xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Tien jaar geleden op 11 april 1997 werd langs de spoorweg aan de Slekkeput (langs de Gaverbeek achter verpleegsterschool Aleydis) de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Aquafin officiëel geopend. De installatie in Waregem biedt een totale capaciteit van 80.000 inwonersequivalenten en zuivert het afvalwater van Waregem, Vichte en de industrie langs de E17. Bedoeling was toen dat ook het afvalwater uit Anzegem, Ingooigem, Otegem en Wortegem werd aangesloten. Nu loopt er nog tot 12 augustus 2007 een openbaar onderzoek rond de vernieuwde vergunningsaanvraag van Aquafin voor het waterzuiveringsstation. Dat is nodig omdat er zich nieuwe voorwaarden tot exploitatie stellen. Bewoners kunnen de aanvraag tot die datum gaan inkijken in het stadhuis en eventuele bezwaren of opmerkingen formuleren.
Hier bieden we wat informatie over het zuiveringsproces zoals het ons destijds werd voorgesteld (foto klik op foto voor groter formaat). Het slib kunnen we volgen langs de rode pijlen en de blauwe pijlen tonen de loop van het afvalwater). We volgen de nummering:
- vijzels
- fijnrooster
- zandvanger
- blinde tank
- regenbezinktank
- voorbezinktank
- selectortank
- beluchtingstank
- poederkoolsilo
- nabezinktanks
- zandfilter
- effluentconstructie
- tussenopvoer/slibretourgemaal
- slibindikkers
- slibbuffer
- centrifuges
- slibsilo
Mechanische zuivering
Grove, grotendeels niet biologisch afbreekbare stoffen worden verwijderd uit het afvalwater.
Het afvalwater wordt opgevijzeld door middel van 4 vijzels (1) en stroomt in eerste instantie door fijnroosters (2), die de grove afvalstoffen tegenhouden. Daarna zorgt de beluchte zandvanger (3) ervoor dat de zanddeeltjes en het vet verwijderd worden. Zo wordt overmatige slijtage in de pompen vermeden. Plotse, toxische lozingen kunnen gedetecteerd worden met een toxiciteits-meter en naar een blinde tank (4) worden afgeleid om nadien geleidelijk naar de beluchtingsbekkens gebracht te worden.
Bij regenweer wordt het overtollige afvalwater voor de zandvang afgeleid naar de regenbezinktank (5) voor een tijdelijke stockage. Zodra het inkomende debiet zakt, wordt het water uit de regenbezinktank terug naar de vijzels geleid en doorloopt het dan het volledige zuiveringsproces.
Biologische zuivering
Micro-organismen verwijderen de biologisch afbreekbare afvalstoffen uit het water.
Het water stroomt van de zandvanger naar de, voorbezinktank (6), waar het primaire slib bezinkt. Hier wordt de vuilvracht al met 20% gereduceerd. Het voorbezonken water stroomt dan naar de biologische zuivering. In de selectortank (7) wordt het afvalwater gemengd met het retourslib om de slibbezinkingseigen-schappen te verbeteren. Daarna gaat het via het tussenopvoergemaal (13) naar 2 beluchtingsbekkens (8)) (actief-slibsysteem). In die beluchtingsbekkens brengen oppervlaktebeluchters zuurstof in het water, waardoor de micro-organismen actief worden. Er is een zone vrijgehouden om in de toekomst eventueel een derde beluchtingsbekken in te planten. Actief kool uit de koolsilo (9) wordt toegevoegd om moeilijk afbreekbare restvuilvracht en kleur te verwijderen.
Het water-slibmengsel wordt vervolgens via een verdeelkamer naar de vier nabezinktanks (10) afgevoerd. Daar bezinkt het actief slib en wordt het gezuiverde afvalwater naar een zandfilter (11) gestuurd voor een extra zuivering. Ten slotte wordt het gezuiverde water via de effluentconstructie (12) (met meetinstallatie) in de Gaverbeek geloosd.
In de nabezinktanks wordt het bezonken slib door middel van een bodemschraper in de centrale slibput verzameld en afgevoerd naar de selectortank (7).
Slibverwerking
Het overtollige slib wordt ontwaterd en voor verdere verwerking afgevoerd.
Het overtollige slib of spuislib uit de nabezinking wordt in de voorbezinktank gemengd met het primaire slib. Het slib wordt afgevoerd naar de slibindikkers (14) en daar gravitair ontwaterd. Het ingedikte slib wordt in de slibbuffertank gestockeerd (15) en mechanisch ontwaterd in centrifuges (16). Het ontwaterde slib (met een drogestofgehalte van 25 %) wordt gestockeerd in de slibsilo (17) en afgehaald voor verdere behandeling.
Open-Deur installatie Harelbeke : Wie wil kennismaken met dit gevolgde procédé verwijzen we naar de opendeurnamiddag op zondag 2 september van de vernieuwde rioolwaterzuiveringsinstallatie in de Kortrijksesteenweg 308 te Harelbeke.
|