Vlaams minister Geert Bourgeois was deze vrijdagmorgen 25 mei 2007 in zijn functie van minister van Bestuurszaken en Administratieve Vereenvoudiging op het stadhuis in Waregem voor de inhuldiging van een uniek project van elektronische dienstverlening en e-government: de zogenaamde VKBO-bedrijventoepassing. De toepassing is het resultaat van een intense en vlekkeloze samenwerking tussen de stad Waregem, de intercommunale Leiedal, de stad Waregem en de Coördinatiecel Vlaams E-Government (CORVE) in het kader van het Europees project LoG-IN. De Bedrijvendatabank vormt een uniek voorbeeld van elektronische dienstverlening en e-government. De kracht van de Waregemse Bedrijvengids bevindt zich zowel in de toegevoegde waarde voor de burger, de bedrijven als de overheid zelf.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Burgemeester Kurt Vanryckeghem van Waregem was trots om als stad het pilootproject te mogen opstarten. Hij is de Minister van de Vlaamse Gemeenschap dankbaar, maar ook de Europese en provinciale overheden. Wellicht kreeg Waregem niet toevallig deze kans
. Enkele jaren terug was Waregem al bij de eersten bij de invoering van het Geografisch Informatie Systeem (GIS) in de diensten. Daarbij is het de intentie van de nieuwe beleidsploeg om te streven naar een moderne communicatie met de inwoners en de talrijke bedrijven van onze stad.
De bedrijvengids moet het stadsbestuur, als databank, permanent alle geactualiseerde correcte gegevens kunnen verschaffen over onze ondernemingen. Dit met een grote gebruiksvriendelijkheid. Men kan immers zoeken op naam, straat, btw nummer, activiteit, enz. Dit initiatief is best op zijn plaats in een stad waar het economische leven eigenlijk nooit geziene hoogtes bereikt en bijgevolg met een zeer beperkte werkloosheidsgraad zit. Concreet kan Waregem bijvoorbeeld de bedrijven, waar er wegeniswerken in de omgeving plaatsvinden, aanschrijven of nieuwe bedrijven onmiddellijk welkom heten en wegwijs maken in de stad. Ruim 4.500 Waregemse bedrijven, gaande van een kapsalon tot een multinational, werden aangeschreven om hun gegevens te controleren en zo nodig aan te passen. Op vandaag zijn reeds 40% van de bedrijven daarop ingegaan. De toepassing kan men raadplegen via de URL www.waregem.be/bedrijvengids.
De burgemeester is allen die hieraan meegewerkt hebben uiterst dankbaar. Hij noemt de eigen stadsdiensten met schepenen Kristof Chanterie en Pietro Iacopucci, de GIS-verantwoordelijke Johan Bal en Mieke Ryckoort, webmaster Yvan Vanhoucke en ICT-verantwoordelijke David Vanlancker, Leiedal en de andere partners, de Vlaamse Gemeenschap vertegenwoordigd door onze West-Vlaamse minister Geert Bourgeois.
Vlaams minister Geert Bourgeois van Bestuurszaken, Buitenlands Beleid, Media en Toerisme herinnerde aan zijn bezoek aan Avelgem, op een week na is het precies een jaar geleden , waar hij de succesvolle zelfbedieningsbibliotheek mocht openen. Het project won eind vorig jaar terecht de E-Gov Award 2006. Vandaag staat hij in Waregem om een ander uniek project van elektronische dienstverlening en e-government in te huldigen: de zogenaamde VKBO-bedrijventoepassing. De toepassing is het resultaat van een intense en vlekkeloze samenwerking tussen de stad Waregem, de intercommunale Leiedal en de Coördinatiecel Vlaams E-Government (CORVE).
Als minister bevoegd voor e-government en administratieve vereenvoudiging somde hij drie redenen op om verheugd te zijn over het VKBO- of het Log-In project dat hier in Waregem wordt ingehuldigd:
1. Het is een mooi voorbeeld van Government-to-Government (G2G): informatie-uitwisseling tussen het federale, Vlaamse en lokale niveau;
2. Het is Government-to-Business (G2B): in dit geval het creëren van een digitaal kanaal tussen een bedrijf en haar lokale overheid als basis voor een goede dienstverlening,
3. Het is ten slotte Government-to-Citizen (G2C): de gegevens op een zinvolle manier ontsluiten voor burger.
Hij gaf ook meer verduidelijking bij elke reden. Voor het government-to-government luik stelt hij dat het e-governmentbeleid van de Vlaamse overheid de jongste jaren heel wat energie heeft gestoken in het bevorderen van een efficiënte en transparante overheidsadministratie. Vraag niet wat je al weet, is hierbij het motto geworden. In uitvoering van dit motto bouwt de Coördinatiecel Vlaams E-government, CORVE, een stelsel van zogeheten authentieke gegevensbronnen uit. Dat zijn gegevensbestanden die kunnen fungeren als unieke bron van betrouwbare gegevens voor de hele Vlaamse overheid en bij uitbreiding voor alle overheden.
De technologie is hierbij van secundair belang. De échte uitdaging ligt op het vlak van de bereidheid tot samenwerking en gegevensuitwisseling, en op het vlak van het organiseren en beheren van die gegevensuitwisseling. Maar MAGDA is geen einddoel, MAGDA is de opstap naar nieuwe diensten die gisteren organisatorisch en technologisch nog niet mogelijk waren.
De Waregemse VKBO-toepassing is een voorbeeld van zon nieuwe dienst. Het is een verrijking in het kwadraat van de federale Kruispuntbank van Ondernemingen, kortweg KBO.
Waarom zeg ik in het kwadraat? Omdat het om meerdere lagen gaat. Op centraal Vlaams niveau wordt de federale databank al een eerste keer met een aantal gegevens verrijkt tot de zogenaamde V-KBO, de verrijkte Kruispuntbank van Ondernemingen.
Waregem verrijkt nu op haar beurt het Waregemse deel van de V-KBO door het te koppelen aan de Waregemse permanent actuele adressendatabank, ook een authentieke bron. Dit laat toe dat om elk nieuw opgericht bedrijf binnen de stad ook onmiddellijk op kaart (dus ruimtelijk) te situeren. Met andere woorden: van KBO tot V-KBO en nu dus tot W-V-KBO.
Uitwisseling van informatie tussen overheden is één zaak, die informatie aanwenden in het beleid is een andere zaak. En dit is de tweede meerwaarde van het project. In de voorbije maanden heeft Stad Waregem de databank leren beheersen en gebruiken voor het opzetten van haar lokaal economisch beleid. Om te beginnen biedt de databank de stad Waregem een exhaustief zicht op alle nieuwe vestigingen van bedrijven actief op haar grondgebied. Met een druk op de knop kan de stad ook aan de weet komen welke bedrijven Waregem verlaten hebben, welke Waregemse bedrijven buiten de stad nieuwe vestigingen hebben opgericht, welke bedrijven gewijzigd zijn van statuut of welke failliet zijn gegaan. U begrijpt dat dit van onschatbare waarde is voor een economisch beleid van de stad, bij uitbreiding voor het beleid op het vlak van ruimtelijke ordening en mobiliteit.
Daarnaast heeft Waregem de stap gezet naar een efficiënte communicatie met haar bedrijven. Er werd een extranet gebouwd tussen de stad en de bedrijven. Daartoe werden de ruim 4.500 bedrijven (gaande van een kapsalon tot een multinational) aangeschreven met een kopie van hun officiële gegevens en een login en paswoord om in te loggen op een beveiligde website. De bedrijven kunnen er hun gegevens controleren en zo nodig laten aanpassen. Ze kunnen ook aanduiden welke gegevens online beschikbaar mogen worden gesteld. Intussen heeft al meer dan 30 procent van de bedrijven ingelogd en dit zonder enige mediacampagne. Het toont de relevantie van het project aan.
Ten derde, en niet het minst, spreekt dit project me aan omdat de gegevens via de website van de stad Waregem ook ter beschikking komen van de Waregemse burgers en bedrijven. Zij kunnen de bedrijven opzoeken op naam, straat of aard van activiteit. Waar is mijn dichtstbijzijnde apotheker, welke bakker is nu open? Het is het soort vragen waarmee de Waregemnaar in de nabije toekomst terecht zal kunnen op de website van zijn stad. De W- VKBO-toepassing is voorbeeldig Ik ben er van overtuigd dat het Waregemse voorbeeld snel navolging zal krijgen in andere gemeenten en dit omwille de onmiskenbare meerwaarde die de toepassing biedt voor zowel overheid als bedrijven en burgers.
Tot slot feliciteerde de minister de stad Waregem, de intercommunale Leiedal en CORVE met dit initiatief. Tezelfdertijd drukt hij de wens uit dat deze succesvolle realisatie geen eindpunt is, maar voor elk van de partners een aansporing vormt om verder te gaan op de ingeslagen weg. De minister scoorde vorig jaar al Europees als Minister van Vereenvoudiging, al heeft hij met al zijn bevoegdheden minder tijd om daar mee te pronken. Mogelijks zet het Waregems pilootproject hem dit jaar opnieuw Europese in de verf als werkzaam Vlaams Minister van Vereenvoudiging
www.waregem.be/bedrijvengids
|