De Vlaamse regering wil vrijwillige fusies van gemeenten aanmoedigen om de lokale bestuurskracht te vergroten. Tegen 2014 moet een 'interne staatshervorming' leiden tot een vereenvoudiging van het bestuurlijke landschap in Vlaanderen. Dat is een ambitie van de Vlaamse regering-Peeters II, die het huidige landschap 'druk en rommelig' noemt. Voor Waregem kan gedacht worden aan een samenwerkingsverband als stadsregio met de omliggende gemeenten.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
In de beleidsnota van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois is sprake van sterke en verantwoordelijke lokale besturen. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) staat positief tegenover een interne staatshervorming, maar ze is ook sceptisch. Twee pacten en een kerntakendebat hebben volgens de VVSG in de voorbije tien jaar de keizer-kostermentaliteit van de Vlaamse overheid niet gewijzigd. Gehoopt wordt dat er dit keer wel iets verandert aan die topdown-cultuur, met ook meer bevoegdheden en middelen voor de steden en gemeenten. Opvallend is wel dat de VVSG niet ingaat op de suggesties van de Vlaamse regering en minister Bourgeois om in het kader van federaties en stadsregio's nieuwe samenwerkigsverbanden aan te gaan, of om gemeenten samen te voegen. Gemeenten die dat laatste zouden doen, krijgen een 'eenmalige subsidiebonus' uit het Gemeentefonds
Een blik op de lokale besturen leert dat dit landschap er inderdaad nogal druk en rommelig is. Zo zijn er 308 gemeenten, 116 autonome gemeentebedrijven, een rist lokale agentschappen, 91 intercommunales, talloze intergemeentelijke projectverenigingen, 308 OCMW's, 65 OCMW-verenigingen, 118 politiezones, 5 provincies, 7 autonome provinciebedrijven en 1800 kerkfabrieken. Dat resulteert in versnippering, en verlies van bestuurlijke efficiëntie.
Zowel het Vlaamse regeerakkoord als minister Bourgeois heeft het over vrijwillige' gemeentelijke fusies. De laatste opgelegde samenvoeging van gemeenten dateert van 1976. Toen kwamen Desselgem, Beveren-Leie en Sint-Eloois-Vijve bij Waregem-Nieuwenhove. De motieven van toen klinken soms verrassend actueel: bestuurlijke versnippering, een gebrek aan financiële slagkracht en hoge gemeentelijke schulden, weinig geschoold personeel, geen ruimte voor economische ontwikkeling.
Koenraad De Ceuninck noemt de fusie-operatie van 1976 geslaagd in zijn studie De gemeentelijke fusies van 1976 - Een mijlpaal voor de lokale besturen in België (uitgeverij Vanden Broele, 450 blz.) Hoewel er aanvankelijk veel weerstand was, zijn de fusies van 1976 geslaagd. De gemeenten zijn op vele vlakken sterker geworden. Nergens is nadien geopteerd voor een defusie', aldus De Ceuninck. Toch blijft volgens hem voor veel gemeenten een probleem van schaalgrootte bestaan.
Nieuwe fusies zijn niet zaligmakend voor de bestuurskracht. De vraag is ook wat het doel is: het bestuur dichter bij de burger of sterkere lokale besturen? Zowel steden als landelijke gemeenten staan in de komende jaren in elk geval voor grote financiële uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan de enorme kosten voor waterzuivering en de ambtenarenpensioenen.Tegelijk is er de vaststelling dat veel gemeentelijke bevoegdheden zijn doorgeschoven naar intercommunales, streekbesturen en andere intergemeentelijke verenigingen. Voor elke bevoegdheid is er een ideale schaal. Maar op die manier is er een nieuwe bestuurslaag ontstaan, waarop niemand nog goed zicht heeft.
Stadsregio Waregem
Voor de regio Waregem biedt de Interne Staatshervorming mogelijkheden naar een ruimere stadsfusie of het vormen van een ruimere stadsregio. Het samenwerkingsverband zou zich kunnen uitstrekken over een stadsregio met het huidige Wielsbeke tot zelfs Oostrozebeke en verder ook Deerlijk, Anzegem, Wortegem-Petgem, Kruishoutem en zeker Zulte. In een aantal van die gemeenten bestonden er al in de aanloopperiode naar de fusie van 1976 plannen om samen te gaan met Waregem (Oostrozebeke, Zulte, Anzegem). Nu al kan Zulte-Waregem een voorbeeld zijn van een gelukkige samenwerking tussen naburige gemeenten. Momenteel ziet ook een regionaal informatieblad reeds de mogelijkheden van de stadsregio Waregem...
We willen hier in e-Waregem de discussie terzake openen. Reageer met uw visie en voorstellen
!
|