Een kwart eeuw geleden startte mede onder impuls van toenmalig schepen van cultuur Jozef Vanryckeghem een werkzoekendenwerking. Vrijwilligers stonden in voor een hele resem aan cursussen die overdag plaatsvonden: breien, Engels, sport, fotografie, dactylografie,... Er werden ook voordrachten gegeven over de werklozenproblematiek. En omdat iedereen toen nog dagelijks moest stempelen, mocht de werking zelfs een cafeetje uitbaten: het WW'tje. Naast het educatieve aspect was het sociale aspect immers minstens even belangrijk.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Sedert de dagelijkse stempelcontrole werd afgeschaft in 1995 heeft de werkzoekendenwerkmg zich omgevormd tot de Vrijwilligerswerking en organiseert het nog steeds diverse cursussen die overdag plaatsvinden, alhoewel de focus niet langer ligt op werkzoekenden. De grootste troeven van de Vrijwüligerswerking zijn de aangename sfeer die heerst tijdens de cursussen en het feit dat er geen examens mee gemoeid zijn.
25 jaar geleden had de werking al 80 ingeschrevenen, intussen zijn het er 200 geworden. In de toekomst wil de werking vaker voordrachten organiseren, zoals bijvoorbeeld over successierechten of in samenwerking met een huisarts over gewrichten. Daarnaast is Marleen Lippens, de verantwoordelijke voor de Vrijwilligerswerking, van plan om avondcursussen te organiseren. De Vrijwilligerswerking is steeds op zoek naar geëngageerde lesgevers, bijvoorbeeld voor bloemschikken of Engels voor gevorderden. Ook andere suggesties zijn meer dan welkom.
De vrijwilligerswerking organiseert voornamelijk taal- en creativiteitscursussen. Alle activiteiten vinden meestal overdag plaats en worden begeleid door verijwilligrs. Het aanbod is voor dit werkjaar weer heel gevarieerd en uitgebreid. Geprogrammeerde cursussen gaan van creatief werk als hardanger of Noors borduurwerk, breien, kleding maken over verschillende kookcursussen (praktische kruidenkennis, creatief koken, koken voor beginners), creatief atelier tot culturele vaardigheden als tekenen en schilderen, dansen en uiteraard ook taalcursussen Engels, Frans, Spaans.
In tegenstelling met het aanbod van het volwassenonderwijs (cvo Sint Paulus en Groenhove) starten de lessen van de vrijwilligerswerking op 17 september 2007. Je schrijft best persoonlijk in op vrijdag 7 september van 19 tot 20 u. in de rode zaal van De Schakel. Hou er rekening mee dat het aantal plaatsen beperkt is en er voor de taalcursussen een minimum aantal deelnemers moet zijn. Het inschrijvingsgeld bedraagt 15 euro per cursus en per trimester. Na de inschrijvingen op 7 september is er een receptie van 20 tot 22 u. in de hal van De Schakel.
www.ccdeschakel.be
Centrum voor Volwassenonderwijs Sint-Paulus www.vtiwaregem.be/volwassenenonderwijs/
Cvo MS Groenhove www.cvoviva-wvl.be
|