Het werd begin dit jaar al aangekondigd : er komt een huldeboek voor de legendarische sportbestuurder Jef Braeckevelt. Het wordt een werk van Luc Lamon en Hugo Coorevits. Beide hebben als dagbladverslaggevers hun sporen verdient in de sportverslaggeving van het wielrennen. Zeg maar Jef is één lange blik in de achteruitkijkspiegel van een loopbaan in het wielerpeloton volgestouwd met winst en verlies, met vreugde en verdriet. Het boek bevat een voorwoord van ex-tourbaas en vriend voor het leven Jean-Marie Leblanc. Waregem heeft aan Jef of voor de Fransen Josse Braeckevelt en zijn jarenlange vriendschap met de tourbaas zijn tourlegende als startplaats dit jaar van de derde rit te danken.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
"Zeg maar Jef (Braeckevelt)" is het boeiende verhaal van een man die bijna een halve eeuw aan het stuur zit van het peloton. Letterlijk. Hij was nauwelijks zijn korte broek ontgroeid of hij dirigeerde in zijn geboortedorp de plaatselijke wielerclub Sportverbond Meulebeke. Het begin van een succesverhaal als ploegleider. Dat leidde hem via Leroux, Etalo, Watneys, La Redoute en Hitachi naar zijn absolute meesterwerk: de Lottoploeg waarmee hij in de jaren 90 succes na succes behaalde. Het is een verhaal doorspekt met dijenkletsers van anekdotes en met een schat aan nooit eerder gepubliceerde foto's uit zijn privé-archief.
Coureur is hij nooit mogen worden van zijn ouders, kleermakers uit Meulebeke. Zij stuurden hun zoon op internaat in Moeskroen. Zodat hij Frans zou leren, want dat zou hem later goed van pas komen. En Jef leerde goed Frans en het kwam hem inderdaad goed van pas. Maar niet in het zakenleven, wel in het koersleven. Want Jef werd dan wel geen coureur, hij werd meteen ploegleider. Hij was nauwelijks zijn korte broek ontgroeid of hij dirigeerde in zijn geboortedorp de plaatselijke wielerclub Sportverbond Meulebeke. Jef Broeckevelt ging in 1962 van start bij Leroux, in het Noorden van Frankrijk. Hier ligt de basis gesmeed van zijn vele vrienden in 'le Nord' en de 40 jaar oude vriendschapsbanden met Jean-Marie Leblancq, toen één van zijn renners. Het waren heroïsche tijden met spannende koersen en renners die konden afzien.
Na de bescheiden Franse ploeg Terrot-Leroux volgden Etalo (1968-1969), Siriki-Munck (1970), Avia-Groene Leeuw (1978), La Redoute (1979-1985), Hitachi (1986-1988), Lotto (1989-2002), Marlux (2003), Chocolade Jacques (2004), Jartazi 7Mobile (2006), Jartazi Promo Fashion (2007). Op zijn 21ste zat hij al bij de Noord-Franse ploeg. Later werd hij adjunct bij de legendarische Berten De Kimpe, bij Ferdi Van den Haute en bij Jean-Luc Vandenbroucke. En hij reed met Jean-Marie Leblanc, toen die nog renner was, naar criteriums. Braeckevelt mag zich dan ook terecht een vriend van 'Jean-Marie' noemen. Het moest ook al heel erg moeten mislopen voor zijn ploeg geen ticket voor de Ronde kreeg. Voorbeeld daarvan was 2001, toen Lotto een wildcard kreeg, maar met overwinningen van Rik Verbrugghe en Serge Baguet dankte hij dat jaar met zijn renners de tourbaas voor zijn milde vriendendienst.
Voor Braeckevelt was dat wielerwerk eigenlijk een liefhebberij in bijberoep, want al die tijd was hij officieel postbode. In de wintermaanden deed hij zoveel zaterdagwerk dat hij tijdens het voorjaar en zomer zijn overuren kon opnemen om naar de koers te gaan. De koers zit hem zo na aan het hart dat hij er letterlijk hartproblemen van gekregen heeft. In de winter van 2000 kreeg hij een lichte beroerte. Het was de tijd dat Jean-Luc Vandenbroucke moest vertrekken bij Lotto omdat er een onderzoek naar hem werd geopend voor zwart geld. Alle werk kwam op Braeckevelts schouders terecht.
Maar koers is zijn lange leven. En steeds heeft hij oog voor het onopvallend talent. Serge Baguet was daar al een voorbeeld van. Jef Braeckevelt bleef een sportbestuurder met een hart en een verstandig man. Hij ging altijd uit van de beroepsernst van de renners en kwam uiterst zelden tussen omdat hij ervan uitging dat het gezond verstand wel zou primeren. Een eenvoudige wenk was veelal voldoende om zijn renners tot speciale inspanningen te bewegen. Hij kreeg ook wel mensen in het team die op dat vlak echte voorbeelden waren. Er waren toppers als Johan Demuynck en vooral Andrej Tchmil, een fantastische kerel die zowel met respect als dankbaarheid beloonde voor de inzet die hij ondervond. Tchmil was een voorbeeld voor alle jongeren. Die hebben het op vandaag uiteraard niet makkelijk. Leren "afzien", waar kunnen ze dat ? Zowel in hun thuismilieu als op school krijgen ze alles op een schoteltje aangeboden. Ze hebben het zodanig goed op het materiële vlak dat ze, ondanks hun talent, uiteindelijk niet bereid zijn om te "sterven" op die fiets.
Braeckevelt is eerder een underdog in het vak. Ondermeer in 2001 trad de bescheiden en sympathieke Waregemnaar op de voorgrond met zijn opvallende successen in de tour, overwinningen van zijn renners Rik Verbrugghe en Serge Baguet waarvoor hij niet alleen de opvallende felicitaties ontvang van de toenmalige tourbaas Jean-Marie Leblanc maar respect en waardering in het hele wielermilieu. Terwijl andere Vlaamse ploegleiders steeds meer op managers leken - Pevenage met Duitse, Vanderaerden met Italiaanse en Bruyneel met Amerikaanse trekjes -- is Braeckevelt altijd met beide voeten diep in de West-Vlaamse klei blijven staan. Een gewone man met veel koersverstand. En een geslepen vos.
Dit jaar wordt hij overal op waarde beoordeeld naar aanleiding van het Touravontuur in Vlaanderen. Niemand kan naast zijn inbreng kijken bij deze doortocht door Vlaanderen. Welke waardering hij geniet bij de Tourdirectie mag wel blijken uit de lange geneutraliseerde aanhef die de Tour overhad om toch Waregem erbij te nemen en tegelijk de maximumafstand te respecteren. Voor het parcours door Vlaanderen liet Jean-François Pescheux, ook al een vroegere renner van Josse Braeckevelt, zich maar al te graag adviseren door zijn voormalige sportdirecteur. En Jef liet zijn hart spreken. Als West-Vlaming tekende hij een rit uit die hoofdzakelijk over deze provincie liep. Ieper moest erin, als eerbetoon aan Yves Leterme, met een tussensprint in Boezinge. Diksmuide ook, want Karl Vannieuwkerke is een goeie vriend. Middelkerke wegens Freddy Maertens en Gistel omdat Johan Museeuw het zo graag wou. En dan gemeenten die iets doen voor het wielrennen. Koolskamp, Tielt, Ichtegem, allemaal plaatsen waar profkoersen worden georganiseerd.
Huldeboek
De auteurs mogen we gerust de top van de huidige wielerverslaggeving noemen. Luc Lamon schrijft al jaren over het wielrennen in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Hij won de Prijs van het Belgisch Sportverbond en werd vorig jaar door de veldrijders nog uitgeroepen tot beste cyclocross-journalist. Ingooigemnaar Hugo Coorevits, sportjournalist van Het Nieuwsblad/Het Volk/De Standaard, is het levende bewijs van de stelling dat je geen twee meter boven de grond uit moet steken om groot te zijn in je vak. We kennen hem al uit zijn periode als freelance regionaal verslaggever in Het Volk, waar hij in de voetsporen trad en collega werd van Marc Dewinter. Hij wordt de nieuwsjager van het journalistengild genoemd.
Voor dit huldeboek zaten de auteurs niet alleen op schoot bij Jef Braeckevelt, zij wrikten ook de monden open van de renners met wie hij werkte. Een eindeloze rij grote namen. Walter Boucquet, Daniel Vanryckegem, Tourdirecteur Jean-François Pescheux, Ferdi Van Den Haute, Etienne De Wilde, Jean-Luc Vandenbroucke, Johan De Muynck, Walter Planckaert, Claude Criquielion, Jean-Marie Wampers, Dirk De Wolf, Johan Museeuw, Johan Bruyneel, Andrei Tchmil, Mario De Clercq, Serge Baguet, Peter De Clercq, Wilfried Nelissen, Mario Aerts, Rik Verbrugghe: weinig groten van de voorbije en nog lopende Belgische wielergeschiedenis ontbreken in zijn balboekje. "Zonder koers gaat Jef dood", klinkt het als uit één mond. Over 160 blz. belichten ze de legendarische figuur. Het boek bevat ook ruim 150 unieke fotos.
Het boek Zeg maar Jef wordt feestelijk gepresenteerd op vrijdag 12 oktober 2007 om 19 u. in het stadhuis te Waregem. Tot 1 september 2007 kunt u het boek bekomen met 5 euro korting (27 ipv 32 euro). Daar kunt u uw exemplaar ook laten ondertekenen door Jef en de beide auteurs. Bestellen kan door storting van het bedrag op rekening 442-9681141-86 (KBC) met vermelding de code JEF en de naam van de persoon die u in de intekenlijst in het boek wil afgedrukt zien. Wilt u het boek thuis besteld krijgen, schrijf dan 3 euro extra over.
www.eecloonaar.be
info@eecloonaar.be
Jef Braeckevelt : http://nieuws.skynet.be/index.html?l1=actuality&l2=news&l3=homepage&l4=videos&video=151853&date=2007-07-09&ndstp=zoomin&new_lang=nl
Josse Braeckevelt : http://64.233.183.104/search?q=cache:NKpGeqKu74MJ:www.vrtnieuws.net/cm/vrtnieuws.net/mediatheek/1.152083+Jef+Braeckevelt&hl=nl&ct=clnk&cd=32&gl=be
|