Van 13 tot 28 maart 2010 vindt in Vlaanderen de 39e jeugdboekenweek plaats. De jeugdboekenveertiendaagse staat dit jaar in het teken van kinderrechten met als slogan Recht op boeken!. Tijdens de Jeugdboekenweek willen de organisatoren kinderen laten stilstaan bij kinderrechten. De bib zorgt als vanouds voor een aantal activiteiten waar de Waregemse scholen op kunnen inspelen
.
De Jeugdboekenweek is een project van Stichting Lezen in samenwerking met Locus, de bibliotheken, het onderwijs en het boekenvak. De affiche maakt het duidelijk : RECHT OP BOEKEN ! In de bibliotheek vullen ze het thema ondermeer in aan de hand van een boekenstand met de mooiste boeken, omdat die dikwijls gaan over dat dak boven je hoofd en mensen die om je geven, over klein zijn en groot groeien in veiligheid en vrijheid.
Het recht op mooie boeken en verhalen mag dan een luxe lijken, maar dat is het niet. Verhalen kunnen troosten als je leven niet helemaal loopt zoals je wil. Of ze brengen begrip bij voor wie het niet zo goed heeft als jij. Verhalen kunnen zelfs een duwtje geven om onrecht niet zonder meer te aanvaarden en om in actie te komen. Of dat onrecht nu vlakbij gebeurt of ver weg.
De bib zorgt tijdens de jeugdboekenweek als vanouds voor een aantal activiteiten waar de Waregemse scholen op kunnen inspelen. De Waregemse scholen hebben hiervoor zo veel belangstelling dat niet op alle aanvragen kon worden ingegaan. Maar toch komen in totaal 1.035 leerlingen uit 16 van de 17 Waregemse lagere scholen naar één of andere voorstelling of lezing.
Zo heeft de bib 10 auteurs te gast : Jan Van Coillie bijt de spits af op vrijdag 5 maart voor leerlingen van het vierde leerjaar. Ook voor het vierde leerjaar is de Nederlandse auteur Edward Van de Vendel te gast op donderdag 11 maart. Daarna volgen Nico De Braeckeleer (op 12 maart voor het vijfde leerjaar), Thijs Goverde (ook op 12 maart voor het derde leerjaar), Bavo Dhooge (op 15 maart voor het vijfde leerjaar), Guy Daniëls (op 16 maart - met een heuse verteltent voor de derde kleuterklas), Siska Goeminne (met Waregemse roots, voor het derde leerjaar op 18 maart), Jan De Kinder (op 19 maart - voor het tweede leerjaar), de meermaals bekroonde Do Van Ranst (op 22 maart voor het 6de leerjaar) en als hekkensluiter de getalenteerde schrijver-illustrator Pieter Gaudesaboos (op 26 maart voor het eerste leerjaar).
Daarnaast kunnen klassen ook intekenen op het bibliotheekspel. Het bibliotheekspel is ondertussen een traditie geworden tijdens de jeugdboekenweek. Op een speelse manier leren de kinderen de bib kennen. Stapel op rechten is de opvolger van Stapel op boeken van vorig jaar. Het spelconcept en -bord worden behouden. Maar nieuwe opdrachten, een extra speltegel en de mogelijkheid om rechten in plaats van boeken te verzamelen, geven het spel een frisse en nieuwe invulling. Voor iedere deelnemer is er een leuke attentie voorzien.
Het spel Stapel op rechten kan klassikaal gespeeld worden in één van de drie bibliotheken. Ook hiervoor werden al talrijke aanvragen genoteerd. En individuele lezertjes die naar de bib komen tijdens de Jeugdboekenweek krijgen een leuke jeugdboekenweekballon.
Jeugdauteurs te gast:
Doelgroep Auteur Datum
3de kleuterklas Guy Daniëls Dinsdag 16 maart
1ste leerjaar Pieter Gaudesaboos Vrijdag 26 maart
2de leerjaar Jan De Kinder Vrijdag 19 maart
3de leerjaar Thijs Goverde Vrijdag 12 maart
Siska Goeminne Donderdag 18 maart
4de leerjaar Jan Van Coillie Vrijdag 5 maart
Edward van de Vendel Donderdag 11 maart
5de leerjaar Nico De Braeckeleer Vrijdag 12 maart
6de leerjaar Do Van Ranst Maandag 22 maart
1ste secundair Bavo Dhooge Maandag 15 maart
De Jeugdbibliotheek is ongetwijfeld een gelegenheid om met de kinderen op bib-bezoek te gaan.
In Dessselgem kan dat in de Nieuwstraat 14. Deze is open op dinsdag (16 tot 19 u.), woensdag (14 tot 19 u.), donderdag (16 tot 19 u.) en zaterdag (10 tot 12 u.).
De bibliotheek in Sint-Eloois-Vijve is gelegen in de Koekoekstraat 63 en hier zijn de openngstijden dinsdag van 10 tot 12 u., woensdag van 14 tot 16 u. en zaterdag van 10 tot 12 u.
De bibliotheek in Waregem met ingang aan de vijverzijde van het Cultuurzijde is open van maandag tot zaterdag, op de weekdagen vanaf 13.30 u. en tot 18 u. Op maandag, woensdag (vanaf 13 u.) en vrijdag blijft de bib open tot 20 u. Op zaterdag is de bib open van 10 tot 16 u.
Jeugdboekenweek historiek
De allereerste Jeugdboekenweek vond plaats van 1 tot 10 december 1972. Clara Haesaert en Hendrik Jespers namen het initiatief. Onder het motto "betere boeken in meer kinderhanden" brachten zij gedurende een intensieve studieweek hun enthousiasme voor het goed - en met name Vlaamse kinderboek - over op bibliothecarissen en toekomstige leraars.
In de beginjaren liep de actie ieder jaar in een andere provincie. De Jeugdboekenweek reisde van Knokke-Heist naar Strombeek-Bever, van Herentals naar Dilbeek. Later spreidden de Jeugdboekenweekactiviteiten zich over het hele Vlaamse land. Meer en meer werd de media ingeschakeld: TV, radio, kranten en tijdschriften werden enthousiaste medewerkers.
In 1986 ging de coördinatie van de Jeugdboekenweek over van de Vereniging van Vlaamse Letterkundigen naar het Nationaal Centrum voor Jeugdliteratuur en werd er bij Spaarbank AnHyp sponsoring gevonden. Deze bank bleef tot in 1993 een zeer gulle sponsor. De Jeugdboekenweekmaterialen werden gratis uitgedeeld aan alle geïnteresseerden in Vlaanderen. Toen AnHyp afhaakte, moest elders financiering gevonden worden.
De meer dan 1.000 deelnemers (bibliotheken, scholen, boekhandels, culturele centra, verenigingen en privé-personen) kopen nu zelf de Jeugdboekenweek-materialen. De afdeling Letteren van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap subsidieerde het NCJ, onder meer voor de coördinatie van de Jeugdboekenweek.
|