xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Vandaag heeft in Waregem de 60e Frans-Vlaamse Cultuurdag plaats. Daarop werd de driejaarlijkse Vital Celenprijs, die dit jaar voor de tiende keer wordt uitgereikt en is toegekend aan de docenten Nederlands van het Komitee voor Frans-Vlaanderen. Deze maand is KFV gestart met het 50e cursusjaar met meer dan dertig cursussen Nederlands in Frans-Vlaanderen, die doorgaan in de streek van Calais tot Duinkerke en Rijsel.
Het was een jubileumuitgave van de Frans-Vlaamse Cultuurdag, die jaarlijks doorgaat afwisselend in Waregem en het Frans-Vlaamse Belle. De Cultuurdag werd bijgewoond door een vierhonderdtal ingeschreven sympathisanten uit Frans-Vlaanderen (80-tal), Vlaanderen, Wallonië en Nederland (tiental). Het Komitee voor Frans-Vlaanderen werd in 1947 in Waregem opgericht door André Demedts en Luc Verbeke en het initiatief is opgestart met Frans-Vlaamse verbroederingsdagen, waarop ondermeer ook Stijn Streuvels aanwezig was. Een van de activiteiten van KFV zijn de cursussen Nederlands in Frans-Vlaanderen, waarvoor er dit jaar 381 inschrijvingen zijn voor 36 cursussen.
Tot hier de korte nota, die al gisteren verscheen en ook zonder resultaat (?) werd overgemaakt aan andere Vlaamse media. Voor het vervolg richten we ons eens te meer naar het poëzieblog van Luc Verbeke. De openingstoespraken van burgemeester Vanryckeghem (plenum) en schepen Iacopucci (tentoonstelling En Flandre) kunnen we hier wellicht later nog publiceren...
In de hal van het Cultuurcentrum was er vanaf 14 uur gelegenheid tot kennismaking, kon men de tentoonstelling al even bekijken en ook bij een toeristische stand van het Streekbezoekerscentrum van Frederik Vandenbroucke allerlei folders en brochures over Frans-Vlaanderen verkrijgen. Ook de echtgenote van Raymond Declerck ( Klerktje ) had er een kleine stand met plaatjes en CD's. De Frans-Vlaamse Folkgroep Blootland zorgde tijdens de aangeboden koffie voor de muzikale achtergrond.
Om 14.30 uur werd de tentoonstelling " En Flandre " geopend door de Waregemse schepen van Cultuur Pietro Iacopucci. Op een welsprekende wijze gaf hij een mooie en originele toelichting bij het werk van de Frans-Vlaamse kunstenaar Marc Lequenne uit Eecke ( Eke ) en bij de kunstfoto's van de Waregemse foto-en diaclub WARO.
Om 15 uur werd de plenaire feestzitting in de nokvolle schouwburgzaal geopend met een welkom door voorzitter Guido Carron, die tal van verontschuldigingen had ontvangen maar enkel de naam kon noemen van mevrouw André Demedts en mevrouw Luc Verbeke. Tal van ministers (ex-ministers, huidige mininsters en toekomstige ministers ...) kon hij onmogelijk noemen en ook de gouverneur liet zich dit keer verontschuldigen. Hij verleende dan het woord aan burgemeester Kurt Vanryckeghem die aan de hand van het huldenummer van de KFV-Mededelingen, dat in 1989 voor Luc Verbeke werd uitgegeven een uitspraak citeerde van de Frans-Vlaming Patrick de Verrewaere, waarin Waregem als ...hoofdstad van Frans-Vlaanderen wordt bestempeld. (weliswaar met een vraagteken omdat hij Lille digne Capitale des Flandres - zoals het staat op een monument voor het Rijselse stadhuis geen concurrentie wou aandoen ...). De hele culturele werking voor Frans-Vlaanderen is immers vanaf 1947 met André Demedts en Luc Verbeke in Waregem begonnen.
Hij citeerde verder de Verrewaere: " Sinds 1947 heeft alles wat zich afgespeeld heeft in Frans-Vlaanderen zijn weg gevonden in Waregem, komt van Waregem, wordt gesteund en bemoedigd door Waregem.
Waregem is eigenlijk het kloppende hartje van de Frans-Vlaamse gedachte. Misschien weten de meesten het niet, maar hoe zou iets hebben kunnen bestaan zonder dat schaduwkabinet, eerst in de Hugo Verrieststraat en later in Nieuwenhove ". De burgemeester verduidelijkte: " Dat schaduwkabinet bevindt zich ten huize van Luc Verbeke, de zetel van het KFV. Hij verwees dan verder naar het Jubileumboek van het KFV, dat in 1997 o.l.v. Dirk Verbeke werd uitgegeven met de titel " Een halve eeuw werking in en voor Frans - Vlaanderen " ( 337 blz. ).
Wat het KFV in die 60 jaar heeft gepresteerd is indrukwekkend:
50 jaar cursussen Nederlands, 35 jaar KFV- Mededelingen, 42 jaar Nederlandse Taalprijsvragen.
Dit alles met de financiële en logistieke steun van het Waregemse stadsbestuur. Het is betekenisvol dat Guido Carron, de ere-burgemeester van Waregem, de huidige voorzitter is van het KFV, na André Demedts, Leo Vanackere, Daniël Merlevede, Cyriel Moeyaert en Luc Verbeke.
Na de burgemeester sprak de jonge Nederlander dr. Camiel van Woerkum de feestrede uit onder de titel "60 jaar inspiratie voor Frans-Vlaanderen". Hij nam een verre aanloop voor die inspiratie die hijzelf opdeed via zijn leraar Frans in de middelbare school en die hem uiteindelijk leidde naar de befaamde Frans- Vlaamse schrijfster Marguerite Yourcenar, over wie hij heel wat heeft geschreven en ook meer dan eens op de Frans-Vlaamse Cultuurdagen over haar werken gesproken en waarover hij ook eerst een licentiaats-en daarna een doctorsthesis heeft gemaakt.
Dr van Woerkum gaf aan dat Luc Verbeke blijkbaar zijn inspiratie kreeg van André Demedts die hijzelf een " levenswekker heeft genoemd, in het spoor van Gezelle, Verriest en Rodenbach" (Jubileumboek 1995 blz. 28). Die bezieling heeft hem al zestig jaar gedreven en die ging over op zijn zoon Dirk. Hij citeerde dan de overtalrijke initiatieven die uit dat werk rechtstreeks of onrechtstreeks zijn gegroeid. Spreker greep dan terug naar Marguerite Yourcenar om de waarde van de complementariteit van de Vlaamse gewesttaal van Frans- Vlaanderen en de Nederlandse cultuurtaal aan te tonen. Van Woerkum weet dat er veel taaiheid nodig zal blijven om de Frans-Vlaamse mensen, instanties en verenigingen in Noord- Frankrijk duidelijk te maken dat Vlaams en Nederlands hetzelfde zijn zoals ook Elzässisch en Duits hetzelfde zijn. Hij besloot zijn warm toegejuichte feestrede met de wens dat het KFV nog vele jaren "de bloem" en "de pronk" van Frans- Vlaanderen zou mogen blijven om de mensen te inspireren.
De middagfeestzitting werd ook opgeluisterd door de Frans-Vlaamse folkgroep Blootland met o.m. het traditioneel geworden Vlaamse zeemanslied "Douwe, jongens, douwe..." uit hun CD "Chants des Marins de Flandre" / Liedjes van de zeemans van Vlaenderen. Betekenis: " Duwen, jongens, duwen .." Een prachtig symbolisch lied voor 60 jaar KFV-werking. Ook het optreden van Edmonde Vanhille en Joël Devos met de Vlaamse liederen van hun nieuwe CD "Op ze Vlaams" oogstte veel bijval. Voorts vormden filmbeelden o.m. over de KFV-cursussen Nederlands in Frans- Vlaanderen een andere gedroomde afwisseling van de voordrachtenreeks. Dirk Verbeke toonde hierbij zijn organisatorisch talent.
Die voordrachten gingen verder met vooreerst een toelichting over wijlen prof. dr. Vital Celen ( ° Hulshout 9 februari 1887 - + Antwerpen 8 september 1956 ), de naamdrager van de dr. Vital Celenprijs die op de 60e Cultuurdag voor de 10e maal werd uitgereikt. Xavier Verhaeghe, lid van het bestuur van het KFV en juridisch adviseur, behandelde leven en werk van Vital Celen, die stamde uit een burgemeestersfamilie van Hulshout en die tijdens het interbellum de pionier was van de Zuidvlaamse gedachte in Vlaanderen o.m. door zijn kennis van de Frans-Vlaamse letterkunde, de Frans-Vlaamse geschiedenis en taal, waarover hij publiceerde vanaf 1920 in een ononderbroken reeks van artikelen en boeken tot aan zijn dood. Hij noemde o.m. "Het Vlaamsch in Fransch- Vlaanderen", "Frans- Vlaanderen in Woord en Beeld" , "Het Nederlands te Duinkerke door de eeuwen heen", " Stemmen van trouw " en hij verwees ook naar zij uitgave van de volledige werken van Michiel de Swaen. Ook zijn bloemlezing over "Zoo schrijven de Fransch-Vlamingen" blijft belangriijk. De inzet van Celen voor de Franse Nederlanden begon vanaf 1912 toen hij voor het eerst in contact kwam met Prof.dr. Camiel Looten, toenmalig voorzitter van het Comité Flamand de France, die hem vertrouwd zou maken met de geschiedenis en de taalproblematiek van Frans-Vlaanderen en met de naoorlogse herleving van de Vlaamse taal o.m. bewerkt door het jongere Vlaams Verbond van Frankrijk.
Op de eerste Frans-Vlaamse Cultuurdag op 25 juli 1948 was Vital Celen dan ook al de spreker over de Frans-Vlaamse Letterkunde. Hij werd betrokken bij tal van initiatieven van het KFV en woonde tot 1955 alle cultuurdagen bij. Hij zou ook op de Cultuurdag in 1956 aanwezig ziijn geweest maar stierf enkele dagen voordien, na een laatste brief aan Luc Verbeke.
Alvorens de 10e Vital Celenprijs werd uitgereikt aan het collectief van de KFV-leraren Nederlands in Frans- Vlaanderen bracht de Frans-Vlaming Francis Persyn, ondervoorzitter van het KFV en vroegere inspecteur Nederlands in Frankrijk, een oprechte hulde aan de leraren Nederlands in Frans-Vlaanderen, die hun tijd en hun krachten als vrijwilligers besteden aan het onderwijs van het Nederlands in avond- en weekend-cursussen o.l.v. het KFV en nu ook van het Huis van het Nederlands in Belle. Hij haalde enkele mooie anecdotes aan o.m.gepikt uit een opstel van een cursist over zijn strenge en toch uitstekende lerares, die trouwens in de zaal aanwezig was. Daarna volgde de uitreiking van de Vital Celenprijs aan de Frans-Vlaamse KFV-leerkrachten door Godelieve Celen, dochter van Prof. Celen, aan de KFV- leerkrachten Nederlands, die allen op het podium kwamen.
Tenslotte was er het ingekorte Juryverslag van de 42e KFV-Taalprijsvraag door Dirk Verbeke (met niet minder dan 125 inzendingen ) en de overhandiging van de ereprijzen en de Prijs van de Stad Nieuwpoort. De laureaten en de winnaars van de ereprijzen kwamen allemaal op het podium en de aanwezige deelnemers kregen een uitgebreid boekenpakket mee.
De voorzitter besloot met een dankwoord en de aankondiging van een Luc Verbeke- prijs voor journalistiek over Frans-Vlaanderen. Tenslotte volgde nog het slotoptreden van Blootland met de liederen "Nous sommes en Flandre" van Jacques Yvart en het vertaalde "Me zyn in Vlaenderen" en "Nee'w me gaen nuus Vlaemsch nie laeten" ( tekst van Joris Declerck en muziek van Willem Vermandere ) : het lied dat ook vorige cultuurdagen als nationaal lied van de Frans-Vlamingen besloot tot aan het overlijden van Klerktje in 2005 en daarna door Blootland werd overgenomen..
Info: verbekedirk@skynet.be
http://blog.seniorennet.be/lucenmaria
|