Zaterdag 20 en zondag 21 maart 2010 vieren de scholen van het Gemeenschaps Onderwijs (GO) hun diamanten jubileum. Op 1 september 1949, precies 60 schooljaren geleden, startte de eerste basisschool van het GO! in de regio. Ondertussen is het GO! in onze regio uitgegroeid tot wat nu de Regenboogassociatie heet: een samenwerkingsverband tussen basis- en secundaire scholen uit Anzegem, Deerlijk, Kruishoutem en Waregem. Zaterdag 20 maart om 15u. is er een academische zitting voor genodigden in de raadszaal van het stadhuis van Waregem. Daarbij is ook de aanwezigheid aangekondigd van de minister van onderwijs Pascal Smet en de afgevaardigd bestuurder van het GO! mevr. Raymonda Verdyck.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Deze jubileumzitting wordt bewust luchtig gehouden met deelname van kinderen, (oud)- directeurs, leerkrachten en ouders. Deze zitting wordt bewust luchtig gehouden met deelname van kinderen, (oud)- directeurs, leerkrachten en ouders. Omstreeks 17u30 volgt in het Koninklijk Atheneum, Westerlaan 69 de opening van de jubeleumtentoonstelling 60 jaar GO! in onze regio. Deze tentoonstelling is een project van leerlingen uit de derde graad ASO Humane van het atheneum o.l.v. dhr Den Baes.
Zondag 21 maart volgt in Cultuurcentrum De Schakel het Spektakel Blij, slim en kleurrijk, dat tweemaal wordt opgevoerd om 14 uur en 16 uur. Dit spektakel wordt gebracht door leerlingen uit:
BS Gaverbeek Waregem, Nieuwhuizenstraat 7 te 8790 Waregem
BS Dol-Fijn, Zultseweg 9 te 8790 Waregem
BS De Keimolen, Olsensesteenweg 2 te 9770 Kruishoutem
BS Het Bollebo(o)s, Kerkstraat 30 te 8570 Anzegem
BS De Driesprong, Kapel ter Rustestraat 3 te 8540 Deerlijk
MS Groenhove, Jozef Duthoylaan 34 te 8790 Waregem
KA De Zeswegen, Westerlaan 69 te 8790 Waregem
Het spektakel wordt een kleurrijk evenement in een sprookjesachtige sfeer, waarin het accent ligt op de deelname van de basisscholen. De secundaire scholen (Middenschool Groenhove en atheneum De Zeswegen) leveren de vertellers en enkele hoofdpersonages. De decorstukken zijn een realisatie van de afdeling houtbewerking van het atheneum. Uit elke school van het lager onderwijs is er één klas die meedoet.
De vele scholen die samen aan het evenement deelnemen, maken er een uniek project van dat slechts om de tien jaar georganiseerd wordt.
Geschiedenis
De onderwijsgeschiedenis in ons land en zeker van het gemeenschapsonderwijs verwijst steeds naar twee schoolstrijden, die zich afspeelden in de perioden 1879-1884 en 1952-1958. Na de onafhankelijkheid van België had het officieel onderwijs een katholieke karakter. Dit uitte zich onder meer in de schoolwet van 1842. De liberale regering van 1878 onder leiding van Frère-Orban stemde echter in 1879 een wet die het officieel onderwijs (voornamelijk de lagere scholen) een neutraal karakter gaf. De wet op het lager onderwijs van 1879 trachtte de religie te verdrijven uit de openbare school, waar zij sinds het begin van de eeuw een vaste, in 1842 officieel bevestigde plaats had bezeten. Het katholiek onderwijs reageerde hierop zeer heftig waardoor het land in twee kampen werd verdeeld wat mede heeft geleid tot een verzuiling van de maatschappij. Voor de katholieken was deze schoolstrijd een gevecht om 'de ziel van het kind' en tegen 'scholen zonder God'.
De tweede schoolstrijd (1950 1958) speelde zich af na de Tweede Wereldoorlog, wanneer steeds meer jongeren naar het secundair onderwijs gingen. Zowel het officieel onderwijs als het vrij onderwijs voelden zich door de toename van leerlingen tekort gedaan. Het officieel onderwijs kende een structureel probleem omdat het minder scholen had dan het vrij onderwijs. Het vrij onderwijs kende een financieel probleem omdat het een hoger inschrijvingsgeld moest vragen dan het officieel onderwijs doordat het vrij middelbaar onderwijs niet werd gesubsidieerd. De tweede schoolstrijd barstte los rond 1950 en bereikte in 1955 een hoogtepunt toen de socialistische minister Leo Collard via een wet probeerde de 'vrijheid' van de katholieke scholen in te perken. Na maandenlang (straat)protest werd in 1958 een vergelijk gevonden tussen de grote partijen (katholiek, liberaal, socialist) in een "Schoolpact". Met het Schoolpact werd het inschrijvingsgeld in het secundair onderwijs afgeschaft. Sedertdien geldt de schoolvrede
15 maart 1949 is de startdatum voor de geschiedenis van de rijksmiddelbare scholen te Waregem. Bij het besluit van de prins-regent werd toen de stichting getekend voor der Rijsmiddelbare school te Waregem. Het probleem was nog een geschikte plaats te vinden en dit vonden ze uiteindelijke op de hoek van de Broekstraat en de Duthoysstraat. Deze gebouwen zijn nu beter bekend als R.M.S Groenhove.
Een volgende historische datum voor het officieel onderwijs in Waregem is 1 september 1949 met de start van het eerste schooljaar van deze rijksmiddelbare school. Zoals in een artikel stond: de eerste schooldag: een moeilijk geboorte, maar een flinke spruit. Het schooljaar 1960-1961 komt de schoolbevolking voor het eerst sinds de start boven de 800 leerlingen. Door de grote toename hebben ze plaatsgebrek en moeten er vlug enkele noodlokalen opgetrokken worden.
Het aantal leerlingen blijft in de volgende jaren stijgen en in 1961 krijgen we de oprichting van de rijkstechnische school RTS. Het schoolpact van 1958 legde de nadruk op de vrije keuze van het onderwijs. In 1961 ging deze droom ook in vervulling en kwam als basis de pre-technische van de Rijksmiddelbareschool met naam de rijkstechnische school RTS. In 1970 werd het RITO de opvolger van de RTS. Door deze naamsverandering heeft dit even geleid tot leerlingenverlies omdat het concept van de school ook een beetje verandert was. En nu konden de leerlingen zowel terecht in de RMS als in het RITO voor hun opleiding.
Een andere mijlpaal was in 1976 het ontstaan van lagere scholen :
- De rijksbasisschool in de Nieuwhuizenstraat.
- De wijkschool Torenhof.
- De wijkschool Groene wandeling
- De wijkschool Nieuwenhove
Na de oprichting van al deze scholen hebben ze samen besloten om op 4 juni 1977 dag van het Rijksonderwijs te Waregem te organiseren.
In 1981 werd de naam RITO veranderd in Koninklijk Atheneum. Deze vraag was al sinds de jaren 60 ingediend en pas na vele jaren later ingevoerd. Dit kwam omdat RITO meer een school was voor jongens en rond de jaren 80 kwamen ook meisjes naar deze school en is het concept en de naam dus opnieuw verandert. Deze keer voor goed want de school noemt nog altijd Koninklijk Atheneum KA.
In 1982 werden de nieuwe gebouwen aan de zeswegen ingehuldigd. In 1989 evolueert de benaming Rijksonderwijs naar Gemeenschapsonderwijs. Binnen de Vlaamse gemeenschap werd in november 1988 een politiek akkoord gesloten. Dit leidde tot een speciaal decreet betreffende de Autonome Raad van het Gemeenschapsonderwijs (ARGO). Dit decreet treedt in 1989 in werking en zo is de naam rijksonderwijs geëvolueerd naar gemeenschapsonderwijs. In 2007 wordt dat 'GO!-Onderwijs'.
Hierbij werd gekozen voor een nieuw logo: vingerafdruk + GO! Hiermee wil men duidelijk maken dat elke leerling anders is. Iedereen mag zijn talenten ontdekken en zich ontwikkelen tot een unieke persoonlijkheid. 'Persoonlijkheidsvorming'; werd bij de merkprofilering gedetecteerd als een prominent element voor de positionering van het net.
Nog in 2007 wordt GO Waregem ook een sportieve school. Omdat Waregem een sportstad is met begrippen als Zulte-Waregem en Waregem Koerse is vanaf het schooljaar 2007-2008 de richting Sport-Wetenschappen opgericht. Daarbij kunnen ook leerlingen, ongeacht welke richting, 2 uur extra sport naar keuze volgen tijdens de week. Hierbij hebben ze een keuze uit: Paardrijden, voetbal of triatlon. Het is de bedoeling om in de toekomst nog andere initiatieven in die richting te nemen
omdat sporten gezond is.
|