xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Het college van burgemeester en schepenen heeft in de zitting van vandaag 21 oktober een negatief advies gegeven voor de windmolen die op Waregems grondgebied zou komen. De inplanting was voorzien langs de autosnelweg E17, ten noorden van de Kruishoutemseweg. De windturbine maakt deel uit van een totaalproject van Electrabel. In datzelfde project worden nog drie windmolens voorzien op het grondgebied van Kruishoutem.
In het zopas ontvangen persbericht, ondertekend door burgemeester Kurt Vanryckeghem en schepen van ruimtelijke ordening Kristof Chanterie, staat dat het college van burgemeester en schepenen over dit negatief advies grondig heeft nagedacht. Er waren immers een aantal bezwarende factoren:
Tijdens het openbaar onderzoek voor deze inplanting (van 30 augustus tot 28 september 2010) werden er door 192 personen of instanties bezwaren tegen dit project ingediend. Geluidsoverlast, visuele hinder en wettelijke bezwaren zijn enkele hiervan.
Het voorgestelde energieproject van Electrabel stemt niet overeen met de streekvisie 2009 / inplanting grote windturbines Regio Kortrijk. Daarin staat dat (mogelijke) windturbines op minimaal 4 kilometer van elkaar moeten worden ingeplant. Gezien er ook een zoekzone voor windturbines is in de zone Vijverdam, kan er geen windmolen voorzien worden op de door Electrabel aangevraagde plaats.
Het stadsbestuur wenst echter te benadrukken dat Waregem zich ten volle inzet voor het gebruik van hernieuwbare energie, zoals het ook al doet met o.a. het zonnepanelendak op het stadhuis. Voor deze aanvraag is het negatieve advies wel noodzakelijk, omdat deze niet voldoet aan de gestelde (wettelijke) eisen.
Eind vorig jaar was er al een negatief advies van Defensie voor een windmolenproject langs de E17 in Zulte en Kruishoutem, omdat de windmolens op minder dan 15 kilometer van een radarinstallatie zouden komen. Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) wil via het afwegingskader een einde maken aan de complexe en soms tegenstrijdige regels. De ondersteuning van duurzame energieprojecten wordt daarbij gekoppeld aan de bekommernissen rond ruimtelijke inplanting. In een werkgroep was er al overleg met de verschillende betrokken instanties, zoals het departement Ruimtelijke Ordening en het Vlaams Energie Agentschap.
Voor West-Vlaanderen zijn nog 13 locaties weerhouden. Ze liggen op kruispunten van autosnelwegen of kanalen, nabij regionale bedrijventerreinen of in stedelijk gebied, in de gemeenten Brugge, Roeselare, Veurne, Nieuwpoort, Torhout, Tielt, Kortemark, Poperinge, Menen en Waregem. Voor Waregem blijft de locatie aan de geplande ambachtelijke zone Vijverdam aan de oprit van de E17 richting Kortrijk. De bestendige deputatie van de provincie is bevoegd voor het afleveren van de milieuvergunning voor middelgrote en grote windturbines. Het Vlaams Gewest is verantwoordelijk voor de stedenbouwkundige vergunning. Voor de inplanting van kleine windturbines zijn de gemeenten gemachtigd.
|