tracé overgedragen worden aan de stad Waregem. De eigenaars van de woningen die zouden worden onteigend, kregen opnieuw de vrijheid om hun eigendom herin te richten en/of te verkopen aan derden. Het Gewest verzaakte aan haar voorkooprecht en zou vanaf dan altijd gunstig advies verlenen op voorwaarde dat de bestaande bouwlijn wordt gerespecteerd.
Meteen knoopte het stadsbestuur onderhandelingen aan met het Vlaams Gewest om alsnog het gedeelte van de Westerlaan aan te pakken voor het resterende gedeelte van de ring tussen de Vennestraat en de Noorderlaan. Tijdens het overleg werd nadien ook beslist om hieraan ook de verbetering van de mobiliteit aan het station langs de Noorderlaan te koppelen. Het Vlaams Gewest voerde al in 2004 veiligheidswerken uit op vraag van het stadsbestuur, dat daarvoor zowat 15 jaar had moeten aandringen.
In het voorjaar van 2004 voerde aannemer Tyberghien in opdracht van het Vlaamse Gewest wegwerkzaamheden uit, waarbij de twee wegstroken tussen de rode lichten aan het kruispunt met Vijfseweg en Fools Garden (ca. 500 meter) werden herleid tot één wegstrook. Het ging vooral om belijningswerken, waarbij de fietspaden ook breder werden. Ter hoogte van het station kwam een vluchtheuvel om de snelheid van de wagens daar nog verder af te remmen. Dit moest vermijden dat diverse mensen door een wagen in tweede file op het zebrapad werden aangereden toen ze het station verlieten.
Nu de Westerlaan als lokale weg werd gedegradeerd, lagen de kaarten voor de herinrichting van dit verbindingsstuk van de Ring R35 in het kamp van het stadsbestuur. Er kan wel nog gerekend worden op toelagen van het Vlaams Gewest.
Het stadsbestuur heeft nu geopteerd om drie rotondes aan te leggen op het stuk ring in de Noorderlaan tussen de kilometerpalen 2,750 en 3,320 en het stuk Westerlaan van kilometerpunt 3,320 tot 3,880. Dat betekent dat een herinrichting kan gebeuren over ruim 1 kilometer tussen de Oosterlaan en het reeds volledig aangelegde deel van de Westerlaan tot aan de Vennestraat. Die rotondes zouden een verbetering zijn voor de verkeersstroom van en naar het stadscentrum. Volgens het voorstel komt er een rotonde aan het kruispunt Westerlaan-Vennestraat, een aan de Noorderlaan-Olmstraat en een laatste aan de Noorderlaan-Vijfseweg.

Het voorstel werd voor de eerste keer geopperd toen er aan het begin van deze legislatuur in opdracht van Leiedal een studie over stationsomgevingen werd opgemaakt door het bureau Vectris uit Leuven. Dit bureau stelde toen al de drie voorgestelde rotondes voor. En recent kwam het bureau Grontmij op de proppen met een identieke suggestie. Zelf is het stadsbestuur er ook voor gewonnen.
Met de geplande herinrichting van de Westerlaan, nabij het Koninklijk Atheneum de Zeswegen maakt de stad van de gelegenheid gebruik om daar ook de laatste kasseistrook te verwijderen. En verderop hebben wij dan de werken stationsomgeving. Uit de studies die daarover werden gemaakt volgde het plan om die rotondes erbij te betrekken. Nu is het wachten op de provinciale auditcommissie die zijn goedkeuring moet geven. En daarna is het nog wachten op de handtekening van de minister in het kader van het bekomen van de nodige betoelaging. Gehoopt wordt dat de werken volgend jaar kunnen aanvatten.
Voor de rotonde aan de Westerlaan met de Vennestraat en de Sint-Jozefstraat wordt gedacht aan een kluifrotonde om de ongelijke kruising te overbruggen. In zekere zin gaat het hier om twee rotondes, maar omdat ze zeer dicht bij elkaar liggen is ertoe besloten de twee rotondes te combineren tot een geheel. Vanuit de lucht gezien lijkt het resultaat op een kluif. Vandaar de naam

Gemeenteraadsbeslissing febr. 2008
Het stadsbestuur kreeg in februari 2008 groen licht om het project met het Vlaams Gewest voor de herinrichting van de Ring R35 in de Westerlaan uit te breiden met de Noorderlaan In technische termen heet dat dan dat Waregem akkoord gaat met koepelmodule 34040/3/a met module 3 betreffende de herinrichting van de doortocht van R35. In het dossier voor de herinrichting van de Westerlaan werd toen al enkele jaren onderhandeld tussen het stadsbestuur en het Vlaamse Gewest. Het stadsbestuur heeft de studieopdracht voor de herinrichting van de schoolomgeving van het Koninklijk Atheneum langs de R35 in de Westerlaan, via een algemene offerteaanvraag toegewezen aan het studiebureau Grontmij uit Brugge.
Het was het Agentschap voor Wegen en Verkeer (AWV) van het Vlaams Gewest dat toen voorstander was van een integrale aanpak van de omgeving en voorstelde om de pas goedgekeurde module 3 (Westerlaan) parallel te bestuderen met de eerdere overeenkomst rond module 10 (Noorderlaan) en via een onderhandse studieovereenkomst toe te wijzen aan hetzelfde studiebureau. Dit betekent dat de startnota, projectnota, ontwerp en uitvoering gelijktijdig op dezelfde vergaderingen besproken worden wat efficiënter is voor alle partijen.
De afbakening van de studieopdracht module 10 is van kilometerpunt 3.320 tot kilometerpunt 3.880 en de bocht Westerlaan-Noorderlaan dient in het ontwerp geïntegreerd te worden. De afbakening van module 3 is van kilometerpunt 2.750 tot kilometerpunt 3.320. Dit betekent dat de bocht Noorderlaan-Westerlaan, die al bestudeerd wordt in het kader van de module 10, geïntegreerd wordt in de module 3. De gemeenteraad was (febr 2008) dankbaar dat het Vlaams Gewest voor dit project in Waregem zijn verantwoordelijkheid wil opnemen en keurde de verbintenissen eenparig goed.
In onze bijdrage over de beslissing schreven we hier in e-Waregem op 7-2-2008 : Als de verbintenissen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd kunnen we met enige nuancering aangeven dat de Ring of gewestweg R35 rond het centrum van Waregem volledig wordt afgewerkt. De omgeving van het Koninklijk Atheneum wordt aangepakt. De nog aan te duiden aannemer zal de laatste kasseistrook op de verbinding van de Noorderlaan met de Westerlaan wegwerken. Dat maakt onderdeel uit van het voorontwerp en ontwerp dat het studiebureau Grontmij uit Brugge zal opmaken. Volgens verwachting wordt ook de bocht nabij Gaverlux weggewerkt en zal men de ring dankzij enkele onteigeningen doortrekken op een normale breedte. Daar het een Gewestweg is zullen de kosten worden gedekt door het Vlaams Gewest.
Uit de studie van de stationsomgeving (Vectris en Leiedal) blijkt dat alle actoren achter het voorstel staan om de voorzijde van het station als zone 30 aan te leggen met gemengd verkeer en behoorlijke intensiteiten met een betere oversteekmogelijkheid en een verminderde trechterwerking. Het aanpakken van de Noorderlaan kan de motor zijn van een integrale aanpak van de stationsomgeving. Aansluitend binnen dit project delen het stadsbestuur en AWV ook dezelfde visie om het doorgaande verkeer komende van de N357 in de Vijfseweg zoveel mogelijk via de Oosterlaan om te leiden naar de N382 en de E 17.
Verbintenis Module 3
Het Agentschap Wegen en Verkeer van het Vlaams Gewest (AWV) is akkoord om de Noorderlaan via de module 3, herinrichting van een doortocht, van de mobiliteitsconvenanten aan te pakken. Het Vlaams Gewest gaat hierbij volgende verbintenis aan :
Het gewest betaalt de kosten, uitgezonderd de kosten die de lokale overheid voor haar rekening neemt, voor de herinrichting van de doortocht.
Het gewest budgetteert een bedrag in hetzij het goedgekeurde , lopende indicatieve driejarenprogramma, hetzij in het investeringsprogramma van het lopende jaar, voor de herinrichting van de doortocht.
Het gewest start binnen de 60 dagen na de ondertekening van de koepelmodule de eventuele onteigeningsprocedures en, als het Gewest ook de aanbestedende overheid is, de aanbestedingsprocedures die noodzakelijk zijn voor de herinrichting. Het Gewest zorgt in geval van onteigeningen voor de samenstelling van het onteigeningsdossier, stelt het ministerieel besluit op voor de onteigeningen en betaalt de onteigeningen en de andere rechthebbenden.
Als er leidingen of installaties op het domein van het Gewest verplaatst moeten worden, geeft het Gewest daartoe het bevel aan de vergunninghoudende nutsmaatschappijen. De bij wet of decreet geregelde subsidies aan bepaalde vergunninghouders worden door het Gewest uitbetaald.
De stad Waregem gaat hier als lokale overheid volgende verbintenissen aan :
De stad Waregem staat in voor het opstellen van de startnota, de projectnota, de toelichting van beide notas voor de PAC en het volledig ontwerp.
De lokale overheid zorgt voor de aanbesteding en de voortgangscontrole van de werkzaamheden.
Waregem neemt de kosten van de volgende onderdelen van de herinrichting van de doortocht (inclusief studiekosten m.b.t. die onderdelen) voor haar rekening:
* Levering en plaatsing van nieuwe stoepen en het onderhoud ervan tot het einde van de looptijd van de module.
* Levering en plaatsing van het straatmeubilair en het onderhoud ervan tot het einde van de looptijd van de module.
* Levering en plaatsing van het groen en het onderhoud ervan tot het einde van de looptijd van de module.
* Aanleg van of aanpassing aan DWA-riolering en het percentage in de RWA-riolering dat niet ten laste valt van het Gewest.
Bijkomend neemt Waregem als lokale overheid alle budgettaire maatregelen opdat het project op korte termijn wordt gerealiseerd. Een financieringsplan wordt als bindende overeenkomst bij de module gevoegd. De stad stelt voor de ingebruikneming van heringerichte wegvakken een aanvullend verkeersreglement vast ter ondersteuning van deze module. Binnen het kader van haar bevoegdheid treft de lokale overheid ook de passende stedenbouwkundige maatregelen met betrekking tot de heringerichte wegvakken om het doel van deze module te ondersteunen.
Concreet dient het stadsbestuur voor de module 3 de studiekosten voor te financieren. Na de voorlopige oplevering stuurt het stadsbestuur dan naar het Gewest een schuldvordering voor de studiekosten volgens het aandeel van het Gewest in de werken. Tijdens de wegenwerken richt de aannemer zijn rechtstreekse schuldvorderingen naar het Gewest volgens hun aandeel in de uitgevoerde werken. Schepen van Mobiliteit Kristof Chanterie (CD&V) vertelde ook dat het Gewest in het verleden al diverse eigenaars van panden of gronden op het betrokken tracé in de Westerlaan onteigende. Het gedeelte van de Westerlaan zit al een tijd in de studiefase. Voor het deel van de Noorderlaan moet dat nog gebeuren. In aanloop tot de werken in de Westerlaan is voorzien om de voorzijde van het stationsgebouw aan te leggen als zone 30.
http://blog.seniorennet.be/wareber2/archief.php?ID=938
|