Pastoor Frans Huyghe vertelt deze week in Kerk en Leven de geschiedenis van het oud kruisbeeld in de kerk van t Gaverke. Het houten kruisbeeld hing oorspronkelijk aan een his op de hoek van de huidige Sabbe- en Weverstraat. Zo hingen er destijds vele en nog vinden we t allenkante langs landwegen in Vlaanderen dergelijke kruisbeelden. De pastoor van t Gaverke bracht de informatie van samen van de gekruisigde Christus, die nu in de kerk H.Familie hangt.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Tot aan de oorlog 1914 hing het kruis in een lage open witte kapel achter een ijzeren hekje op de hoek van twee landwegen. Daarnaast stond een landelijke woning van een seizoenarbeider, Alfons Vanoosthuyse, die een klein boerderijtje had met een paar koetjes. De woning behoorde toe aan de familie Hoomaert uit Kortrijk en was door erfenis toegekomen aan kanunnik Hector Hoornaert, rector van het begijnhof van Brugge. Toen kwamen de Duitsers. Het huis en het kapelletje dienden gesloopt om reden van de overweg over de spoorweg Gent-Kortrijk. De grote trafiek naar het IJzerfront moest immers langs daar gebeuren.
De stal en het witte kapelletje werden gesloopt en Alfons met de zijnen uit hun woning verdreven. De Duitsers wilden met het kapelletje ook het kruisbeeld vernielen, maar het was een stuk van het leven van die eenvoudige man, die op zijn knieën smeekte om te mogen zijnen "Ons Here" meenemen. Ze lieten het hem grimlachend toe en hij vertrok met zijn vrouw, zijn zes kinderen, zijn koebeestjes en zijnen "Ons here", zorgvuldig in een oude deken gewikkeld boven op de stootkar.
Hij vertrok naar een andere woning aan 'den Hazewind' waar het kruis werd opgehangen aan de gevel van zijn schuurtje. Toen er bombardementen kwamen werd "Ons Here" voorzichtigheidshalve binnengehaald in de stal. Rond 1920 werd het huis van kanunnik Hoornaert met oorlogsschade herbouwd voor Alfons, die terugkwam met zijn Christusbeeld en het ophing aan de zijgevel van zijn nieuwe woning. Kanunnik Hoornaert overleed op 3 september 1922 en had de wens uitgedrukt dat de erfgenamen het huis van Waregem zouden verkopen aan Alfons. De man kocht zijn huis, waarschijnlijk ten koste van veel inspanningen en zweet.
Toen Alfonds Vanoosthuyse later een stukje grond afstond aan zijn dochter om aan te bouwen, stond de conditie erbij dat "Ons Here" naar de gevel van de aangebouwde woning zou verhuizen. Het beeld werd opgehangen in een zinken kast als beschutting tegen weer en wind en regelmatig voorzien van een nieuwe laag schilderwerk. Dat alles heeft het Christusbeeld niet mooier gemaakt, maar wel wonderbaar beschermd tegen de tand des tijds. Weduwe Marie Vanoosthuyse-Deconinck hield van den "Ons Here" van haar baaske en stond graag toe dat hij na haar dood zou verhuizen naar de parochiekerk.
De opgefriste oorspronkelijke houten Christus hangt nu in de kerk van 't Gaverke, ontdaan van zijn halve centimeter dikke verflaag. Het is een mooi beeldhouwwerk, daterend van einde 1700, begin 1800. Aan de gevel van het huis Vanoosthuyse hangt nu een afgietsel in gruis van witsteen, bestand tegen weer en wind.
Onder het gerestaureerde Christusbeeld in de kerk werd als dank volgend onderschrift aangebracht:
"Dit kruisbeeld hing aan het huis van Alfons Vanoosthuyse(1867-1945) en zijn huisvrouw Marie Deconinck(1876-1965). God hebbe hunne zielen".
(Historisch getinte verhalen uit de regio zijn welkom voor publicatie in e-Waregem)
|