xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> In december 2006 heeft de Waregemse gemeenteraad nog wat men noemt een technische begroting goedgekeurd. De gemeenteraad in zijn huidige nieuw verkozen samenstelling kwam pas op 1 januari in dienst. Ook als de meerderheid ongewijzigd blijft is het gebruikelijk dat het afscheidnemend stadsbestuur dan in zijn begroting geen ingrijpende beleidsopties meer opneemt en deze overlaat aan het nieuwe bestuur, ook al heeft dat voor een belangrijk deel dezelfde samenstelling. Die technische begroting voorzien dan alle middelen van de gewone dienst zodat de werking ongestoord kan verder gaan en zorgen dat ook de financiering is ingeschreven voor de lopende zaken van de buitengewone begroting.
De gemeenteraad van juli is echter ook zonder deze bijzondere situatie traditioneel voorbehouden voor aanpassingen aan de begroting. Ooit was het zelfs voorgeschreven dat begrotingswijzigingen pas vanaf de tweede helft van het jaar konden worden ingediend. In elk geval blijft het een verplichting om het resultaat in te passen van de rekeningen van het vorig dienstjaar, welke normaal in de junizitting worden voorgelegd (conform het Algemeen Reglement op de Gemeentecomptabiliteit). De vandaag voorliggende begrotingswijziging is ingrijpend en biedt al enige inkijk in de nieuwe beleidsopties van het huidige stadsbestuur. Zo worden de buitengewone uitgaven (investeringsbegroting) bijgespekt met netto 2.143.000 euro naar 10 miljoen euro. Het meest in het oog springt de investering voor voet- en fietspaden en werken aan wegen.
Er gaat meer geld naar de renovatie van het dak van het Stadhuis (+ 170.000 Euro), het nieuwe Boothuis (+ 200.000 naar 500.000 euro), algemene onderhoudswerken van gebouwen (+ 50.000 euro), materiaal en voertuig voor de brandweer (+ 55.000), de inrichting van het tuighuis (depot Nieuwenhove + 165.000 euro), het onderhoud aan voet- en fietspaden en wegenwerken (+ 395.000 eruo naar 1 miljoen euro), materiaal en voertuigen voor Technische Dienst en Groendienst (+ 140.000), Jeugdcentrum (+ 387.500 euro naar 400.000 euro) en de werken in Churchilllaan, Keukeldam en Vijverdam (+ 580.000 euro met nog dit jaar aanbesteding). Voor het jeugdcentrum wordt in september een aanbesteding voorzien voor de inrichting van vier normale kleedruimten, veiligheidswerken en een multifunctionele sportvloer. Het is de bedoeling dat het Jeugdcentrum in de toekomst tijdens de weekdagen wordt voorbehouden voor sportactiviteiten, terwijl op vrijdag, zaterdag en zondag zijn karakter voor de jeugd wordt behouden.
In gewone dienst moest de vorige maand afgeschafte rechtspersonenbelasting in rekening gebracht worden. Dat levert voor de stad een derving van 475.000 euro aan inkomsten op, die moeten worden gecompenseerd. Bovenop is de stad geconfronteerd met 128.032 euro min-inkomsten uit het gemeentefonds. Een meevaller is dan weer de 163.350 euro opbrengsten uit dividenden en voor 168.219 euro niet eerder ingebrachte subsidies/bijdragen en vergoedingen van de overheid. Zo ontvangt Waregem 20.000 euro van het Vlaams Gewest en de Provincie voor de organisatie van de derde tourrit. Anderzijds moest voor de verschillende manifestaties rond de Tour en de Paardenstoet wel voor 175.000 euro meer worden ingeschreven, bovenop de in de begroting al voorziene 375.000 euro.
Een andere tegenvaller is het feit dat de kosten aan energie, onderhoud en verbruik voor openbare verlichting stilaan de pan uitrijzen. Hier laat de liberalisering van de energiesector, waardoor de steden en gemeenten hun voordelig productietarief verloren, zich duidelijk voelen. Daardoor moeten alleen al voor de openbare verlichting (kasten en verbruik en onderhoud ) in totaal voor 339.399 euro meerkosten worden ingeschreven. Er gaat ook 25.000 euro meer naar verkeerssignalisatie en 54.200 euro naar bezoldigingen en patronale bijdragen voor de stadswachten.
Het eindsaldo voor de gewone dienst wordt verhoogd met 711.876 euro naar 42.582.000 euro. Al bij al valt de begrotingsoperatie nog mee. Er wordt nog 2.500.000 euro overgeboekt naar het gewoon reservefonds, dat wordt opgekrikt om als buffer te kunnen dienen tegen mogelijke moeilijke financiële jaren de komende legislatuur. Er moet voor het uitgebreide investeringsprogramma 1.011.105 euro worden overgeboekt van gewone naar buitengewone dienst. De boeking van 450.000 euro naar een ander buitengewoon reservefonds, dat speciaal is gereserveerd voor de nieuwe bibliotheek, moet een signaal zijn dat het voor het stadsbestuur ernstig wil verder werken aan deze realisatie. Terwijl een gewoon reservefonds altijd kan worden aangesproken, kan dit buitengewoon reservefonds voor de bibliotheek enkel worden aangesproken voor het specifieke doel en na raadpleging van de gemeenteraad. Anderzijds moet wel een lampje branden als we uit het cijfermateriaal vernemen dat het resultaat in eigen dienstjaar voor 2007 nu voor 1.229.334 euro in het rood komt te staan, daar waar we voor het verkiezingsjaar 2006 nog een bijzonder overschot kenden van 10.307.848 euro.
|