xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Zaterdag en zeker zondag wordt het een historische dag in Desselgem, Dorp van de Ronde 2010. Met het niet aflatend karakter van zijn illustere Brik Schotte heeft het dorp zich ingezet om het project tot een onvergetelijke belevenis te maken voor alle wielerliefhebbers en dorpsbewoners. Desselgem als wielerdorp van Brik Schotte is al bekend van de jaarlijkse grote kermiswedstrijd, waarbij de organisatie van talrijke nevenactiviteiten dit spektakel de laatste jaren een bijkomende dimensie gaven. De organisatie van Dorp van de Ronde wordt de apotheose
Op zondag 4 april 2010, de dag van de Ronde van Vlaanderen, is het ook dag op dag 6 jaar geleden dat Briek Schotte van ons heen ging. IJzeren Briek, de legendarische flandrien bracht een groot deel van zijn leven in Desselgem door. Daarom zal de Ronde van Vlaanderen onder impuls van de organisatie als eerbetoon een ruime doortocht krijgen doorheen Desselgem. We hebben hier al ruim aandacht gegeven aan het uitgebreid programma.
We kunnen al meedelen dat Liebaardstraat een grote televisiekamer wordt waarbij iedereen de Ronde gans de namiddag integraal kan blijven volgen op de TV-schermen langs de straat. Dat is de stunt van het Feestcomité Desselgem. En het is ook een manier om het sociaal contact van de bewoners met de passanten te stimuleren. Het wordt een mooi beeld: zoveel tv's op een rij vanaf het kerkplein tot aan de rode lichten van de Gentseweg. Voor alle festiviteiten is er veel belangstelling. Zo kon het Feestcomité ook al vijfhonderd kaartjes verkopen voor het eetfestijn dat onmiddellijk na de doortocht van de renners plaatsvindt in de grote tent achteraan de kerk. Vijfhonderd is het maximum. Er kan dan ook niemand meer bij', zegt een tevreden Bart Debels van Unizo Desselgem.
Aan de inkom van Desselgem aan de Leiebrug met Ooigem heet een indrukwekkende toegangspoort alle bezoekers reeds welkom. De Desselgemse Chiro maakt zich op om alle namen van winnaars van de Ronde van Vlaanderen op het wegdek van de Liebaardstrat te kalken. Op diverse plaatsen langs de Liebaardstraat zijn er feestelijke activiteiten. Aanwezig is zeker het Koerseklakske, nieuw fris blond bier met een alcoholpercentage van 5,5 procent dat werd gelanceerd bij de laatste Memorial Brik Schotte en intussen binnenkort ook Amerika veroverd. Om 10.30 uur wordt het borstbeeld van de laatste Flandrien onthuld op het Briek Schotte-pleintje.
En dit interview van Bernard Vancraeynest in Uit in de Regio willen we u zeker niet onthouden :
Zus Josette Schotte getuigt over haar broer
Wanneer op zondag 4 april, de dag van Vlaanderens Mooiste, de rennerskaravaan het Dorp van de Ronde Desselgem aandoet, zal één van de eregenodigden beslist Josette Schotte zijn. Drieëntachtig is zij nu, de zus van wijlen Briek Schotte. Voor een praatje over haar illustere broer gingen we de weduwe opzoeken in haar woning in Kuurne.
Dag op dag zal het dan zes jaar geleden zijn dat Ijzeren Briek, de Flandrien der Flandriens, voorgoed uit de wielerwereld werd weggehaald. De volksmens Schotte was de oudste zoon uit een landbouwersgezin dat zes kinderen - vier jongens, twee meisjes - telde. "Briek was 84 geworden toen hij stierf. Hij woonde in Kortrijk en kreeg daar een uitvaart zoals dat maar weinigen te beurt viel", getuigt zijn zus Josette. Ze heeft dezelfde scherpe gelaatstrekken als haar broer Briek. Haar vinnige ogen bezitten diezelfde fonkel. Ondanks haar gezegende leeftijd rijdt ze zelf nog regelmatig met de fiets.
Ook verbaal komt ze nog even spits uit de hoek als haar praatgrage broer. "Als oudste van zes kinderen werd van Briek verwacht dat hij zijn deel van het werk zou doen op de boerderij, gelegen tussen 't Gaverke in Waregem en Desselgem. Broer Briek leek wel voorbestemd om het boerenbestaan van ons vader Henri over te nemen. Eén van ploeteren en sloven. Zelf zag hij dat anders. Hij was pas 16 toen hij in een tegelbedrijf in Lauwe ging werken.
Hij trok er naartoe met een koersfiets waarvoor de buren hadden samengelegd. Zo zou hij stilaan zijn draai vinden in de wielrennerij. Stiekem nam hij aan enkele wedstrijden deel. Uit schrik voor vader durfde hij niet eens de zegebloemen mee naar huis te nemen. Op de terugweg leverde hij zijnen boemiqué af bij de buren!..." herinnert ze zich nog levendig. Klagen deed hij nooit. Voor hem was dat een zonde!"
De vele krasse uitspraken van haar broer bewaart ze in een verzamelmap. "In het peloton is het elk voor zijn schelle", of "Tegenwoordig moet ge om te winnen altijd den eersten zijn"... Gevleugelde uitspraken die Briek, naast zijn indrukwekkend palmares, onsterfelijk maakten.
(met dank aan Bernard Vancraeynest, gewezen hoofdredacteur Het Volk Kortrijk)
Een historisch familieportret met van links naar rechts op de foto: de zoons Julien, Albert, Frans en Briek; dochter Josette; vader Henri Schotte; dochter Mariette en moeder Maria De Boever.
Tentoonstellingen
We stelden u hier ook al het culturele programma voor rond Desselgem, Dorp van de Ronde met tentoonstellingen in het cultuurcentrum De Schakel en het stadhuis in Waregem. Het zijn absolute aanraders voor wie wil nagenieten van de wielercultuur van Brik Schotte en het wielergebeuren. In de tijd van Brik op het stadhuis (ism Veloods) en Wielersportcultuur in het cultuurcentrum (ism Louis De Pelsmaeker) zijn te bezoeken van 23 maart tot 25 april 2010. Op 25 april vormt Erfgoeddag de finissage van een reeks activiteiten rond Desselgem, Dorp van de Ronde van Vlaanderen. Rekening houdend met het thema van Erfgoeddag Fake worden dan een aantal mythes uit de wielerwereld behandeld door wielerkenners en -fanaten als Rik Vanwalleghem, Dirk Nachtergaele en Walter Coucke. Het is ook de laatste dag van de expo's.
In de tijd van Briek
Aan de hand van honderden fotos, medailles, trofeeën en zelfs de enige echter hometrainer waarop Briek trainde, wordt het leven van Ijzeren Briek als coureur en mens geschetst. In de tijd van Briek behandelt het leven van Briek Schotte als coureur en mens. Moest je echt van ijzer zijn om in die omstandigheden te kunnen presteren? Waarom werd Briek de laatste der Flandriens genoemd? Hoe bereidde Briek zich voor op de koers? Hoe prepareerden renners zich medio 20ste eeuw? Waren er toen ook al soigneurs? We gaan na hoe echt die Flandriens wel waren en behandelen ook een aantal wielermythes.
In de tijd van Briek handelt over meer dan het leven van Briek Schotte. Het gaat over een generatie renners die vandaag nog steeds als echte helden worden gezien. Op de tentoonstelling worden voor het eerst honderden fotos, medailles, trofeeën en zelfs de enige echter hometrainer waarop Briek trainde, getoond. Deze ruime collectie schonk Briek aan de stad.
WielerSportCultuur
Onder de vlag WielerSportCultuur stelde gewezen VRT-sportjournalist Louis De Pelsmaeker een fototentoonstelling samen over het fenomeen van de Flandrien in de wielersport. De Pelsmaeker combineert daarbij de originele fotocollectie van Stephan Vanfleteren met wielergedichten van 25 Nederlandstalige auteurs.
De bekende topfotograaf Stephan Vanfleteren belicht met zijn camera alle aspecten van het Vlaamse wielerleven en vereeuwigde onze grootste wielericonen: Rik Van Steenbergen, Briek Schotte (te zien aan Brik Schotte pleintje), Rik Van Looy, Eddy Merckx, Freddy Maertens, Herman Vanspringel, Roger De Vlaeminck, Johan Museeuw, Sven Nys, enz. Ook de wielerfans, die alles doen om hun verbondenheid met hun idool te tonen, komen in zijn picturale werk aan bod. Het decor voor de meeste fotos zijn de overbekende plekjes in de Vlaamse Ardennen, waar de meest legendarische verhalen uit onze wielergeschiedenis zijn geschreven.
De fotos worden aangevuld, ondersteund, bijgekleurd en zo u wil toegelicht met wielergedichten van o.a. Hugo Claus, Patrick Cornillie, Freek de Jonge, Rick De Leeuw, Tom Lanoye, Hugo Matthysen, Bart Vanreusel, Willie Verheghe, Dimitri Verhulst en Hans Warren. Het geheel levert een verrassende en boeiende expositie op, langs het parcours van onze WielerSportCultuur.
Erfgoeddag - Van rauwe eieren en biefstukken: straffe verhalen uit de wielerwereld
Erfgoeddag vormt de finissage van een reeks activiteiten rond Desselgem, Dorp van de Ronde van Vlaanderen. Rekening houdend met het thema van Erfgoeddag Fake worden om 10.30 u. in de Raadzaal op het stadhuis een aantal mythes uit de wielerwereld behandeld door wielerkenners en -fanaten als Rik Vanwalleghem, Dirk Nachtergaele en Walter Coucke. Het is ook de laatste dag van de expo's WielerSporCultuur en In de tijd van Briek.
Eminent verteller Rik Vanwalleghem (CRvV) voert een gesprek met een aantal prominente figuren uit de wielerwereld o.a. Dirk Nachtergaele en Walter Coucke. Hoe werd Briek tot den ijzeren gesmeed? Waren de omstandigheden waarin de Flandriens moesten koersen echt zo hels? Moest je als Flandrien echt rauwe eieren in bruin bier drinken en hoe zat dat met het biefstuk in de broek? Was er al doping in de koers tijdens het interbellum en de oorlogsperiode? Een aantal typische coureurverhalen komen aan bod, dit alles doorspekt met de straffe uitspraken waarvoor Briek bekend stond. Op Erfgoeddag worden een aantal legendes bevestigd en misschien ook ontkracht door wielerkenners en -fanaten.
Website: http://www.waregem.be, http://www.waregem.be/archief
www.dorpvanderonde.be
http://www.uitinregiokortrijk.be/nieuws/desselgem-dorp-van-de-ronde#1
http://blog.seniorennet.be/wareber2/reageer.php?postID=610330
http://blog.seniorennet.be/wareber2/reageer.php?postID=594665
http://blog.seniorennet.be/wareber2/reageer.php?postID=602353
|