xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Terwijl de resultaten van voetbalclub SV Zulte-Waregem al weken nipt onvoldoende blijven om zijn positie veilig te stellen voor de eindcompetitie met de beste zes ploegen, komt er positief nieuws op het financiële vlak. Uit een analyse van Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen is gebleken dat SV Zulte Waregem zich op financieel vlak de beste leerling van de eersteklassers mag noemen. In deze economische niet vanzelfsprekende tijden is dit item voor de club hoogst prioritair om als stabiele subtopper verder door te groeien. Het stadionproject van SV Zulte-Waregem is vorige vrijdag door de Vlaamse Regering ook geselecteerd voor een goedkope lening van vijf miljoen euro.

De Vlaamse Regering selecteerde vrijdag het uitgebouwde Regenboogstadion als kandidaat-oefenstadion voor het WK 2018/2022. Ten gevolge van deze beslissing komt het project in aanmerking voor kapitaalsparticipatie van de Vlaamse Regering.quasi zeker van goedkope lening Die goedkope lening is alvast een opsteker voor de geplande uitbouw van het Regenboogstadion, waarvan het dossier zonder bezwaar stilaan aan het eind van de voorbereidende fase is beland. De definitieve beslissing voor de goedkope lening is een maand uitgesteld maar de keuze voor de uitbouw van het Regenboogstadion wordt overal zo goed als zeker beschouwd.
De steun van de Vlaams Gewest kadert in de gezamenlijke kandidatuur van Nederland en België om het Wereldkampioenschap Voetbal te organiseren in 2018 of in 2022. De wereldvoetbalbond beslist voor het einde van dit jaar welk(e) land(en) het WK 2018 effectief mag/mogen organiseren. In het dossier van de kandidatuurstelling worden de stadions vermeld waar kan gespeeld en geoefend worden. Het Regenboogstadion komt in aanmerking als oefenstadion.
In december besliste de Vlaamse regering al om voor de wedstrijdstadions voort te gaan met de kandidaturen van Gent, Antwerpen, Genk en Brugge. Die vier steden blijven in aanmerking komen voor een goedkope lening van 10 miljoen euro. Het is nog afwachten of alle vier de stadions aan dat criterium zullen beantwoorden. Doen ze dat niet, dan komen ze - net als een reeks andere kandidaten - nog wel in aanmerking voor de lening van 5 miljoen euro die weggelegd is voor eventuele oefenstadions.
Wat die oefenstadions betreft, was verwacht dat de regering vandaag zou beslissen, maar blijkbaar vertonen een aantal dossiers nog problemen of onduidelijkheden. Aan de kandidaten is daarom gevraagd hun dossier te versterken. De beslissing wordt daarom met een maand uitgesteld. Half mei wordt het zogenaamde bid book van de gezamenlijke kandidatuur van de Lage Landen afgerond en ingediend bij de FIFA. De wereldvoetbalbond beslist voor het einde van dit jaar welk(e) land(en) het WK 2018 effectief mag/mogen organiseren.
Het is nog niet duidelijk welke steden Vlaamse steun zullen krijgen voor de realisatie van een oefenstadion voor het WK 2018. Aan de zes kandidaten (Lokeren, Zulte-Waregem, Leuven, Mechelen, Sint-Truiden en Westerlo) is gevraagd hun dossier te versterken. De Vlaamse regering hakt dus pas de knoop door in april. Volgend weekeind speelt Essevee zijn ultieme wedstrijd voor deelname aan de Play-offs 1 competitie.

Voorzitter Willy Naessens van Zulte Waregem toont zich alleszins opgezet met de evolutie. De kapitaalsparticipatie van de Vlaamse Regering met goedkope lening van 5 miljoen euro is voor de directie van SV Zulte-Waregem biedt een welgekomen reserve en biedt de mogelijkheid om het stadion nog luxueuzer en veiliger te maken. De huidige kostprijs voor het stadion is geraamd op 35 miljoen euro. Er is bij die raming nooit rekening gehouden met extra financiële steun van de Vlaamse overheid, maar de club ging alleen uit van steun van private investeerders.
Over enkele weken hoopt de stad Waregem, die nauw betrokken is bij het project, een juridisch adviseur te kunnen aanduiden die een bestek kan opmaken. Dat moet toelaten om uiterlijk eind dit jaar dan een projectontwikkelaar aan te duiden, die als hoofdaannemer aan de slag kan gaan. Verschillende aannemers hebben het stadsbestuur hierover al aangesproken, maar er wordt een aanbesteding uitgeschreven.
Het Regenboogstadion krijgt een afgesloten kuip met minimum 12.500 zitjes, terwijl de atletiekpiste verdwijnt. Naast kantoren zal het stadion vermoedelijk ook een bowling, fitnesscentrum, flatgebouw aan de stadionvijvers en een sportgericht winkelcentrum omvatten. Verder is een hotel met tachtig kamers gepland. Onlangs werd het milieueffectenrapport en een voorontwerp van een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) goedgekeurd. Het bestuur van SV Zulte Waregem hoopt in het voorjaar van 2011 te kunnen starten met de werken, zodat het nieuwe stadion in 2013 zal klaar zijn. Over de vervanging van de atletiekpiste op een andere locatie blijft het overigens stil.
www.svzw.be
|