Marnixring Leeuwercke uit Waregem stelt 750 euro ter beschikking voor de 16de Poëziewedstrijd Georges Leroy. De bedoeling is om beginnende dichters aan te moedigen. Mensen die al een poëziebundel hebben uitgegeven, komen niet in aanmerking. Ook een elders bekroond gedicht wordt niet geselecteerd. Er worden prijzen uitgedeeld in twee categorieën. Categorie A (250 euro) bestaat uit jongeren die op 31 oktober 2006 de leeftijd van 19 jaar niet overschreden hebben. Onder Categorie B (500 euro) behoren volwassenen ouder dan negentien jaar.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Elke deelnemer stuurt één gedicht in en er is geen opgelegd thema. Het gedicht moet wel in het Nederlands gesteld zijn, en getypt op A4-formaat en in vijf exemplaren opgestuurd worden naar Bert Forceville, Grote Leiestraat 201, 8570 Anzegem, uiterlijk tegen 31 oktober 2006. De auteur ondertekent het gedicht met een schuilnaam of kenspreuk. Bij het gedicht voegt hij/zij een gesloten envelop met op de voorzijde de gekozen schuilnaam en binnenin de naam, geboortedatum, adres en telefoonnummer. Deze tweede gesloten envelop wordt pas geopend na de beraadslaging van de jury. De auteur vermeldt op de omslag duidelijk aan welke wedstrijd hij/zij deelneemt: A. jongeren of B. volwassenen. De gedichten worden niet teruggestuurd.
De prijsuitreiking van deze tweejaarlijkse poëziewedstrijd heeft plaats op zondag 28 januari 2007 om 17 uur in het Cultuurcentrum De Schakel in Waregem. Er worden twee winnaars per categorie toegekend, al kan de jury oordelen dat de kwaliteit niet bereikt is om prijzen toe te kennen.
De naam Marnixring verwijst naar de historische figuur van Filips van Marnix, Heer van Sint-Aldegonde (1540 -1598) die tal van opdrachten vervulde in dienst van Willem van Oranje. Hij verpersoonlijkt de doelstellingen van de Marnixring. Deze doelstelling is de Nederlandse taal- en cultuurgemeenschap te dienen door het verspreiden en bevorderen van de Nederlandse taal en de Nederlandstalige cultuur, door vriendschap en dienstbetoon onder zijn leden aan te moedigen ongeacht hun levensbeschouwelijke en politieke overtuiging en door het bevorderen van solidariteit, verstandhouding en vrede door het ideaal van dienstvaardigheid.
De Marnixring wil, boven de partijpolitiek heen, iedereen, die bereid is de Nederlandse taal en de Nederlandstalige cultuur te verspreiden en te bevorderen, helpen deze doelstelling waar te maken.
De forumfunctie van de Marnixring bestaat erin om organisatorische en logistieke faciliteiten aan te bieden voor een platform, waar andere organisaties, begaan met een problematiek, die ook de Marnixring aanbelangt, hun verschillende opvattingen aan elkaar toetsen en tot gemeenschappelijke conclusies en zelfs strategieën komen. Alle serviceclubs hebben dienstvaardigheid in hun doelstellingen ingeschreven. De Marnixring is de enige serviceclub die de dimensie "koesteren van onze taal en cultuur" in zijn doelstellingen heeft opgenomen.
Het verenigingsleven van de Marnixring krijgt vorm in elke ring in maandelijkse bijeenkomsten en andere activiteiten en in de uitwerking van ringprojecten. De maandelijkse bijeenkomsten gaan gepaard met een maaltijd en meestal is een spreker aan het woord. Partners en gasten worden uitgenodigd op de meeste activiteiten.
De naam "Leeuwercke" in de naamgeving van de Waregemse Marnixring verwijst naar de kwinkelerende vogel die hoger en hoger stijgt. Marnixring Waregem wil dus ook hoger op. Zij willen onze Vlaamse cultuur en de Nederlandse taal bevorderen. Daarom o.a. richten ze om de twee jaar die poëziewedstrijd in, nu dus al voor de zestiende keer. Georges Leroy (1930-1977) was een bekende Waregemse letterkundige ("De Sluipwesp") en beeldhouwer. Hij had in Waregem een kunstgalerij "Da Vinci" en stimuleerde de schilderkunst in Waregem.
|