Het OLV van Lourdes ziekenhuis in Waregem staat de komende vier jaar voor een grondige vernieuwing. Het volledig project bestaat enerzijds uit de realisatie van een nieuwbouwdeel van ongeveer 5.000m² en anderzijds uit de renovatie van bestaande ziekenhuisdelen voor een oppervlakte van 10.000m². Daarbij komen ook nog omgevingswerken. In het najaar starten de werken met de uitbouw van een nieuwe parkingzone voor 350 wagens. Begin volgend jaar wordt gestart met de tijdelijke huisvesting van vijf operatiezalen en recovery en een voorlopige keuken. Daarna komt de nieuwbouw en de verbouwing van de kliniek, waarbij alle diensten een nieuwe geclusterde afdeling krijgen. In het masterplan wordt de kostprijs van het project geraamd op bijna 40 miljoen euro, waarvan nu al voor 28.8 miljoen euro zijn toegezegd door de Vlaamse gemeenschap en het federaal ministerie van volksgezondheid. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
In het nieuwbouwdeel worden twee operatiezalen met bijhorigheden, een beddenvleugel met 30 chirurgische bedden, een ziekenhuisapotheek met vlot van buitenaf toegankelijke magazijnen, een nieuwe dienst nucleaire geneeskunde, een totaal nieuw laboratorium, bijkomende poliklinische ruimten en vergaderlokalen, enkele opleidingslokalen, personeelsaccommodaties en kleedruimten ondergebracht. Bovenop deze nieuwe ziekenhuisvleugel komt een technische ruimte met ondermeer een hoogspanningslokaal.
Met de verbouwingen worden in de bestaande gebouwen een nieuw dagziekenhuis met dertig bedden, een nieuwe functie voor intensieve zorg, een nieuwe en verruimde recovery, een nieuwe moderne centrale sterilisatie, een nieuwe kindvriendelijke pediatrie met inslaapmogelijkheid voor de ouders, een nieuwe dienst kinesitherapie, een nieuw centraal onthaal, nieuwe administratieve diensten en een nieuwe centrale keuken ingericht. De bestaande polikliniek wordt heringedeeld, geclusterd en vernieuwd. De huidige vijf operatiezalen worden volledig vernieuwd en, op dezelfde wijze als de twee nieuwe operatiezalen, toekomstgericht uitgerust.
Op 12 oktober 2006 gaf Inge Vervotte, toenmalig Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, groen licht voor de realisatie van het masterplan van het O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem v.z.w.. Het ziekenhuis kampt al jaren met een stijgend plaatsgebrek omwille van ondermeer de steeds groeiende patiëntenstroom, het toenemend aantal medewerkers (bijna 700) en geneesheren (50-tal) en de wijzigende visies binnen de patiëntenzorg. Het masterplan voorziet in de aanpak van de wanordelijke indeling als gevolg van de herhaalde en veelvuldige uitbreidingen na de ingebruikname van het ziekenhuis in de zomer van 1961.
Het ambitieuze nieuwbouw- en verbouwingsproject werd ontwikkeld in overleg met de raad van bestuur, de directie, de diverse interne gebruikersgroepen (met name de geneesheren, verpleegkundigen, paramedici, administratieve en pastorale medewerkers en medewerkers van de technische dienst, de keuken en het onderhoud) en het architecten- en ingenieursbureau. Het kwam vervolgens tot stand na veelvuldige contacten met de subsidiërende overheid. Zo diende het ziekenhuis in een eerste fase van de VIPA-procedure het zogenaamd Zorgstrategisch Plan bij de overheid in, dat de bevoegde minister op 25 juni 2003 goedkeurde. Aansluitend werd in een tweede fase van de VIPA-procedure het Technisch-financieel Plan van de nieuwbouw en de renovatieprojecten ingediend. Het werd goedgekeurd op 14 september 2005. Op 12 oktober 2006 keurde minister Inge Vervotte het volledige bouwproject, dat ondertussen een waarde vertegenwoordigd van bijna 40.000.000 , goed door de nodige financiële middelen vrij te maken.
Het bouwconcept
Het globaal bouwproject gaat uit van toekomstgericht bouwen en heeft aandacht voor de diverse gebruikers. Dit heet integraal bouwen. Er wordt maximaal rekening gehouden met de functionaliteit voor en het welbevinden van de diverse gebruikers : de patiënt, de ziekenhuismedewerkers, de bezoeker,
De nieuwe centrale inplanting van de infobalie aan de hoofdingang van het ziekenhuis en een moderne bewijzering zullen de patiënt en de bezoeker in staat stellen vlot de weg te vinden naar de verschillende diensten en afdelingen binnen het ziekenhuis.
Voor het comfort van de poliklinische patiënt vormt de polikliniek een éénduidig en aanééngesloten geheel dat grotendeels losstaat van het traject dat bezoekers zullen volgen. Een goed uitgewerkte bewijzering, duidelijke aanduidingen en goed herkenbare punten loodsen de poliklinische patiënt op eenvoudige en efficiënte wijze doorheen dit traject. In deze volledig te vernieuwen polikliniek worden de diverse medische specialismen maximaal geclusterd en zijn er ruimten voor multidisciplinair overleg voorzien wat bijdraagt tot een verdere ontwikkeling van de multidisciplinaire samenwerking in het belang van de patiënt. De dienst medische beeldvorming, de dienst nucleaire geneeskunde en de bloedafname voor het laboratorium, die centraal gelegen zijn binnen dit circuit, zijn vlot bereikbaar.
Voor de diverse groepen ziekenhuismedewerkers worden aangename werkplaatsen gecreëerd met veel aandacht voor licht, kleur en ergonomisch comfort. Binnen de ontwikkeling van het bouwproject werd in hoge mate gestreefd naar het optimaal voldoen aan de actuele noden en verwachtingen; toekomstgericht werd rekening gehouden met mogelijke wijzigende gebruikerseisen en veranderende omgevingsfactoren. Het project is daardoor initieel flexibel en ombouwflexibel. Het nieuw ontworpen gebouw bestaat uit een modulaire betonskeletstructuur. Deze multifunctionele modules laten een grote flexibiliteit toe in toewijzing of functiewijziging. Ze kunnen ook als alleenstaande of als samengevoegde modules gebruikt worden. Hierdoor kan de dienstverlening vlot aangepast worden aan medische ontwikkelingen, technologische evoluties, evoluerende ICT-toepassingen en veranderende verwachtingspatronen.
Bij de nieuwbouw- en verbouwingswerken wordt maximaal rekening gehouden met de exploitatie op middellange en lange termijn, de energie-efficiëntie en de zorg voor het milieu. De toekomstige flexibele gebouweninfrastructuur van het ziekenhuis wordt verwacht een lang leven te leiden. Het gebouw wordt daarom met duurzame materialen opgetrokken. Het volledige project is verder energiearm. De compacte gesloten bouwwijze zal voordelen opleveren ten aanzien van het globale energieverbruik voor verwarming en afkoeling. De toepassing van de modernste isolerende materialen en speciaal isolerende beglazing maakt een efficiënt energieverbruik mogelijk. Een algemeen en energiearm koelsysteem staat in voor de koeling van de ruimten.
De nieuwe aardgasgestookte verwarmingsketels voor de verwarming van de bijkomende gebouwen en de bereiding van sanitair warmwater zullen milieuvriendelijk en energie-efficiënt zijn. Op de nieuwe ziekenhuisvleugel wordt een groen dak geplaatst. Dit met specifieke planten beplante dak heeft ondermeer in de zomer een grote koelende invloed en in de winter werkt het supplementair warmte-isolerend. Het maximaal gebruik van natuurlijk licht, gecombineerd met moderne en zeer efficiënte verlichtingssystemen, zal het elektrisch energieverbruik voor verlichtingstoepassingen in het ziekenhuis bovendien fors verminderen.
Timing
De bouwvergunning van het volledig project werd op 24 mei 2007 bekomen. Voor de vereiste milieuvergunningen loopt de aanvraag bij de provincie. Het aanbestedingsdossier wordt verwacht tegen het bouwverlof 2007; de Europese publicatie ervan is voorzien tegen medio augustus e.k.. Na controle van de biedingen en de toewijzing van de werken gaat de werf vervolgens in januari 2008 van start. De vermoedelijke duur van de werken bedraagt minstens vier jaar.
Voordat deze bouwwerf start, vinden in het najaar 2007 belangrijke omgevingswerken en werken van buitenaanleg plaats : er komt een bijkomende parkingzone voor ruim 350 voertuigen, de bestaande parkeerzone wordt aangepast, deze parkeerzones worden voorzien van specifieke beplanting, aangepaste wegenis rond het ziekenhuis en naar de bijkomende parkeerzone wordt aangelegd en het terrein wordt bouwrijp gemaakt.
Tijdens de renovatiewerken van het operatiekwartier worden de vijf bestaande operatiezalen en recovery ondergebracht in een tijdelijke containerbouw. Ook voor de duur van de renovatiewerken van de keuken wordt een gelijkaardig scenario van een tijdelijke containerbouw-keuken gebruikt. Begin 2008 wordt met deze bouwwerken van de tijdelijke huisvesting gestart. De aanvang van de renovatiewerken staat gepland voor de tweede helft van 2008.
Een belangrijk aandachtspunt wordt zeker de communicatie. Binnen het ziekenhuis is een specifieke werkgroep communicatie opgericht die bestaat uit een vertegenwoordiging van de directie en de geneesheren. Ze is belast met de informatiedoorstroming omtrent de stand van zaken en de vooruitgang van de bouwwerken aan de geneesheren en andere ziekenhuismedewerkers. Ook de externe communicatie hiervan behoort tot haar opdrachten. Aldus beoogt het O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem de ongemakken, die deze ingrijpende en langdurige bouwwerken met zich mee kunnen brengen, tot een minimum te herleiden.
Het masterplan werd ons voorgesteld (foto) door algemeen directeur R. Neirynck, Ilse Machtelinckx van het Administratief departement en Hugo Vandamme, hoofd van Technische Dienst en Veiligheid.
|