De Waregemse gemeenteraad keurde gisterenavond het ontwerp goed voor de uitbreiding van de stedelijke basisschool in Desselgem. Het gaat om een investering van ruim 1,5 miljoen euro. De school werd in gebruik genomen in 1963 en kent al jaren een schromelijk tekort aan klaslokalen. De uitbreiding van het aanbod van het stedelijk basisonderwijs met kleuteronderwijs dateert ondertussen al van ruim een decennium geleden en sedertdien moest regelmatig geschipperd met lokalen en moest voorlopig heil gezocht in een aantal containerklassen. In de planning van renovatie en uitbreiding van de stedelijke basisscholen is men na de sites in Waregem momenteel bezig met een nieuw gebouw op de site van de stedelijke basisschool aan de Koning Albertstraat in Beveren-Leie. De werken in Desselgem starten allicht net voor de grote vakantie 2011. En dan komt de basisschool in Sint-Eloois-Vijve nog aan de beurt
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Het bouwprogramma en de nood van een multifunctioneel schoolgebouw slepen al enkele jaren aan. De huidige refter is ondergebracht in een houten chalet, die afgeleefd en veel te klein is, waardoor er zelfs in shifts dient gegeten te worden. De chalets, gebouwd in 1998, bieden weinig gebruikscomfort, zorgen voor hoge stookkosten, en vormen een permanent brandveiligheidsrisico. Het project omvat van een refter voor lager onderwijs op het verdiep en 3 klaslokalen en een refter voorkleuters op het gelijkvloers.
De Gemeenteraad keurde al in zitting van 4 november 2008 het ontwerp goed om een ontwerper aan te stellen voor de nieuwbouw met een refter en klassen voor de stedelijke basisschool Desselgem. Deze ontwerpopdracht werd in zitting van 29 januari 2009 toegewezen aan het architectenbureau BURO II uit Roeselare. Het architectenbureau heeft het volledige dossier verder uitgewerkt op basis van de verkregen principiële goedkeuring van Agion, en is klaar met het ontwerpdossier. Voor de aanbesteding van de uitbreiding moet nog gewacht worden op goedkeuring door Agion, het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs, waardoor het bouwproject voor zeventig procent wordt gesubsidieerd.
Het dossier werd ingedeeld in zes loten met afzonderlijke behandeling van de gesloten ruwbouw (ruim 1 miljoen euro), de elektriciteit (77.000 euro), centrale verwarming en sanitair (184.000 euro), vast meubilair (92.000 euro), liften (36.000 euro) en omgevingswerken (101.000 euro).
Multifunctioneel gebruik
De nieuwbouw maakt plaats voor drie kleuterklassen, een slaapklasje, een kleuterrefter en een refter voor het lager (eerste verdiep). De speelplaats wordt herverdeeld en voor een stuk heringericht. De fietsbergingen krijgen een nieuwe locatie. De stedelijke basisschool wordt een multifunctioneel schoolgebouw dat gebruikt zal worden voor basisonderwijs, en voor de grootste bijafdeling van de Waregemse kunstacademie, met een kunstafdeling Muziek, Woord en Dans en een kunstafdeling Beeldende Vorming. De stedelijke basisschool in Desselgem telt 109 kleuters en 153 kinderen uit het lager onderwijs. Maar ook voor die leerlingen waren de vernieuwingen nodig.
De refter-chalet moet direct verdwijnen om plaats te maken voor de nieuwbouw, de twee andere houten chalets worden afgestoten van schoolgebruik, na het realiseren van het nieuwbouwproject, in het voordeel van een multifunctioneel gebruik, o.a. door de speelpleinwerking. In de stedelijke basisschool is een maquette aanwezig, die een duidelijk beeld vormt van de nieuwe school van morgen.
|