In de uitgebreide lijst van schenkingen dit jaar aan het stadsarchief valt de schenking op van Louis De Pelsmaeker, die ondermeer 39 filmcassettes en/of dvd's over Waregem Koerse bevat. De vroegere BRT/VRT-sportjournalist Louis De Pelsmaeker woont in Erembodegem, maar volgde de paardenrennen 42 jaar lang. Hij was tot een vijftal jaren geleden ook betrokken bij de werking van de toenmalige Waregem Koersemaatschappij, organisator van Waregem Koerse. De schenking werd tijdens zijn zitting van 6 december 2010 officieel met dank aanvaard door de Waregeemse gemeenteraad.
Louis De Pelsmaeker is een naam die menig sportfanaat nog bekend in de oren zal klinken. Als voormalig sportjournalist bij de VRT bracht hij jarenlang verslag uit over topsport. De objectiviteit van een journalist leerde hij misschien wel op het Atheneum van Aalst, dat bekend stond om zijn neutraliteit. Het sportaspect zit dan weer in de familie: een passie van vader op zoon. En die passie gaat ook op zijn volgende generatie verder
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Net als mijn vader wilde ik ook sportjournalist worden. Maar ik ben wel altijd wat een buitenbeentje geweest. Ik vond bijvoorbeeld dat enkel en alleen focussen op topsport niet genoeg was. Nu legt de sportjournalistiek nog steeds de nadruk op dat hoge niveau, omdat er gewoon geen tijd is om ook andere zaken te belichten. Maar ik hield me dus ook sterk bezig met de sociale werking van sportploegen. IJveren voor het statuut van sporters vond ik bijvoorbeeld een heel belangrijk punt. Ook nu ben ik nog steeds bezig met journalistiek en sport, ondanks het feit dat ik tien jaar geleden op pensioen ging. Ik draai nu een beetje mee in het communicatiebedrijfje van mijn kinderen.
50 uren Waregem Koerse
Louis De Pelsmaeker: De schenking houdt een kleine veertig beeldonderwerpen in waarin de evolutie van Waregem Koerse te volgen is van de jaren vijftig tot vijf jaar geleden,toen ik uit de organisatie ben gestapt. Dat gaat van de wedstrijd zelf, tot de sponsors over de activiteiten van de Waregemse Feesten, die op TVnu totaal in de vergeethoek zijn geraakt en die in mijn tijd 50 % van het beeldaanbod op WTV/Focus uitmaakten. Ik heb er ook de laatste persmap bijgevoegd die nog gemaakt is en waarbij alles, maar dan ook alles, is gebundeld wat in binnen-en buitenland over Waregem Koerse is geschreven.
Ik ben er nu toch al een tijdje, vijf jaar, uit. Maar ik had heel wat beeldmateriaal thuis liggen dat nog onder mijn leiding werd opgenomen en eigenlijk een mooi overzicht van ruim zestig jaar Koerse biedt. De banden en cassettes heb ik gratis aan het stadsarchief geschonken, maar met als voorwaarde dat de beelden nooit gebruikt worden voor commerciële doeleinden, verduidelijkt Louis.
Louis kwam in contact met het stadsarchief toen hij een tijdje geleden gevraagd werd om in Waregem een expo over wielersport & cultuur te begeleiden en voor te stellen. Het was op dat moment dat ik vaststelde hoe professioneel het archief wel werkt en hoe secuur er met alle materialen wordt omgegaan. Ik ondervond ook hoe onderlegd de archivaris en de collega's wel zijn. En op welke deskundige manier het wordt beheerd. Om al die redenen weet ik dat de beelden veilig zijn en op een wetenschappelijk verantwoorde manier worden bekeken en/of geraadpleegd.
Het is de bedoeling dat de Waregemnaars kunnen genieten van het geschonken materiaal. Daarvoor moeten ze naar het stadsarchief. Hetzelfde geldt voor studenten en al wie een onderwerp over de Koerse wil uitwerken. De voorbije jaren kwamen heel wat mensen bij mij thuis aankloppen met de vraag of ik ze materiaal kon geven over het Waregems paardenspektakel. Ik vond daarom de tijd rijp om die filmbeelden aan Waregem te schenken. De oudste dateren uit 1950. Toen lagen vele paardenliefhebbers nog op hun buik aan de Gaverbeek en sprongen de paarden over ze heen.
http://blog.seniorennet.be/wareber/archief.php?ID=289
|