xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De gemeenteraadszitting van 12 januari 2010 leverde antwoorden op zes vragen van gemeenteraadsleden. We geven hier een weerslag van de antwoorden op een vraag van Willy Benoit, twee vragen van Xavier Wyckhuyse en drie vragen van Heidi Vandenbroeke. De vraag naar uitbreiding van de belbuslijnen met aangrenzende Oost-Vlaamse gemeenten biedt voldoende informatie voor een aparte bijdrage. Besprekingen met de Lijn leverden tot op heden nog niets op

Willy Benoit (CD&V): Belbuslijnen met aangrenzende gemeenten in Oost-Vlaanderen
Heel wat inwoners van Zulte, Kruishoutem, Nokere en Wortegem komen veelvuldig naar Waregem om inkopen te doen, de markt te bezoeken, opgenomen te worden in het ziekenhuis en er ook bezoeken af te leggen in de kliniek of De Meers. Nu blijkt dat er vanuit bovenvermelde gemeenten die aan Waregem grenzen, slechts een beperkte dienst van belbussen bestaat naar het centrum en de kliniek van Waregem.
Belbus 55 (Wortegem-PetegemOudenaarde) rijdt van Oudenaarde naar Waregem via o.a. Wortegem en een gedeelte van Nokere en Kruishoutem. De andere belbussen die deze gemeenten aandoen, nl. belbus 25 (Zulte Deinze Nevele) en belbus 80 (Kruishoutem) komen niet naar Waregem. Kunnen er met De Lijn besprekingen aangeknoopt worden om een belbuslijn op te starten die de gemeenten Zulte, Kruishoutem (volledig) en Nokere (volledig) met Waregem (centrum en kliniek) verbinden?
Schepen van verkeer Kristof Chanterie noemt dit een terechte vraag van raadslid Willy Benoit. Vooral vanuit Kruishoutem en Zulte is veel te weinig voorzien. Er zal een gesprek aangeknoopt worden met De Lijn Oost-Vlaanderen, of zij bereid zijn om hun belbuslijn door te trekken naar Waregem vanuit Zulte en Kruishoutem. Het is De Lijn Oost-Vlaanderen die zijn toestemming moet geven.
Raadslid Mario Verhellen (SPa) wenst dat er bij de onderhandelingen met De Lijn ook nog eens moet gesproken worden over de leerlingenbussen. Het raadslid zegt dat de jongeren als sardienen in een blik zitten. Het is niet verwonderlijk dat men vanaf 18 jaar verkiest om met de auto naar school te rijden. Dit veroorzaakt dan weer parkeerproblemen en verkeersoverlast. Er zouden veel meer bussen moeten ingezet worden van en naar Waregem.
Schepen van verkeer Kristof Chanterie beklemtoont dat het probleem nog groter is dan hier gesteld wordt. De stad heeft recentelijk een onderzoek gedaan met betrekking tot de schoolbussen. Zij veroorzaken verschillende problemen in het centrum tegenover de zwakke weggebruikers. Onze centrumstraten zijn vrij smal en zeker als men met dubbelgeleide bussen door moet, ontstaan er problemen. De situatie werd gefilmd tijdens de spitsuren. Er werd een volledig dossier opgemaakt en de schepen heeft dit dossier persoonlijk toegelicht ter plaatse bij De Lijn in Oostende. Het werd een goede vergadering en de stad had een alternatief uitgewerkt.
De vraag was om meer de Ring te laten gebruiken door de bussen en verschillende stopplaatsen te voorzien, in plaats van alle bussen naar het centrum te sturen. Een paar weken later hebben we een korte brief gekregen waarin nogal droogjes gesteld wordt dat het alternatief niet weerhouden werd en dat alles zou blijven zoals het is. Bij De Lijn is men zeer terughoudend om het systeem te veranderen. Er werd nog contact opgenomen met De Lijn in het kader van ons mobiliteitsplan. De Lijn heeft opnieuw beloofd om de zaak te onderzoeken. Ook de scholen ervaren het als een probleem, maar zolang De Lijn de feiten alleen bekijkt vanuit hun eigen standpunt, zonder rekening te houden met de andere actoren, geraken we niet vooruit. We blijven er toch naar streven om dit ooit te kunnen verbeteren, aldus de schepen

Raadslid, de heer Mario Verhellen, verwijst naar het basismobiliteitsdecreet en de 500 meter-regel. De Lijn wil de bussen naar het centrum toe behouden, anders komen ze hiermee in conflict. Als men in de geschiedenis terug gaat naar de heraanleg van de Markt, zijn er keuzes gemaakt die nu het openbaar vervoer belemmeren. De vermenging van alle weggebruikers zorgt natuurlijk voor conflicten.
Burgemeester Kurt Vanryckeghem, tevens voorzitter van de gemeenteraad, vestigt er de aandacht op dat zowel het Heilig Hart-college als het Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartinstituut slechtst op 500 m van de ring verwijderd is. Met een beetje goede wil, moet dit op te lossen zijn. Het belangrijkste is dat dit opgenomen is in de verdieping van het mobiliteitsplan en dat we dit dossier niet loslaten.
Raadslid, mevrouw Veerle Deconinck verklaart dat de bus vanuit Wakken een uur nodig heeft om in Waregem te geraken. Dit werd ook al aangekaart bij De Lijn, maar men wijkt ook niet af van de huidige regeling. Dit gaat niet over inwoners van Waregem, maar over de centrumfunctie die verlegd is van Tielt naar hier.
Raadslid, de heer Willy Benoit, treedt de schepen bij. Hij was ook aanwezig in de begeleidingscommissie en er was zeer weinig bereidwilligheid van De Lijn. Het raadslid hoopt dat dit kentert. Burgemeester Kurt Vanryckeghem vindt het eigenaardig dat men tijdens de vergadering in Oostende open stond voor overleg en dat men dan uiteindelijk toch besluit om niets te veranderen
|