xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Vandaag moest de Waregemse brandweer deze middag uitrukken voor een brand in pluimveeslachterij Vanobel in Sint-Eloois-Vijve en in de late namiddag voor een brand op een hoeve in Beveren-Leie. Het is de gelegenheid om hier even de brandweer in de schijnwerper te stellen. Het Waregemse brandweerkorps is een wat men noemt een Z-korps met een vooruitgeschoven post in de Liebaardstraat 258 (Beveren-Leie aan grens met Desselgem). De voltallige bemanning besond vorig jaar uit 77 vrijwilligers (waarvan 4 vrouwen) en 1 beroepsadjudant. De kazerne is 24 op 24 uur bemand door hoofdzakelijk de beroepsadjudant. Bij zijn afwezigheid (verlof, weekend, vakantie,...) wordt deze permanentie overgenomen door de vrijwilligers.
Brand in pluimveeslachterij
Zaterdagmiddag 9 juni 2007 omstreeks 12.40 u. is brand uitgebroken in de pluimveeslachterij Vanobel, Transsvaalstraat 35 te Sint-Eloois-Vijve. De vuurhaard zelf situeerde zich binnenin het bedrijf. Drie mensen konden zich nog in veiligheid reppen en de brandweer waarschuwen. Gewonden waren er niet. De brandweer van Waregem rukte aanvankelijk uit met enkele ploegen onder de leiding van commandant kapitein Willy Pauwels. Er was geen uitslaande brand maar wel zware rookontwikkeling. Over de oorzaak van de brand is er nog geen duidelijkheid.
Na het vergewissen van de situatie blies de cmdt. Willy Pauwels groot alarm voor het hele korps. De rookontwikkeling was immers erg hevig en uit vrees voor het vrijkomen van ammoniakdampen moest de politie de mensen in de buurt van het geteisterde bedrijf preventief waarschuwen om ramen en deuren gesloten te houden. Dit was meer uit voorzorg om irritatie en geurhinder te vermijden. Het gevaar situeerde zich vooral in de richting van de Gentsesteenweg. Uiteindelijk bleek de rook niet giftig. Gezien het mogelijke gevaar kwam ook burgemeester Kurt Vanryckeghem ter plaatse om zich te vergewissen van de omvang van de brand. Hij is als hoofdverantwoordelijke van veiligheid in de stad ook het diensthoofd van de brandweer.
De spuitgasten drongen met frisse persluchttoestellen het gebouw binnen terwijl op de brandweerladder de vuurhaard vanuit de lucht werd bestreden. Na een klein uur bluswerk was alles onder controle en was het gevaar voor uitbreiding ook geweken.
Brand op hoeve van gemeenteraadslid
Deze namiddag even na 16.30 u. was er een oproep voor een brand op de gerestaureerde hoeve De Elst van gemeenteraadslid Jaak Lefevre aan de Ruifeleinde 54 in Beveren-Leie (tussen vroegere station van Beveren-Leie en grens met Deerlijk). Om een nog onbekende reden vatte het schuurtje vuur. Daarin stonden ondermeer de fietsen e nde zitgrasmaaier. Het was de vooruitgeschoven post van Adjudant Maurice Wulfaert in Desselgem die de klus ging klaren. Al snel werd duidelijk dat het om een hevige brand ging. De brandweer kon echter voorkomen dat de brand oversloeg. Toch is er heel wat schade. Een tijd lang was er geen verkeer mogelijk aan het Ruifeleinde. Een deel van de schuur gaat in vlammen op. De hoeve De Elst wordt ook aangedaan langs de Waregemse Hoevenroute en wordt daarbij vooral opgemerkt voor zijn sfeervormiggemetselde aardappelkelder.
Brandweer Waregem
De datum van oprichting van onze Brandweerdienst is onbekend. Als oudste document kan momenteel al verwezen worden naar een inschrijvingsdocument van 1881 voor deelname aan een "Chinesche Schijfschieting" te Gavere. Momenteel beschikt de brandweer van Waregem over een hoofdpost in de Weverstraat 11 op het Gaverke en een voorpost in de Liebaardstraat 258 aan de grens van Beveren-Leie met Desselgem. Het stadsbestuur werkt momenteel aan een dossier voor een nieuwe brandweerkazerne en een reorganisatie van het brandweerkorps.
De alarmering van de manschappen gebeurt volledig radiofonisch en semi-computergestuurd vanuit de seinkamer in de hoofdpost. Hiertoe beschikt iedere brandweerman over een persoonlijke zakontvanger.(foto + geluid). Het korps in zowel de hoofdpost als de vooruitgeschoven post is ingedeeld in een drieploegenstelsel. Elke ploeg is een volledige week van dienst, mét verplichte beschikbaarheid tijdens het weekend. Voorafgaande aan deze "wacht" wordt er gestart met een zogenaamde weekdienstoefening op vrijdagavond om 19.00 uur. Deze oefeningen behandelen een specifiek thema en kunnen zowel theoretisch als praktisch zijn. Het thema, dat voor de drie opeenvolgende ploegen hetzelfde is, kan door een off., een onderoff. of door een geïnteresseerde brandweerman(vrouw) gegeven worden.
De hoofdpost staat in voor de bescherming van Waregem (ongeveer 36.000 inwoners) en Wielsbeke (ong. 11.000 inw.). Het gaat om het grondgebied van 8790 Waregem (2.662 ha.), 8791 Beveren - Leie (637 ha.), 8792 Desselgem (745 ha.), 8793 St.Eloois-Vijve (455 ha.), 8710 Wielsbeke-St.-Baafs-Vijve en Ooigem (tot.: 2.104 ha.). De vooruitgeschoven post staat specifiek in voor de bescherming van de 14.000 inwoners van Beveren-Leie, Desselgem en Ooigem. In overleg met de brandweer van Deinze komt de brandweer van Waregem ook tussen in Oost-Vlaanderen voor het tel.gebied 056/ zoals in eerste instantie Zulte.
Belangrijk operatiedomeinen zijn ook industrie (brand- en arbeidsongevallen voor textiel-, metaal-, vezelplaatindustrie tot diverse ambachtelijke bedrijven, verkeersinfrastructuur (E 17, Gent-Kortrijk, Ring rond Waregem), waterwegen (Leie met schepen tot 1350 ton), deel kanaal Ooigem-Roeselare), spoorweg Kortrijk-Gent, ziekenhuis (350 bedden), 3 rust- en verzorgingshuizen, 2 serviceflats, 29 scholen, 2 zwembaden, cultuur- en winkelcentrum, sportstadion, hippodroom, e.d. Benevens het blussen van branden moet de brandweer instaan voor tal van andere zaken zoals preventie, previsie, bijzondere interventies. In 2004 telde de Waregemse brandweer 111 branden en 888 interventies.
|