Naast de verkenning van de vraag naar potentiële diensten van buurt -en nabijheidsdiensten, wilde het onderzoek in Waregem van Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen ook zicht krijgen op de aanbodszijde: wat maakt dat bepaalde risicogroepen of moeilijk plaatsbare groepen nauwelijks een job vinden op de reguliere arbeidsmarkt, en wat hebben deze groepen nodig om opnieuw stappen richting tewerkstelling te zetten?
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Er werden 255 laaggeschoolde, langdurige werkzoekenden van Waregem gecontacteerd om vrijwillig mee te werken aan het werklozenonderzoek. Door het gebruik van de DIP-methode tijdens het onderzoek werd van de werkzoekenden niet alleen verwacht dat zij de problemen zinzake werkloosheid in kaart brachten, het was ook aan hen om hiervoor oplossingen te formuleren. Op die manier werd de betrokkenheid van de deelnemers bevorderd.
De belangrijkste oorzaken van werkloosheid bleken de leeftijd (te oud), mobiliteitsproblemen en medische redenen. De belangrijkste gevolgen waren van financiële aard of hadden te maken met verminderde sociale contacten, minder zelfvertrouwen, ... Om deze problemen aan te pakken stelden de werkzoekenden vooral aangepast werk volgens de leeftijd, meer ruimte voor opleidingen op de werkvloer en werk in eigen gemeente voor. Daarnaast wilde men vooral werken in een dienst voor senioren, een klusjes -of groendienst en in een kinderopvang.
Resultaten 3 onderzoeken op lange termijn: geen losse flodders
De verschillende onderzoeken hebben de noden en behoeften aangetoond. De conclusies van deze 3 onderzoeken kunnen zeker complementair werken. Inwoners van Waregem, medewerkers van verschillende instanties (OCMW, stad, CM, VDAB, PWA,...) en politici werden door het proces van de onderzoeken constant geconfronteerd met de wensen en mogelijkheden van potentiële dienstverlening. De dynamiek die werd gecreëerd op diverse fronten, kan leiden tot een goede uitbouw van projecten die zowel de senioren van gans Waregem, de inwoners van de wijk 't Torenhof en de langdurige werkzoekenden tegemoet kan komen.
Het vervolg van dit verhaal moet nu in eerste instantie door het beleid geschreven worden. Op de raadsvergaderingen in april en in juni heeft het OCMW zich reeds over de resultaten en de voorstellen gebogen en werden een aantal principebeslissingen genomen. Zo zal het OCMW op de korte termijn een klusjesman in dienst nemen die ingezet zal worden naar de doelgroep van ouderen toe. Tevens is aan de bestaande sociale werkplaats vzw De Tandem, die onder de vleugels van het OCMW ressorteert, de opdracht gegeven om een aanbod uit te werken van klussen voor publieke klanten (zoals bijv. de stad en de sociale huisvestingsmaatschappij), en daar extra sociale tewerkstelling rond te realiseren.
Bedoeling is dat daarbij ook specifieke aandacht gaat naar het Torenhof. Rond de eventuele aanstelling van een buurtwerker werd nog geen concrete beslissing genomen. Dit punt dient op het overleg tussen de stad en het OCMW geagendeerd te worden.
www.samenwerkingsopbouwwvl.be
andy.de.brabander@howest.be
|