Zondag 28 mei om 15 u.heeft de jaarlijkse Memorial Day herdenking plaats op het Amerikaans kerkhof Flanders Field langs de Wortegemse weg in Waregem. Traditioneel zingen Waregemse schoolkinderen daarop het Amerikaans Volkslied, sedert 1923 jaarlijks een aangrijpend moment bij de plechtigheid. Elk jaar worden op de Waregemse stedelijke basisscholen in het centrum en het Torenhof met succes vrijwilligers gevonden om de plechtigheid deze symbolische dankbetuiging van Waregems jeugd te bezorgen. Op Flanders Field in Waregem liggen 368 gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, die hun leven hebben gegeven voor de vrijheid van land en regio. Na de plechtigheid worden allen door de kinderen herdacht met een bloem.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Op Memorial Day herdenken de Amerikanen sinds 1865 hun gesneuvelde soldaten. Memorial Day wordt hier met een ontroerende plechtigheid op Flanders Field herdacht de laatste zondag van mei of beter de zondag vóór de laatste maandag van mei. Tijdens beide wereldoorlogen verloren de Verenigde Staten van Amerika meer dan 260.000 staatsburgers op de Europese slagvelden. Zonder hun tussenkomst zou West-Europa er al ruim een halve eeuw ongetwijfeld anders hebben uitgezien onder het nazisme of onder het communisme. Het Flanders Field American Cementary in Waregem is het enig Amerikaans kerkhof uit de eerste Wereldoorlog in ons land en herdenkt de Amerikaanse soldaten die tijdens de laatste oorlogsmaand (november 1918) sneuvelden nabij Waregem in de strijd om de bevrijding van Oudenaarde.
Het American Cementary is gelegen op de hoek van de Wortegemse weg en de Bosstraat. Waregem schonk het eigendom van twee hectare destijds aan de USA als dank voor de bevrijding tijdens de eerste wereldoorlog. Met zijn medewerking en talrijke opkomst bij de jaarlijkse Memorial Day is Waregem ook goed op weg om zijn eeuwige dankbaarheid blijvend waar te maken. Charles Lindbergh bezorgde de Amerikaanse begraafplaats internationale bekendheid, toen hij hier op 30 mei 1927 overvloog en met het droppen van een bloemstuk en poppies zijn gevallen landgenoten uit de Eerste Wereldoorlog kwam groeten. Dit gebeurde 9 dagen na zijn historische vlucht over de Atlantische Oceaan van Long Island in Amerika naar Le Bourget op het Europese vasteland.
De benaming Flanders Field komt van het gelijknamig gedicht, dat de Canadese LtKol. John McCrae (1872-1918) tijdens diezelfde oorlog schreef in de loopgraven aan het front. Het gedicht wordt ook jaarlijks voorgedragen tijdens de plechtigheid. De VSA zorgt voor een piekfijn onderhouden domein. Vanaf de mooie ijzeren poort aan de ingang leidt een kleine, met linden afgeboorde laan naar de Memorial Chapel. Links kom je langs de Visitors Room en rechts langs de vlaggenmast, waar dagelijks de Amerikaanse vlag wordt gehesen op een 50-voet hoge mast. Op het einde van de kleine laan leiden treden naar de hoek van een verzonken grasplein, met in het midden de indrukwekkende Memorial Chapel. Bij het betreden van de kapel vindt men de namen van 43 Amerikaanse soldaten, die in een naamloos graf rusten, gebeiteld in rozig marmeren panelen. Parallel, langs iedere zijde van het lager gelegen groen, hebben we vier begraafplaatsen, elk met 92 graven in witte marmer uit Carrara. 21 van deze 368 graven bergen lichamen van onbekende soldaten. Architect van de begraafplaats is Dr. Paul P. Cret uit Philadelphia-Pennsylvania. Het park zoals we het nu kennen is pas officieel ingehuldigd op 8 augustus 1937.
Ook de plechtigheid is indrukwekkend. Omstreeks 15 u. komen de genodigden in stoet naar de begraafplaats. Jaarlijks weerkerende ceremonies zijn de overvlucht door Amerikaanse militaire vliegtuigen, een godsdienstig gebedsmoment veelal van vertegenwoordigers van verschillende godsdiensten (Rooms-Katholieke deken Verhelst, Joods Rabbijn Albert Dahan, slotgebed Aalmoezenier (Kolonel) Sidney J. Morceaux, verschillende korte toespraken, kransen en eresalvos. Jaarlijks weerkerend hoogtepunt sedert mensenheugenis is het zingen van het Amerikaans volkslied door de Waregemse schoolkinderen. Het zijn ook deze schoolkinderen die nadien poppies strooien op de verschillende graven. De plechtigheid wordt jaarlijks bijgewoond door vertegenwoordigers van de USA (ambassadeur Tom C. Korologos en Luitenant Generaal Edward Hanlon Jr. als US Military Representative, N.A.T.O. Military Committee) en de plaatselijke organisatoren van Heldentrouw (Denis Vansteenbrugge) en het stadsbestuur (burgemeester Yolande Dhondt). Deze zijn ook allen geprogrammeerd met een gelegenheidstoespraak. Tot slot volgen nog de De Brabançonne en The Star Spangled Banner. Telkens wordt de plechtigheid bijgewoond door een paar duizend aanwezigen (in 2002 bij de jubileumherdenking van overvlucht Lindbergh waren er zowat 3000).
Ceremoniemeester: Dhr. James B. Begg
Begraafplaats Beheerder: Dhr. Hubert O. Caloud
Begraafplaats Assisstent: Dhr. Christopher Sims.
|