xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />In het vooruitzicht van de brandweerhervorming, waarbij de brandweer van Waregem zou opgaan in de operationele prézone West-Vlaanderen ZuidWest (Kortrijk) vonden we nog geen informatie op de website van BrandweerWaregem, maar boeide ons wel de Historie...
Over het feit wanneer de Waregemse brandweer werd opgericht, bestaan er geen juiste cijfers. We zijn wel in het bezit van een ledenlijst, gedagtekend op 18 juni 1881. Daarbij verklaart de toenmalige burgemeester "dat alle 25 op de lijst voorkomende mannen, deel uitmaken van het Waregems brandweerkorps". Ook beschikken we over een inschrijvingsdocument van 1881 voor deelname aan een "Chinesche Schijfschieting" te Gavere. Op de uitnodigingen voor het Sint-Barbarafeest in 1953, vermeldde de toenmalige commandant Pottie, als stichtingsjaar 1862. Of deze datum juist is, kon niemand bevestigen. Nader speurwerk in de notulen van gemeenteraden en/of schepencollege moet daar meer duidelijkheid brengen.
Het jaar 1922 schijnt een belangrijk jaar van vernieuwing te zijn geweest. In het verslag van de vergadering van 27 oktober lazen wij: "Bijeenkomst van enkele personen, om de middelen te bespreken, ter herinrichting van het pompierkorps onze gemeente. Aanwezig: enkele leden van het vorige korps, een paar gemeenteraadsleden en verscheidene ambachtslieden...De voorlopige commissie besluit een aanvraag te doen bij het gemeentebestuur, tot het bekomen der nodige materialen, voor het vormen van een wel ingericht vrijwillig brandweerkorps."
Op de volgende vergadering van 4 november 1922 werden dan aangeduid: commandant Gentiel Bovijn, een secretaris, drie luitenanten, vier sergeanten, een dokter, vijf hoornblazers en zesentwintig pompiers. Op de bestuursvergadering van 23 november 1922 wordt gemeld: "Het gemeentebestuur geeft het korps de toelating zich het nodige materiaal aan te schaffen. Daarbij wordt aan het korps, een jaarlijkse toelage van 1500 frank toegestaan en dit vanaf 1 januari 1923".

Bij tussenkomst bij branden, werd nadien door het korps een rekening gestuurd aan de getroffen eigenaars. Als vergoeding voor 'het werkverlet' kregen de brandweerlui 3, 5 of 7 frank per brand. Vanaf mei 1925 betaalde de gemeente de vergoeding. Per oefening was de vergoeding 1 frank of twee glazen bier. Er werd een premie uitbetaald 'aan de eersten die zich bij een oproep aan het brandweerarsenaal aanmeldden'. Vier frank aan de eerste, drie frank aan de tweede en twee frank aan de derde. Daarvoor was in de kazerne een soort pijpje aangebracht, groot genoeg om een knikker te laten inglijden. Iedere 'pompier' beschikte over een voor hem gemerkte knikke.
Een oproep gebeurde door klaroekblazers. Vijf klaroen- en hoornblazers waren in het het korps aangeslted om de oproep te blazen. Er bestond vroeger ook nog de brandklok. Later werd ook gebruik gemaakt van de stoomfluit van de fabriek De Craene. In 1939 werd de eerste oproepsirene in gebruik genomen. Zij werd eerst geplaatst op het dak van het gemeentehuis. Nadien werd ze overgeplaatst naar het torengebouw bij de dekenij, op de Markt.
Het eerste brandweerarsenaal was ook gelegen in de hoek van de Markt, naast de dekenij. Vanaf 1938 verhuisde de brandweerkazerne naar de Guide Gezellestraat. Het bleef er opeenvolgend op twee verschillende plaatsen op het gemeenteplein. Vanaf 16 september 1978 werd verhuisd naar de Weverstraat op het Gaverke, waar de huidige brandweerkazerne zich nog steeds bevindt. (foto opening burgemeester Coucke)

De eerste brandweerwagen van Waregem werd aangekocht op 17 december 1935 voor de prijs van 2500 frank. Door aanpassingswerken kwamen daar nog enkele kosten bij. Voordien werden bij branden, soms materiaal en mannen tot bij de brand aangevoerd met de 'autocamion' van luitenant-penningsmeester en ijzerhandelaar August Faveere. Die kreeg dan een vergoeding voor het gebruik.
De opeenvolgende bevelhebbers waren (zijn): Henri Hoornaert (van 1881), Gentiel Bovyn (1922 - 1935), Frans Vanheusden (1935 - 1946), Omer Pottie (1946 - 1955), Joseph Pauwels (1955 - 1990), Willy Pauwels (vanaf 01-03-1990)

Tegenwoordig heeft Stad Waregem een modern en goed uitgerust vrijwillig brandweerkorps. Er is 1 beroeps-onderluitenant en 1 beroeps-brandweerman. Een vooruitgeschoven post is gevestigd in Beveren-Leie. Brandweer Waregem is tot de ere-brandweer van Zuid-West-Vlaanderen toegetreden in 1980 met zes leden. Verantwoordelijke was toen Albert Van Assche. Zij nemen regelmatig deel aan de verschillende activiteiten van de vereniging van ere-brandweer van Zuid-West-Vlaanderen. www.brandweerwaregem.be/
(Met dank aan Paul Verbanck)
|