In Brussel werd TELERAD voorgesteld, een netwerk van 212 meetstations in ons land, die voortdurend de radioactiviteit in de lucht en het rivierwater meten. Deze meetstations zijn verspreid over het ganse Belgische grondgebied en in het bijzonder rond de nucleaire installaties (Tihange, Doel, Mol, Fleurus en Chooz) en de agglomeraties in de nabije omgeving van deze installaties. Om het volledig grondgebied te dekken zijn er 81 verspreide meetpunten opgesteld en één daarvan situeert zich aan het Leiesas te Sint-Baafs-Vijve. Op een website kunnen we de meetwaarden dagelijks opvragen.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Het Telerad-net is een automatisch netwerk dat de radioactiviteit op het Belgische grondgebied vanop afstand meet (telemeting). TELERAD vormt een belangrijk instrument om het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) toe te laten zijn opdracht m.b.t. de bescherming van de bevolking en het leefmilieu tegen het gevaar van de radioactiviteit waar te nemen. Het beschikt tevens over een wachtrol van deskundigen van het FANC en dit 24 uur op 24 en 7 dagen op 7. Bovendien werd het Telerad-netwerk vervolledigd met 12 mobiele meetstations (IMOB) voor het meten van de radioactiviteit in de omgeving. Deze meetstations kunnen snel geïnstalleerd worden op een deel van het grondgebied dat men gedetailleerder wil onderzoeken.
Dagelijks (ongeveer om de 24 uur) worden op de website van het FANC deze metingen per uur - die door de meetstations van het TELERAD-net worden doorgestuurd gepubliceerd. De keuze om deze metingen dagelijks te publiceren, geeft uitdrukking aan de wil van het FANC om volledige gevalideerde gegevens te publiceren. De internaut dient zich dus geen zorgen te maken wanneer hij enig tijdsverschil vaststelt tussen de metingen die op de site van het FANC gepubliceerd worden en deze van EURDEP. Het informaticasysteem dat door het FANC werd ingevoerd, biedt elke internaut de mogelijkheid om dagelijks na te gaan welke radioactieve meting er door om het even welk meetstation op het Belgische grondgebied werd opgetekend.
Het grondgebied wordt gedekt met een meetkundig rooster bestaande uit vierkanten met een zijde van 20 km ; één van de assen staat evenwijdig met de kust. Er zijn dus 81 meetstations verdeeld zijn over de verschillende provincies (de "IMNM-meetstations" zijn uitgerust met aanvullende meteorologische apparatuur). Er zijn 9 meetpunten in West-Vlaanderen en 8 in Oost-Vlaanderen. Benevens het meetpunt aan het Leiesas te Sint-Eloois-Vijve bevinden de dichtstbijzijnde andere meetstations zich in Knesselare, Gent, Ronse, Beitem-Rumbeke en Lichtervelde.
Via onderstaande URL komt u bij de kaart met de meetpunten in West-Vlaanderen. Met een klip op het meetpunt Sint-Baafs-Vijve komt u bij de resultaten, die u kunt opvragen op de gewenste datum. We stellen vast dat de meetcijfers worden uitgedrukt in Sv/h, wat staat voor Sivert per uur. Wanneer men het biologische effect op langere termijn (kanker, erfelijke overdraagbare effecten) van de straling wil uitdrukken, dan spreekt men van "equivalente dosis" (voor organen en weefsels) of een "effectieve dosis" (met betrekking tot het gehele lichaam). In deze gevallen hanteert men de Sievert (Sv) als eenheid.
Eén Sievert (Sv) : de eenheid van de equivalente of effectieve dosis. De eenheid voor Sievert is Joule per kilogram. Met houdt rekening met minima schaal (m) van 0,7000000E-07 Sv/h en maxima van 3,0000000E-07 Sv/h. De meetwaarden liggen rond de 1. Voor Sint-Baafs-Vijve vinden we bv. Op 23 juli 2007 omstreeks 17 u. de hoogste waarde van dit jaar met een plotse stijging naar een waarde van 1,56.
http://www.telerad.fgov.be/nl/mesures.asp?map=west_vlaanderen
|