xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> De Waregemse Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke stelt op dinsdag 11 december 2007 om 20 u. in samenwerking met Davidsfonds Waregem zijn 35e jaarboek voor in Cultuurcentrum De Schakel. Traditioneel gaat dit gepaard met een voordracht over een Waregems historisch onderwerp. Dit keer krijgen we de uitleg over het ontstaan en de betekenis van het Waregemse wapenschild. André Vandewiele antwoord in zijn artikel ondermeer ook op de vragen, die ere-gemeentesecretaris Jef Vanthuyne stelde bij een eerste voorstelling van het wapenschild in het eerste Jaarboek 35 jaar geleden.
De Gaversteke is een vereniging voor lokale geschiedenis, folklore, taal en heemkunde van groot-Waregem, groot-Anzegem en omgeving. In zijn 35ste jaarboek bundelt De Gaverstreke opnieuw de nieuwste bijdragen van zijn medewerkers over onze streekgeschiedenis. Dit jaar zogden dertien medewerkers voor vijftien historisch gefundeerde bijdragen van diverse aard. De jaarboeken van de Waregemse Geschied- en Heemkundige Kring worden ook sterk gewaardeerd door historici over het hele land.
André Vandewiele heeft zich voor zijn Waregems historisch speurwerk (ook actief in Wingene) ondermeer gespecialiseerd in de familie Von Plotho, heren van Ingelmunster. De Baron van Plotho was vanaf 1584 heer van tientallen heerlijkheden waaronder Waregem en St.-Eloois-Vijve. Voor deze heerlijkheden zegelde zijn baljuw met één en hetzelfde zegel, nl. dit van de familie de Plotho. Dit zegel was gevierendeeld met in 1 en 4 een lelie, in 2 en 3 een moor en middenin kwam een schildje met een hertenkop. Dit vinden we nog terug in het oude wapenschild van de gemeenten Waregem en Sint-Eloois-Vijve.
De gemeenten Waregem en St.-Eloois-Vijve voerden na de Franse Revolutie en voor de fusie beiden dit wapen maar met een afwijking. Het echte wapen mocht alleen gedragen worden door de Graven van Montblanc, erfgenamen van de Baron van Plotho. Waregem bracht in het schild een barensteel en Vijve bracht achter het wapen een staande St.-Elooi. Na de fusie werden de emblemen van von Plotho in het nieuwe wapenschild behouden in het bovengedeelte. Onderaan kwam het wapenschild van Desselgem, dat afkomstig is van de St.-Pietersabdij van Gent. Deze was vóór de Franse Revolutie dorpsheer van Desselgem en bezat uitgestrekte domeinen in Beveren-Leie en Waregem, die bestuurd werden vanuit het Munkenhof in Desselgem. Vandaar dat de Schepenen van Desselgem zegelden met het abdijzegel: drie sleutels, de sleutels van het Rijk der Hemelen.
André Vandewiele kon met de steun van Erich-Christoph Freiherr von Plotho een antwoord vinden op een aantal vragen, waarmee ere-secretaris Jef Vanthuyne nog zat op het einde van zijn studie uit 1973 over het oude wapenschild van Waregem. Het speurtalent en de verteltalent van André kennende, wordt het op 11 december ongetwijfeld een boeiende en vooral verrijkende avond voor wie enigszins geïnteresseerd is in het verre verleden van de stad. Diezelfde kwaliteiten kunnen we ook zijn bijdrage Het Wapenschild van Waregem toedichten.
Als eminent bestuurslid van de Gaverstreke, mocht in dit 35e Jaarboek een in momoriam van de onlangs overleden historicus Chris Vandenbroeke ontbreken. Het werd opgesteld door voorzitter Guy Algoet, die hem nog de laatste weken kon bezoeken. Guy Algoet is ook de auteur van de bijdrage over Van Huyze Aleydis naar Aleydis in Waregem. Naar aanleiding van het vertrek van de laatste zusters in oktober 2005, beloofde hij dit historisch studiewerk af te leveren. Vorig jaar bracht hij bij de voorstelling van het 34ste jaarboek al een voordracht over dit onderwerp.
De laatste inwonende zusters Aurore, Solange, Godelieve en Jeanine woonden tot twee jaar geleden in de villa Rust Roest of moeten we zeggen de villa Verheylesonne van een halve eeuw geleden. Oude Waregemnaars kennen de site immers als het oude aardappelverwerkend bedrijf van Verheylesonne. Vanaf 1960 werd de villa door de Zusters van het Geloof omgevormd tot verpleegsterschool. In 1965 kwam de nieuwbouw daarnaast en in 1976 volgde nog een uitbreiding. De polyvalente zaal werd aangebouwd in 1980 en in 2004 volgde het atrium.
Inhoud 35ste Jaarboek (2007):
Het wapenschild van Waregem A. VANDEW1ELE
In memoriam: Chris Vandenbroeke
De verre voorouders van André Demedts in de Leie- en Scheldestreek J. DE METS
Van Huyze Aleydis naar Aleydis in Waregem G. ALGOET
De herbergen in Desselgem door de eeuwen heen (3) B. DELANGE en E. DUCATTEEUW
Romaanse plaatsnamen in Anzegem L. GOEMINNE
De geschiedenis van het Torenhof in Waregem A. COUCKE
Wapens in Beveren-Leie anno 1789 E. DUCATTEEUW
Tewerkstelling van Ingooigemse arbeiders in Nazi-Duitsland D. DE WINTER
Waregemse paardenhouders in de Franse tijd (1792-1815) A. BRAET
Priesters, broeders en missionarissen van Anzegem E SPELEERS
De familie Decabooter R. CASTELAIN
De oude Beverse pastorie E. DUCATTEEUW
Historische kroegentocht in Nieuwenhove N. FOLLENS
Anna Germonprez, Vijfse onderwijzeres en letterkundige M. DELMOTTE
Het 35ste jaarboek van De Gaverstreke verschijnt op 11 december 2007 en kost met 20 Euro. Het is te bekomen door storting van 20 euro op rekening nr. 068-0503010-92 van de Geschied- en Heemkundige Kring Waregem en kan afgehaald worden op de bijeenkomst van 11 december 2007 in De Schakel. Het kan aan de voorverkoopprijs van 20 euro ook bekomen worden bij de auteurs en de medewerkers. Dit zijn ondermeer :
voorzitter Guy Algoet, St.-Michielsplein 3 te 8500 Kortrijk tel. 056/22.72.79 guy.algoet@telenet.be
secretaris Marcel Delmotte, Gentseweg 555, 8793 Sint-Eloois-Vijve tel. 056/60 32 55 marcel.delmotte@skynet.be
archivaris André Braet-L Van Nuffel, Kruishoutemseweg 131, 8790 Waregem tel. 056/44 35 32 braetandre@pandora.be
Etienne Ducatteeuw, Grote Heerweg 90, 8791 Beveren-Leie tel. 056/71 35 63 blanka@yucom.be
André Vandewiele, Zultseweg 53, 8790 Waregem tel 056/60 26 93
Frans Speleers, Berglaan 46, 8570 Anzegem tel. 056/68 87 45
frans.speleers@myonline.be
Davy De Winter, Hoogveld 38, 8570 Ingooigem tel 056/77 63 23
davy.dewinter@skynet.be
Noel Follens, Staakmolenstraat 29, 8793 St.-Eloois-Vijve tel. 056/60.77.56
(oorspronkelijk verschenen 20 nov 2007 - reacties welkom)
|