xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Vanavond werd in Waregem het boek Gezond en Slank voorgesteld. Bij de voorstelling werd gepeild naar het idee over gezonde voeding bij ondermeer Francky Dury (en bij SV Zulte-Waregem), burgemeester Kurt Vanryckeghem en radioloog Cristian Lauer (kliniek Waregem). Allen waren ze gewonnen voor de aanpak in dit boek, enigszins sterk wetenschappelijk onderbouwd en anderzijds culinair gezond. Het boek is een project van Sandra Bekkari, die we zouden moeten kennen van zaakvoerder van het voedingsadviesbureau Sana in de Zultseweg 62/2 te Waregem. Patrick Devos is zaakvoerder van het gelijknamig restaurant in Brugge en zorgde voor de gezonde recepten in het Gezonde gastronomie-boek.

Van de gasten voelde burgemeester Kurt Vanryckeghem zich het minst op zijn plaats in dit Gezond en Slank-gezelschap. Dat liet hij alvast blijken in zijn korte toespraak. Hij besefte daarbij dat hij noch een voorbeeld voor de Sana-principes, noch een kookspecialist is (alhoewel hij toch jaarlijks iets kookt n.a.v. week van de smaak) en zelfs in de Bistronoom buiten de stadsgrenzen komt. Maar hij staat wel achter het boek Gezond en Slank van Sandra Bekkari en haar innoverend Sana-project dat wel zijn zetel heeft in Waregem. Buiten de gezond culinaire en wetenschappelijke reflectie straalt de frisse lay-out van het boek vooral gezondheid en lentegevoel uit.
Uit de babbel van presentatrice Sabine Goethals met auteur Sandra Bekkari onthouden we haar passie voor een gezonde levensstijl en dat die perfect te combineren valt met culinair tafelen. Haar boek toont die weg met zeven Sana-principes:
- Drink voldoende water en andere gezonde dranken
- Begin de dag met een gezond ontbijt
- Eet twee gezonde tussendoortjes
- kies voor een sane-bord (hapjes, soepen, hoofdgerechten)
- eet dagelijks superfoods
- zorg voor voldoende variatie in je weekmenu
- bewegen, een absolute noodzaak
Uit de babbel nadien met wetenschapper Laurian Parmentier, die het project eerst kritisch benaderde maar uiteindelijk de wetenschappelijke onderbouw zag. Radioloog Christian Lauer, die al jaren op de bres staat voor een gezond lichaam (Antitabak-campagnes e.a.), ziet in het boek een leidraad om de mensen aan te tonen wat belangrijk is in een gezonde levensstijl. Met de keuze van gastheer kok Bernard van de Bistronoom aan de grens van Wortegem met Waregem en bv ook Patrick Devos van gelijknamig restaurant in Brugge (80% gezond/20 % verwennerijen) om ook gerechten aan te bieden volgens de Sana-principes hoeft restaurantbezoek nu ook geen hinderpaal meer te zijn.

Francky Dury gaf een beeld achter de coulissen van de SVZW-keuken. Daar is men al een drietal jaren bewust bezig om de spelers een een gezonde levenshouding en dan zeker ook een gezonde voedingsmentaliteit aan te kweken. De spelersgroep krijgen per week toch gauw een zestal keren per week een ontbijt of maaltijd voorgeschoteld en drie jaar geleden werd al beslist dat één daarvan zeker een vegetarisch menu was. In de beginperiode was er veel tegenkanting, maar er werd doorgezet door bijvoorbeeld een vegetarische spaghettisaus. Bij SV Zulte-Waregem eet men veel verse groenten en groentensoep. Begeleiding met ondermeer regelmatige lichaamscontroles en boete bij overmatige gewichtstoename moet die gezonde mentaliteit aanscherpen.
Reacties op boek Gezond en Slank
Sandra Bekkari is één van de weinigen die de ideale combinatie vertoont van wetenschappelijk gefundeerde voedingskennis en de flexibiliteit om die kennis te concretiseren en te individualiseren. Ik ga dit boek heel vaak aanraden.Als gedragswetenschapper ben ik al 25 jaar betrokken bij de studie en behandeling van obesitas en eetstoornissen als gevolg van ongezonde eetpatronen. De professionele attitude van Sandra gaat gepaard met een gedrevenheid en warme interactie die door iedereen gesmaakt wordt Prof. dr. Myriam Vervaet, Centrum voor Eetstoornissen, Universiteit Gent
Dit boek biedt een goede kijk op gezond eten, met gevoel voor smaak, zin voor kleur en oog
voor de essentie en het behoud van een gezond leven. Een goed onderbouwde dagelijkse
handleiding. Jo Wyckmans, auteur van Gezond vanbinnen, van buiten Mooi
Gezond eten veronderstelt ook een goeie mix van smaken, die bij voorkeur niet vervelen. De
auteurs van dit boek zijn erin geslaagd het eeuwenoude gezegde Eten zoals de faraos recht te doen: gezond eten wordt een culinaire belevenis als je iets dat zwemt, vliegt of loopt, combineert met fijne seizoensgroenten en fruit. Stéphane Buyens, President 33 Meesterkoks van België
Een paar kilos minder, een stralende huid, hernieuwde energie,
het is slechts een greep uit
de positieve effecten van het SANA-dieet. In Gezond & Slank begeleidt voedingsdeskundige
Sandra Bekkari je stap voor stap op weg naar een gezond en vitaal leven. In 7 SANA-principes legt ze bevattelijk uit hoe superfoods en andere gezonde voedingsmiddelen je welzijn bevorderen.
Chef Patrick Devos bereidt een 70-tal aantrekkelijke en creatieve gerechten gebaseerd op de SANA-tips. Maar je hoeft helemaal geen chef te zijn om deze overheerlijke ontbijten, lunches, desserts, soepjes en sapjes op tafel te toveren. Deze smaakbommetjes
boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten zijn eenvoudig te bereiden voor iedereen.
Gezond & Slank is je onmisbare gids op weg naar een gezond, stralend en vitaal leven.
Gezond & Slank is een uitgave van Stichting Kunstboek. ISBN 978-90-5856-342-2
Adviesprijs: 19,95 euro. Het boek is vanaf 23 maart verkrijgbaar in de boekhandel en kan ook online besteld worden, onder meer via deze website en de website van Stichting Kunstboek.
Voor informatie
SANA communicatieverantwoordelijke Fabienne Franssens , Zultseweg 62 Waregem
www.sanavoedingsadvies.be
|