xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> We ontvingen zopas een nog niet te plaatsen bericht, dat deze internetkrant is opgenomen op de kaart van Vlaamse stadsblogs (cityblogs noemen ze dat dan op dit toch Engelstalig internationaal midden). Een zekere Bruno Dillen schrijft hierin dat hij vandaag even de moeite heeft genomen om de Vlaamse stadsblogs op een rijtje te zetten. We kunnen de resultaten hiervan bekijken op http://www.artinthepicture.com/cityblogging/ . Mijn nieuwsgierigheid resulteerde in de vaststelling dat Waregem met een lichtblauw gekleurd ballonnetje is aangeduid met het URL-adres van e-Waregem.
e-Waregem kwam blijkbaar al eerder voor in andere lijstjes van stadsblogs, maar daar werden we niet over geïnformeerd. Het fenomeen van de stadsblogs is al enkele jaren actief in Vlaanderen, maar nu wenst deze Bruno Dillen een beetje offline PR te creëren door samen als dé Vlaamse stadsblogs naar buiten te treden. Het zou de algemene bekendheid van deze internetinformatie over deze steden bevorderen en ook in andere regios internetgebruikers aanzetten om hierop in te spelen. Momenteel valt bijvoorbeeld nog de afwezigheid van stadsblogs op in grote regios in Vlaanderen.
Er zijn momenteel wel stadsblogs in
Kortrijk op http://kortrijk.wordpress.com)
Antwerpen Blog: http://www.antwerpenblogt.be
Photoblog: http://www.tweeduizend.be/
Gent http://www.gentblogt.be
Brussel http://www.brusselblogt.be
Leuven http://www.leuvenblogt.be/
Turnhout http://www.turnhoutblogt.be
Mechelen http://mechelen.blogt.be/mechelen/blog/
Brugge http://blog.seniorennet.be/bruggeblog/
Oostende http://blog.oostende.be/
De Panne http://www.depanneblogt.be/
Poperinge http://www.poperingeblogt.be/
Beernem http://beernem.skynetblogs.be/
Waregem http://blog.seniorennet.be/wareber2/
Deinze http://www.bloggen.be/deinze/
Dendermonde http://www.denderend.be/
Lier Photos: http://www.lierinbeeld.com/
Tongeren http://www.truineer.be/
Op deze lijst valt misschien al op dat het Waregemse stadsblog eerder amateuristisch is opgevat. Wareber werkt in tegenstelling met andere ook op volledig vrijwillige basis zonder enige ondersteuning van stad of ander orgaan. Ondergetekende heeft in tegenstelling met wat kan verwacht worden van een auteur van een stadsblog niets te maken met het stadsbestuur, noch met de stadsadministratie. Wel heeft hij onder eigen naam als gewezen redacteur van een plaatselijk Milac-maandblad, als persmedewerker sedert 1978 (Het Volk, Gazet van Antwerpen, Radio 2, WTV-telekrant,) en auteur van artikels over historisch en/of heemkundig geïnspireerde onderwerpen in De Gaverstreke, Leiesprokkels, de Gavergids, ea. wel enige ervaring over het gebeuren in de regio Waregem.
We weten niet of het overschrijden van de kaap van 100.000 bezoeken iets te maken heeft met de opname van e-Waregem bij de Vlaamse stadsblogs. De teller van het oude internetkrant of e-gazette wareber bereikte ondertussen al 140.000 bezoekers en opvolger e-Waregem heeft onlangs dus ook de kaap van de 100.000 overschreden. Bedoeling was een digitaal archief aan te leggen over het huidige reilen en zeilen in Waregem. Meteen konden we hierin ook onze schaars geworden eigen bijdragen als persmedewerker voor Waregem uitwerken, archiveren en ten dienste stellen voor niet-commerciële doeleinden. De inhoud van onze eerste internetkrant, ondertussen archiefblog wareber, ligt trouwens nu al opgeslagen in het stadsarchief.
De internetkrant biedt het voordeel dat deze tegelijk omvangrijk, een goed geordend overzicht biedt en weinig schapruimte vereist. Dit archiefblog is voorlopig nog altijd te raadplegen en biedt met de ingebouwde zoeker de mogelijkheid om gericht zoekwerk te verrichten naar de meest diverse Waregemse onderwerpen. Vorig jaar maakten we los van dit stadsblog ook een honderdtal bijdragen over het André Demedtsjaar 2006 op de website adjaar, die momenteel ruim 11.500 bezoekers telt. Het registreren van de historische link met verschillende onderwerpen blijft een belangrijke drijfsveer om dit stadsblog ondanks soms moeilijke omstandigheden verder te zetten.
Op e-Waregem worden in de rechterkolom ook een aantal polls gehouden. In de peiling naar de visie over het project Kunst in het straatbeeld blijkt dat momenteel 81 % van de 41 deelnemers gewonnen is voor het project. 7 % heeft daar geen belangstelling voor, 10 % is tegen wegens last en kost en één deelnemer vindt de musea de aangewezen plaats voor kunst. Opmerkelijk is het resultaat van een andere peiling, waarbij juist de helft (13 van de 26 intekenaars) wareber liever ziet stoppen met e-Waregem om zijn tijd en inzet elders aan te wenden.
Bruno Dillen bruno@artinthepicture.com
www.artinthepicture.com
|