Via het poëzieblog van Luc Verbeke (http://blog.seniorennet.be/lucenmaria ) vernemen we het onverwacht overlijden van de Waregemse priester Germain De Luycker. Hij was op reis in China en aldaar overleden op 23 juli in Yangshuo. Hij was nog geen 67 jaar ( ° Kortrijk 26-11-1943 ). Germain De Luycker ondernam de reis met een groep parochianen van de Waregemse wijk het Gaverke. Een van de medereizigers was de Waregemse ere-burgemeester Guido Carron, ook nog voorzitter van het Komitee voor Frans-Vlaanderen. Guido Carron maakt om de twee jaar een reis van die groep mee. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Luc Verbeke: Na enkele dagen van uitstapjes in China zou Germain zich moe en onwel hebben gevoeld en hij ging uitrusten op zijn bed. Hij is niet meer opgestaan, want naar verluidt kreeg hij een hartstilstand. In zijn kindertijd was hij één van onze leerlingen in het derde leerjaar van de toenmalige Kind-Jezusschool op het Gaverke, in de Nijverheidsstraat ( sinds de fusie van de gemeenten Zeswegenstraat geworden ). Hij ontpopte zich toen al als een knappe leerling met veel werkkracht.
Nadat wij in 1945 met pater Gustaaf Verbrugge de chirojeugd op het Gaverke hadden opgericht, was hij in zijn jeugdperiode daar jarenlang leider van. Later was hij ook niet minder dan 40 jaar proost van diezelfde chirojeugd. Hij was daarnaast ook jarenlang begeleider van de Sint-Pauluskampen en sinds kort ook KWB-proost op het Gaverke- Waregem. Bovendien was hij lid van een gezinsgroep in Tielt.
In 1969 werd hij priester gewijd en na studies van catechetische wetenschappen aan de KU-Leuven werd hij op 15 juli 1971 leraar aan het Sint-Jozefscollege in Izegem. Op 23 juli 1976 volgde zijn benoeming tot godsdienstleraar aan het regentaat van het Instituut van de Heilige Familie in Tielt tot hij op 14 juni 1989 inspecteur - adviseur-coördinator r.k.godsdienst werd in het basisonderwijs om vervolgens hoofdinspecteur of hoofdbegeleider basisonderwijs in het bisdom Brugge te worden, als opvolger van Joris Vanwijnsberghe.
Luc Verbeke : Toen ikzelf in 1989 afscheid nam als lekeninspecteur van datzelfde basisonderwijs van de regio Kortrijk, sprak hij in de dankmis in de Sint-Amanduskerk in Waregem, een huldehomilie voor mij uit, onder het evangelisch thema van de zaaier... Hij werd tenslotte nog rector van Hoger Instituut voor Opvoedkunde ( HIVO) in Brugge en uiteindelijk op 1 december 2003 staflid van het vicariaat voor het onderwijs van het bisdom Brugge.
Tijdens zijn periode als hoofdinspecteur bracht hij heel wat vernieuwingen o.m. in de uitgave van het Sint-Canisiusblad, waarvan hij de verantwoordelijke uitgever was en dat hij mij dankbaar tot zijn laatste nummer bleef bezorgen.
Hij werd begraven in de kerk van het Gaverke ( Heilige Familie ) op zaterdag 14 augustus om 10 uur 30. Chirojongens voerden Germain, begeleid door 32 priesters, naar voren in de kerk. De zus van Germain, Janien, verwelkomde de talrijke aanwezigen, zeker meer dan duizend, o.w. heel wat personaliteiten o.m. Mieke Vanhecke, voorzitster van het katholiek onderwijs, leden van de provincieraad en de burgemeester van Waregem, Kurt Vanryckeghem. Ook andere familieleden kwamen aan het woord, vooral neef Jonas, achterneef Brecht, achternicht Sarah, terwijl Samie, de echtgenoot van nicht Trui, de eerste lezing hield. Er was ook een groot gemengd koor o.l v. de heer Hilaire Verstaen, dat zorgde voor de passende liederen."
Kan.Filip Debruyne, bisschoppelijk vicaris voor het onderwijs, ging voor in de eucharistieviering in concelebratie met de 32 priesters. Hij hield een prachtige homilie en citeerde daarbij, tot slot, toegepast op Germain, uit het bekende gedicht ' De Ploeger ' van Adriaan Roland Holst:
Ik zal de halmen niet meer zien
Noch binden ooit de volle schoven,
Maar doe mij in de oogst geloven
waarvoor ik dien.
Op het bidprentje lezen we o.m.
Germain,
ik wil nog even luisteren naar jouw stilte,
ik wil nog even vasthouden wat is geweest
denken aan vroeger, weten dat jij niet weg bent,
dat jij niet ophoudt,
dat jij hier blijft en onmogelijk verdwijnen kunt,
dat jij nu vrede hebt, dat jij nu vrij bent,
zonder pijn, zonder zorgen, bij Hem,
ik zeg je dank voor alles wat je voor ons was.
Pastoor Ghislain Bossuyt zorgde voor een perfecte organisatie en een vlot verloop van de Dienst.
We citeren nog het versje van dichteres Godelieve Delbaere, dat prijkt op de achterzijde van de rouwbrief:
Germanus: eigen broer
en broederlijk in ziel en zin,
een broer voor velen elke dag,
die stutten, steunen, sterken mag
een broer aan't eind en bij 't begin.
P.S. Nadat zijn repatriëring meermaals werd uitgesteld sinds zijn overlijden op 23 juli, kwam zijn stoffelijk overschot uiteindelijk aan in Zaventem op 6 augustus en werd dan naar het funerarium Amez in Waregem overgebracht, die ook de uitvaart verzorgde.
|