 Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Natuurkoepel Zuid-West-Vlaanderen vandaag zondag 1 februari in provinciehuis De Gavers werd de Klimop.Award uitgereikt aan het verfbedrijf Boss Paints uit Beveren-Leie. Boss doet heel wat inspanningen om de milieuimpact van het bedrijf en de producten te beperken. Vorige maand ontving het bedrijf ook al de Groene Pluim van de stad Waregem en het bedrijf haalde in 2007 ook al het provinciaal Milieucharter.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De Klimop.Award werd vorig jaar door Natuur.Koepel Zuid-West-Vlaanderen in het leven geroepen en wordt jaarlijks uitgereikt aan een vooruitstrevend initiatief op vlak van natuur en/of milieu in de regio. Op die manier wil de milieubeweging de inspanningen van een bedrijf, organisatie, projectontwikkelaar,... in the picture plaatsen en zo de 'achterblijvers' inspireren. De naam van de regionale natuur- en milieuprijs verwijst naar het ledenmagazine Klimop' van Natuur.koepel vzw. Het tijdschrijft verschijnt vier keer per jaar, wordt gratis verstuurd naar de leden van de bij Natuur.koepel vzw aangesloten verenigingen en informeert over natuur en milieu in de streek. Na drukkerij Desiere vorig jaar wint dit jaar opnieuw een familiebedrijf uit een kleurrijke sector: verfbedrijf Boss Paints uit Waregem.

De keuze voor Boss is veelzijdig. Zo wordt sterk ingezet op energiebesparing, niet alleen via de obligate zonnepanelen op het dak, maar ook met maatregelen als warmterecuperatie, relighting met bewegingsdetectoren, opsporen van warmtelekken met thermografie, enzovoort. Maar liefst 5% van het aardgasverbruik kon bespaard worden door de verwarming in de zomer volledig af te zetten. Ook mobiliteit krijgt veel aandacht: zo wordt woon-werkverkeer met de fiets sterk gestimuleerd, wordt gekozen voor zuinige bedrijfswagens en carpooling of kan het personeel een cursus ecodriving volgen.
Voor de verf zelf worden vluchtige organische stoffen zoveel mogelijk vermeden en werkt men stelselmatig aan het weren van de meest schadelijke producten. Bovendien worden de eerste stappen gezet om een gamma aan natuurverven te ontwikkelen, een evolutie die zeker steun verdient. Het bedrijf legde naar aanleiding van een nieuwe parking een ecologische bufferzone aan en volgt strengere regels dan strikt noodzakelijk om het afvalwater te zuiveren. En zo zijn nog interessante voorbeelden te geven.
Het bedrijf doet ook heel wat inspanningen die de werknemers toelaten het leven wat duurzamer en comfortabeler te maken: een werknemer van Boss Paints kan grabbelen uit de fruitmanden met biofruit, kan op het werk biologische groentenpakketten bestellen, kan regelmatig zijn fiets laten onderhouden of de bandenspanning van zijn wagen controleren, kan de strijk laten doen met dienstencheques en kan in de zomermaanden gebruik maken van de kinderopvang die op het bedrijf georganiseerd wordt.
Kortom, het bedrijf maakt op een heel gevarieerde manier werk van het ecologische, maar ook van het mensgerichte luik van duurzaam ondernemen.
http://www.natuurkoepel.be/klimop.award.htm
http://blog.seniorennet.be/wareber2/archief.php?ID=550693
http://blog.seniorennet.be/wareber2/archief.php?ID=414092
|