xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Waregem is momenteel in de ban van de wielerkoers n.a.v. van de start op 10 juli in Waregem van de derde en langste rit van de Ronde van Frankrijk. De Flandriens sloegen op initiatief van Vzw. Veloods (sociale werkplaats Tandem) en Unizo de handen in mekaar om in dit kader een unieke tentoonstelling uit te bouwen, die van 1 tot 11 juli te zien is in De Schalmei op de campus van de Kunstacademie in de Processiestraat. Hierop wordt het gouden Waregemse jaar 1957 belicht met ondermeer een maquette van de brug over de vijvers op het sportstadion en het Regenboogstadion anno 1957.
Na de jaarlijkse tentoonstellingen van Unizo en Veloods moet het duidelijk zijn. ledereen kent Waregem Koerse. Maar er is ook Waregem en de Koers. De Flandriens zorgden er de afgelopen jaren al voor dat u uitgebreid kennis kon maken met de geschiedenis van Dwars door België en Armand Desmet. Dit keer zorgden ze voor een echt huzarenstukje met de nostalgie rond het Wereldkampioenschap 1957 in Waregem, nu 50 jaar geleden. Er is daarop heel wat te zien over het jaar 1957 en over het Waregem van toen, maar hoofdattractie blijft de organisatie in Waregem op 18 augustus 1957 van het WK bij de profs.
Er is natuurlijk Dwars door Vlaanderen, de opvolger van Dwars door België, maar Waregem heeft een veel rijkere geschiedenis dan deze koers. Er zijn niet alleen renners zoals Manten Desmet, die vorig jaar al in de tentoonstelling in het zonnetje werd gezet, maar ook andere renners zoals Roger Desmet, Buddy Demunster, Lucien Demunster, en streekrenners zoals Briek Schotte, Julien Gekiere, Julien Schepens, Roger Cnockaert, Hendrik en Patrick Devos en gewezen Belgisch kampioen Paul Haghedooren.
Met kampioenschappen had Waregem ook iets. In 1966 werd Guido Reybrouck in Waregem Belgisch Kampioen voor Robert Lelangue en Jos Huysmans. In 1989 deed Carlo Bomans dit over voor Eddy Planckaert en Fons De Wolf. Maar het orgelpunt in de Waregemse wielergeschiedenis is toch de organisatie van het Wereldkampioenschap in 1957. Een organisatie die bij Waregem terechtgekomen was voor de neus van Tiegem. Een waakzame en ondernemende secretaris Antoon Callu kon toen ook beletten dat de organisatie alsnog naar Brugge zou gaan.
1957
Precies 50 jaar geleden en op het moment dat de Tour de France, toch de wielerkoers van het jaar, door Waregem trekt heeft de Werkgroep "Flandriens 2007-WK57" er aan gehouden een tentoonstelling te wijden aan dit Wereldkampioenschap. Het WK 57 wordt gesitueerd in het totale tijdsbeeld. Het complete jaar 1957 wordt belicht. Zowel het maatschappelijke, culturele, sociale en politieke jaar 1957 als het wielerseizoen 1957. Het feit dat door de algemene stakingen in de bouw het WK bijna verplaatst werd naar St Michiels Brugge, het feit dat de oorsprong van het de naam van het Regenboogstadion te maken heeft met het WK, de totale geschiedenis van de organisatie, het komt allemaal naar voor in de tentoonstelling.
1957 is het jaar van het verdrag van Rome, de aanzet tot onze Europese Gemeenschap, Frankrijk en Tunesië waren in oorlog, Chroesjtsov is aan de macht, er zijn rassenonrusten in Amerika, de Spoetnik 1 wordt gelanceerd, Paul Anka, Harry Belafonte, Jerry Lee Lewis en Elvis Presley sieren de hitlijsten. Sophia Loren en Brigitte Bardot schitterden in de fimzalen, den dikken van "de dikken en de dunnen" overlijdt alsook Humphrey Bogart. Deze en veel andere gebeurtenissen worden via een tijdslijn in de tentoonstelling geïllustreerd.
Ook het complete wielerseizoen 1957 komt aan bod. In februari 1957 was er namelijk al het WK veldrijden in Edelare, gewonnen door André Dufraisse voor Firmin Van Kerrebroeck. Poblet wint Milaan-Sanremo, Fred De Bruyne wint de Ronde van Vlaanderen, Paris-Roubaix en Paris-Tours. Raymond Impanis wint de Waalse Pijl. En Luik-Bastenaken-Luik wordt uiteindelijk beslist voor de groene tafel want een gesloten spoorwegovergang waar renners doorglipten zorgde voor commotie. Uiteindelijk worden Germain Derijcke en Frans Schoubben als winnaars uitgeroepen. Nencini wint de Giro, Jacques Anquetil zijn eerste Tour en André Vlayen wordt in Kortrijk Belgisch Kampioen. Maar het grootste deel van de tentoonstelling is natuurlijk gewijd aan de Wereldkampioenschappen in augustus.
Op 15 augustus 1957 wordt Paul Depaepe wereldkampioen stayers in Rocourt waar de pistekampioenschappen doorgaan. Piste kampioenschappen die in een apart deel van de tentoonstelling belicht worden. Twee dagen later is het weer prijs. Louis Proost wordt in Waregem WK bij de amateurs. Frans De Mulder, Guillaume Van Tongerloo, Clement Roman, Frans Aerenhouts en Roger Baudechon worden resp. 5°, 7°, 11°, 19° en 24°
Op 18 augustus 1957 is er dan het WK bij de profs. Op 2 renners na hebben we van alle 70 deelnemers een foto kunnen bemachtigen. Het gebeuren is zelfs voor de toenmalige NIR de huidige VRT van voldoende belang om er een eerste rechtstreekse wieleruitzending van te maken.
WK57
Uiteindelijk haalt Rik Van Steenbergen het, na een rasechte België-Frankrijk, voor Louison Bobet en André Darrigade. Van Looy, De Bruyne, Vandaele, Derijcke, Schepens, Janssens en Impanis worden resp. 4°, 5°, 7°, 8°, 9°, 11° en 20°. Een regelrecht succes voor België. Koning Boudewijn is er om de winnaar persoonlijk te feliciteren. De geschiedenis van het organiseren van het WK, het organisatiecomité, het parcours, foto's van tijdens de wedstrijd, de winnaar Rik Van Steenbergen, wielertruien en affiches van die periode, en andere wielerattributen.... dit komt allemaal aan bod tijdens de tentoonstelling. Het podium wordt opnieuw uitgebeeld, het parcours van toen wordt op een hedendaagse stafkaart uitgetekend, de WK-brug bij het Regenboogstadion wordt nagebouwd en de finishfoto wordt in een formaat van 10 bij 1,5 m afgebeeld.
Praktische info:
De officiële opening voor genodigden door burgemeester gaat door in het auditorium van de Kunstacademie op zaterdag 30 juni om l6 uur met huldiging van oud-wereldkampioenen: Eddy Merckx, Johan Museeuw, Freddy Maertens, Jean Stablinsky, Benoni Beheyt, Rik Van Looy (nr 4 op het WK 57), Claude Criqueillion,
De tentoonstelling loopt van 1 tot en met 11 juli van 14 tot 18 uur, in De Schalmei (campus Kunstacademie), ingang via Processiestraat.
Dank gaat uit naar Foto- en diaclub Waro Waregem André Vervacke, Patrick Feyaerts, Marcel Decavel, Jan De Smet, Eddy Verbust, Hugo De Meyer, Etienne Deman,
Fred Verhaeghe en PTI Provinciale Tuinbouwschool Kortrijk, Sandrin Coorevits en Stadsarchief Waregem, de Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke Waregem.
Het organiserend comité Flandriensbestaat uit Frits Bellemans, Jan De smet, Gaby Duyvejonck, Ronny Vanpoucke, Yvan Vanpoucke, Etienne Deman, Rik Ghistelinck, Marc Fourneau.
|