xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> De Rerum Novarum viering is voor ACW Desselgem de laatste jaren aanleiding om speciale gasten uit te nodigen voor een uitgebreide interview. De laatste jaren waren dat ondermeer Mieke Vogels, Fons Verplaetse,
en dit jaar ging minister van staat Jean-Luc Dehaene in op de uitnodiging. Voor een bomvolle benedenzaal van het POC in Desselgem antwoordde hij ruim twee uur lang op de meest uiteenlopende vragen, die hem werden gesteld door Luc Deman en Jo Neirynck. Deze gingen dieper in op zijn privé-leven, de politiek, Europa, zijn visie op de maatschappij, sport, enz.
In de aankondiging stond : Het fenomeen Dehaene laat niemand onberoerd. Hij zorgde voor een nieuw en ander België. Hij zette ons land internationaal opnieuw op de kaart. Een man met intelligentie, dossierkennis en werkkracht. Hij zorgde ervoor dat de politiek duidelijker en concreter werd voor de man in de straat. Alhoewel we deze stelling kunnen beamen, was de babbel aan tafel met Dehaene veeleer een vriendschappelijk gesprek bij een drankje (aanvankelijk water, maar na de vraag naar zijn voorkeur wel een Duvel). De zowat honderdvijftig aandachtige toeschouwers, waaronder de Waregemse kandidaat-kamerlid Davine Dujardin, kregen niet alleen een leerrijke kijk op de figuur en de mens Dehaene, maar vooral meer inzicht in het politieke gebeuren op het hoogste niveau.
Het was geenszins een politieke meeting, wel een eerlijke en boeiende babbel met een ongedwongen Dehaene zoals we hem kennen in vrijetijdsmentaliteit. We konden meeblikken in zijn rijkgevulde loopbaan als scholier, jeugdleider, in de vakbondsleiding, op ministeriële kabinetten, als minister van sociale zaken, verkeer en premier, zijn functies in de Europese conventie en lid van het Europees parlement, zijn mandaten in de beheerraad van belangrijke bedrijven. We konden opnieuw kennis maken met het fenomeen Dehaene, zijn klare kijk op de maatschappelijke vraagstukken en zijn manier om daar ook daadwerkelijk een oplossing aan te geven.
We gaan hier niet verder in op de inhoud van het uitgebreid interview. Wel kunnen we verklappen dat wie meer wenst te weten over Dehaene, wellicht binnen enkele jaren nog beter aan zijn trekken komt in de Memoires van Jean-Luc Dehaene. Daarin zal hij dan wellicht ook vertellen dat hij in 2003 enkel op de lijst stond wegens een petitieactie van Joke en deze dreigde uit de hand te lopen. Nu staat zijn echtgenote Celie op die plaats.
Desgevraagd ging Dehaene wel in op de blunders van Verhofstadt, die vanaf de start in alles wilde contrasteren met zijn voorganger. Hij verzuimde om in de jaren van hoogconjunctuur en lage intrestvoeten in 2000-2003 het ingezette beleid van saneren van de overheidsschuld verder te zetten en op die manier een buffer op te trekken voor minder gunstige omstandigheden en de veroudering van de bevolking. Maar als grootste blunder vanuit Vilvoorde noemde hij het dossier van de nachtvluchten rond Zaventem. Verhofstadt heeft het probleem gecreëerd door deze nachtvluchten te willen concentreren en geluidsisolatie in het vooruitzicht te stellen. Het resultaat was dat gebieden, die nooit last hadden nu ook met geluidsoverlast werden geconfronteerd.
Zelf noemde hij als resultaten van zijn regeringsperiode de staatshervorming, het binnenbrengen van België in de Europese eenheidsmunt door saneren van de overheidsschuld en de begrotingstekorten met structurele maatregelen naar de toekomst toe en het Copernicusakkoord met de hervorming van de politie.
Het was de staatsman Jean-Luc Dehaene die antwoordde op de vraag wat Rerum Novarum voor hem betekende. Hij stelde dat men nu dringend toe is aan een nieuwe Rerum Novarum, maar nu om in te pikken op de nieuwe veranderingen van globalisering, informatisering. Net zoals Rerum Novarum was een antwoord was op de industrialisering is er nu nood aan een antwoord op de huidige veranderingen, die even spectaculair zijn als de industrialisering toen.
|