xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> We komen even terug op de debatavond over Kwaliteitszorg binnen de Ouderenzorg op maandag 23 april 2007 in de Raadzaal op het Stadhuis. Deze werd georganiseerd door het Instituut voor Verpleegkunde Aleydis (Waregem-Tielt), in samenwerking met het stadsbestuur en de seniorenadviesraad van Waregem. We kunnen het als een uitloper zien van een inleefstage begin dit schooljaar van de laatstejaarsstudenten verpleegkunde die de optie ouderenzorg volgen. Gedurende 24 uur werden ze opgenomen in een verzorgingsinstelling om er te leven als bewoner.
Hoewel ze voordien al heel wat stage gelopen hadden in ziekenhuizen, thuisverpleging en verzorgingsinstellingen, werd het voor hen een harde confrontatie. Ze hebben heel duidelijk ervaren dat de levenskwaliteit wordt bedreigd door eenzaamheid enerzijds, en door een aantasting van veiligheid en vrijheid anderzijds. Ouderenzorg kan slechts kwaliteitszorg zijn in de mate dat men met respect voor de persoonlijke vrijheid van de oudere- voldoende veiligheid kan bieden, en de eenzaamheid kan doorbreken.
Deze ervaring was slechts de start van een project dat kaderde in het vak Geïntegreerd werken. Studenten zochten naar structurele verklaringen voor de problemen die zich in de ouderenzorg stellen. En natuurlijk werd ook nagedacht over hoe het anders, en beter kan. Met concrete informatie komen ze vooral op voor een correcte beeldvorming inzake ouderenzorg.
Omdat ouderenzorg een verantwoordelijkheid is van vele personen en instanties, stelden de studenten voor om een debatavond te organiseren. Zij nodigden volgende panelleden uit: Hélène Vandermeer (bewoonster WZC t Gulle Heem, Gullegem ), Luc Fockedey (zorgcoördinator WZC Mariaburcht, Dentergem), Luc Goutry (CD&V-kamerlid), Marc Holvoet (hoofdverpleegkundige WZC t Gulle Heem, Gullegem), Dimitri Knockaert (secretaris LBC-NVK), Gunter Naets (expert ouderenbeleid van Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Inge Vervotte), Ann Tijtgat (leerkracht ouderenzorg, IVV Aleydis), Hildeke Van Braekel (student, IVV Aleydis), Dr. Nele Van Den Noortgate (geriater UZ Gent), Luc Van Thuyne (boekhouder Financiële dienst OCMW Waregem). Het debat werd geleid door Marleen Van Hecke (VTM-nieuwsanker).
Tijdens het debat kwam duidelijk naar voor dat de ouderenzorg nood heeft aan een correcte beeldvorming. Door een gewijzigde cultuur omtrent zorg voor ouderen binnen het gezin en in onze maatschappij, is zorgen voor ouderen niet meer zo evident, aldus Luc Goutry. Vaak wordt deze zorg door buitenstaanders als minderwaardig gezien. Nochtans, zo stelde Ann Tijtgat, vereist zorg voor ouderen een uitgebreide kennis bij diegenen die erin tewerk gesteld zijn. Hierbij kan gewezen worden op het voorkomen van ziekten, het gebruik van verschillende geneesmiddelen en de gevolgen die bepaalde aandoeningen geven op lichamelijk, geestelijk en sociaal vlak bij de oudere.
Dr. Nele Van Den Noortgate bevestigde dit door te verwijzen naar een onderzoek, dat uitwees dat de complexiteit op een geriatrische afdeling gelijklopend is met de complexiteit van de zorg op een intensieve afdeling. En dit terwijl de personeelsbezetting op beide diensten totaal verschillend is. Maar zelfs indien de arbeidsmarkt meer verpleegkundigen zou kunnen aanbieden, dan nog deinzen velen ervoor terug om in de ouderenzorg aan de slag te gaan. Eén mogelijke verklaring hiervoor is de toenemende verantwoordelijkheid van de verpleegkundigen binnen de ouderenzorg.
Dr. Nele Van Den Noortgate gaf een bijkomende verklaring: verpleegkundigen binnen de ouderenzorg worden vaak geconfronteerd met een gevoel van machteloosheid. Ouderenzorg zoekt constant naar een evenwicht tussen het streven naar een hoger niveau van functioneren op lichamelijk, geestelijk en sociaal vlak bij de oudere (cure) enerzijds, en het bieden van comfortzorg en kwaliteitszorg bij de zorgbehoevende oudere (care) anderzijds. De care en de cure zijn geen polen maar dimensies die met elkaar verweven zijn. En deze keuze maken is voor verpleegkundigen vaak een zware opdracht.
Door het tekort aan verpleegkundigen binnen de ouderenzorg wordt het voor verzorgingsinstellingen heel moeilijk om kwaliteitszorg te bieden. Verpleegkundigen zijn meer dan hen lief is - bezig met het vervullen van de talrijke administratieve verplichtingen, zonder dat deze reëel bijdragen tot een hogere kwaliteit van de zorg. Studente Hilde Van Braekel vroeg zich af of ouderen nog het recht hebben om trager te zijn of moeten ook zij vlugger en vlugger? Marc Holvoet, hoofdverpleegkundige WZC t Gulle Heem, erkende dit probleem, maar uitte tevens de bezorgdheid om de administratieve last binnen redelijke proporties te brengen of te houden. Gunter Naets achtte het een illusie te denken dat de huidige organisatie de vergrijzing van de bevolking zal kunnen opvangen. Een verder uitbouwen van de thuiszorg en van nieuwe woonvormen zal noodzakelijk zijn om binnen het financieel haalbare- aan de toenemende noden te voldoen.
Na dit debat werd het duidelijk dat verpleegkundigen binnen de ouderenzorg vragende partij zijn voor het bieden van kwalitatieve zorg maar dat ze nu te vaak opbotsen tegen een verkeerde beeldvorming omtrent ouderenzorg, tegen de vele administratieve taken en het tekort aan personeel, waardoor de waardigheid van de oudere in het gedrang komt.
|