Op zondag 4 november 2007 zijn we toe aan de 50e Jongerencross en mogen er evenveel kaarsjes uitgeblazen worden. Deze veldloopklassieker heeft reeds een lange weg afgelegd en het pad was niet steeds met rozen bezaaid. Toch heeft de ploeg moedige vrijwilligers zich steeds door allerlei bochten weten te wringen zodat onze veldlooptrots levendiger is dan ooit.
De Jongerencross is synoniem met Waregem en zijn befaamde hippodroom. Van de 50 edities vonden er niet minder dan 47 plaats aan de oevers van de Gaverbeek. Aanvankelijk was het de bedoeling van de Katholieke Arbeiders Jeugd om jaarlijks per provincie een beurtrol in te lassen.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De Cross der Jongeren - de oorspronkelijke benaming kende zijn startschot in 1958 in Mechelen (Antwerpen) Nadien kwamen Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen), Waregem (West-Vlaanderen) en Heverlee (Brabant) aan de beurt. Er waren wedstrijden voor kadetten, scholieren, juniores en seniores. Het jaar nadien (1962) was terug Waregem de meerdere geslaagde organisaties indachtig zoals het wereldkampioenschap wielrennen op de weg voor profs en amateurs en de tienlandencross veldlopen gastheer voor zeer vele loopfanaten.
Men begreep snel dat het veel opportuner was om een dergelijk groot evenement niet jaarlijks te verplanten.
Omdat Waregem en Waregem Atletiekclub (WAC) reeds aangetoond hadden over heel wat organisatorische kwaliteiten te beschikken, werd wijselijk geopteerd voor een vaste stek in deze dynamische hoek van West-Vlaanderen. Men zag dat het goed was en niemand twijfelde nog aan de locatie. Alles bleek immers voorhanden om de Cross der Jongeren een lang leven toe te bedelen. In 1962 werd gestart met een reeks 18 - 25 jarigen voor niet-aangeslotenen
De K.A.J. wilde ook sportievelingen die geen lidkaart hadden bij de Kon. Belgische Atletiekbond de kans geven om deel te nemen. Toen kwamen ook veel legereenheden aan de start. Voor hen werd zelfs een speciaal klassement opgemaakt.
De Cross der Jongeren in Waregem was een fenomeen in het atletiekmidden. Vele honderden jonge en minder jonge atleten hebben in Waregem hun eerste atletiekstappen gezet. Er waren jaren dat er meer dan 4.000 deelnemers het gras betraden. Er werd ook een reeks toegevoegd voor 25-plussers.. Alles was toen veel eenvoudiger. Vergelijken heeft echter weinig zin omdat er toen nog geen weelde was aan looporganisaties. Van joggings en stratenlopen had men nog niet gehoord en alles spitste zich toe op de schaarse veldlopen met grote uitstraling.
De combinatie van aangeslotenen en niet-aangeslotenen was een voltreffer en is steeds een unicum gebleven. Wie kan er immers prat gaan op een organisatie met 41 reeksen (47 klassementen) die bovendien haast foutloos en met de regelmaat van een klok verloopt ?
In 1978 kwam de splitsing met de K.A.J. Er waren zeker geen disputen, maar men had moeite met de strakke reglementen van KBAB en VAL. Na 21 edities wilde men aan de cross een meer speels karakter geven, met de nadruk op het lopen in gezinsverband. De titel Cross der Jongeren verhuisde mee naar Westerlo. Waregem bleef echter trouw aan zijn visie en V.Z.W. Jongerencross zag het levenslicht. Het bleef een partnership tussen het Gemeentebestuur met de Sportdienst, Waregem Atletiekclub en dagblad Het Volk. Enkele pioniers zijn nog steeds lid van het organisatiecomité.
Naast proeven voor aangeslotenen bleven ook de niet-aangeslotenen in aparte reeksen aantreden. Stilaan kwamen ook de jongere atleten aan de beurt en toeval of niet, maar met het afsterven van geestelijke vader Pastoor De Wilde, mochten ook de meisjes de loopschoenen aantrekken. In 1987 waren er reeds 27 reeksen. Een grote ommekeer kwam er met de intense samenwerking met de West-Vlaamse Vrije Tijd Atletiekvereniging in 1993. De cross groeide uit tot een loopfeest met 41 reeksen.
Op het palmares prijken enkele ronkende namen als Aurèle Vandendriessche, André Ornelis, Johan Geirnaert, Jozef Misplon, Albien Van Holsbeek en meer recent Tom Compernolle.
In het teken van uitbreiding werd vanaf 1999 een reeks voor personen met een handicap ingelast en wordt reeds sinds 2000 een familiale volkscross georganiseerd. De Jongerencross is vooral ook gekend als de openingsklassieker van het crossseizoen. Ondanks enkele pogingen om van datum te veranderen werd terug gekozen voor het eerste weekend van november.
De organisatoren verheugen zich in de 50e editie die een bekroning moet zijn voor de zeer velen die de Jongerencross genegen zijn en blijven. In de komende editie krijgt de Jongerencross tevens het provinciaal kampioenschap voor vrije sporters toegewezen.
Om 11.15 u. start eerste van 47 reeksen
We moeten niet meegeven dat de Jongerencross een enorme organisatie is. Het zijn wedstrijden voor zowel vrouwen als mannen, aangeslotenen en niet-aangeslotenen in aparte reeksen, van jonge eendjes tot seniores. De niet-aangesloten eendjes (geboren in 2000 en later) krijgen een afstand van 250 m te overbruggen. De meisjes starten om 11.15 u., de wedstrijd voor de jongens start 3 minuten later. Benjamins ((geboortejaren 1999-1998) en pupillen (geb. 1997-1996) lopen 750 meter. De miniemen (1995-1994) lopen al twee omlopen van 750 meter en de kadetten jongens (geb. 1993-1992) lopen twee ronden van 1000 meter. De niet-aangesloten dames scholieren (1991-1990), juniores (19989-88-87), en senioren (1986-1972) lopen samen hun wedstrijd over 2000 meter (2 ronden van 1 km), maar er wordt wel een afzonderlijk klassement gemaakt per reeks. Er is ook een wedstrijd voor de sportivas (twee reeksen 1971-19662 en 1961-vroeger) en dan zijn we al aan 12.08 u.
Het gedeelte voor niet-aangesloten wordt om 13 u. afgesloten met de volkscross voor allen (start-to-run) over 2500 meter of twee ronden van 1250 meter. We zijn dan al aan de 23e reeks en tussenin zijn er de reeksen voor de mannen veteranen, scholieren, juniores en seniores. Een andere wedstrijd om naar uit te kijken is deze over 750 meter voor andersvaliden, die als 36e reeks geprogrammeerd staat om 14.05 u. De 47e en laatste wedstrijd wordt de langste wedstrijd, die om 16 u. van start gaat en wordt gelopen door de aangesloten seniores heren (geb. 1988 en vroeger), zeg maar de beste lopers van de namiddag. Deze moeten een afstand lopen van 8000 meter of 5 ronden van 1600 meter over het unieke parcours van de Waregemse hippodroom.
Het blijft een traditie dat al wie aankomt een aandenken krijgt. De eerste drie van elke wedstrijd komen onmiddellijk na de aankomst op het podium en krijgen een medaille. Er zijn voor de eerstaankomenden ook prijzenbonnen, die onmiddellijk na de aankomst kunnen ingeruild worden in de cafetaria en dit tot 16.45 u. Voor de volkscross wordt er geen uitslag gemaakt, doch iedereen krijgt een aandenken. Deelnemers aan zowel de Cross der Jongeren vorige zaterdag in Westerlo als aan de Jongerencross in Waregem ontvangen een passend aandenken omwille van de 50e editie.
|